Večernji list - Hrvatska

Ime Fausta Vrančića baš bi pristajalo zračnoj luci

Poznati o inicijativ­i Večernjeg lista

- Zoran Vitas

Inicijativ­a Večernjeg lista za dodavanje imena Fausta Vrančića Zračnoj luci Split naišla je na odobravanj­e najpoznati­jih građana južne hrvatske metropole. Poznati splitski glazbenik Petar Grašo bio je oduševljen idejom da splitski aerodrom ponese ime neke zaslužne osobe.

Splićani bi “nešto bliže”?

– Dobra inicijativ­a, volio bih birati između nekoliko imena, ali mi je super ideja da se ovako još jednom svi prisjetimo važnijih Hrvata – rekao je Grašo.

Riječ je o svjetski poznatom znanstveni­ku i izumitelju čije ime može ponijeti mjesto na kojem se svijet i spaja te se iz njega u svijet i odlazi, a to je aerodrom.

– Nemam ništa protiv. Treba se odužiti tom svjetski poznatom izumitelju padobrana – kaže nekadašnji vaterpolsk­i reprezenta­tivac Zdeslav Vrdoljak. No ima i onih koji smatraju da bi možda trebalo razmisliti o nekoj poznatoj osobi koja je neposredno vezana za Split. Književnic­a i glumica Arijana Čulina kaže da je Vrančić definitivn­o bio važna figura, ali da će se Splićani buniti.

– Kad biste Splićane pitali, oni bi radije nešto što im je bliže i poznatije – kazala je. Za mišljenje je redakcija Večernjeg lista pitala i Dinu Rađu, jednog od naših ponajbolji­h košarkaša u povijesti. – Na ime Zračna luka Split nitko nije imao primjedbi, no čim dođe do dodjele nekog osobnog imena, e tu će u Splitu zasigurno biti puno različitih mišljenja iako je Faust Vrančić svjetski poznat izumitelj – smatra slavni splitski košarkaš i član Košarkaške kuće slavnih Dino Rađa. Vidike je u tom smislu proširio redatelj Jakov Sedlar. – To je odlično. On je najvažniji znanstveni­k u povijesti hrvatskog naroda i bilo bi dobro da se jednoj zračnoj luci da njegovo ime – rekao je Sedlar. U HAZU su minulog listopada pokrenuli inicijativ­u da se ime Fausta Vrančića da – Pelješkom mostu. – Ideja je otišla na razmatranj­e u svih devet razreda HAZU i pozitivno je ocijenjena te su je neki razredi već i prihvatili, navode u HAZU. U razgovorim­a o imenovanju splitskog aerodroma naišli smo i na ideje da se imenuje po velikim hrvatskim znanstveni­cima. Treba razmisliti i o imenu svetog Jeronima jer se bliži 1600. godišnjica njegova rođenja.

Strancima problem prezime?

Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću i komunikaci­jski stručnjak, smatra da je Split dao neke od najvećih hrvatskih velikana i po mnogima od njih može nositi ime.

– Vrančić se kao izumitelj padobrana i jedan od najvećih hrvatskih izumitelja svih vremena simbolično vezuje uz zračni promet, a poveznica je u takvim slučajevim­a zgodna u jačanju prepoznatl­jivosti i populariza­ciji imena, a time i same zračne luke. Opravdan je prigovor da će stranci teško izgovarati prezime Vrančić, ali zato ovaj velikan ima lako pamtljivo ime – Faust. Uostalom, trebali bismo motivirati svijet da nauči izgovarati njegovo prezime jer je toliko zadužio našu civilizaci­ju. Trend je u svijetu davanja imena zračnim lukama po velikanima. Zračna luka u New Yorku po Kennedyju, u Moskvi po Puškinu, Lomonosovu i Tupoljevu, u Rimu po Leonardu da Vinciju – kaže Skoko. Kad je riječ o inicijativ­i HAZU, podsjeća na jedan prijedlog koji podržavaju i graditelji Pelješkog mosta: – Bolje je most nazvati po Marku Polu.

 ?? MIRANDA ČIKOTIĆ/ PIXSELL ?? Ime splitskoj zračnoj luci po poznatom znanstveni­ku značilo bi odužiti se tom izumitelju padobrana, no u Splitu će zasigurno o tome biti različitih mišljenja
MIRANDA ČIKOTIĆ/ PIXSELL Ime splitskoj zračnoj luci po poznatom znanstveni­ku značilo bi odužiti se tom izumitelju padobrana, no u Splitu će zasigurno o tome biti različitih mišljenja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia