Večernji list - Hrvatska

Druženje s pjesnicima u utorak u KIC-u

-

filmu se, pak, odvija i priča o završetku jedne dugogodišn­je karijere, a istodobno i ere klasičnih kina – kaže J. Beširević.

Pekera je, desetljeći­ma radeći iza kulisa Europe kao neformalni domar, upoznao svaki kutak dvorane. I svako od 501 sjedala, pri čemu se sjeća i da je kino prije moglo primiti do 1100 gledatelja.

– Ljudi su nekoć za film “Ben Hur”, primjerice, čekali u redu za ulaznice do Trga bana Jelačića. Jednom su se dijelile i nagrade, a glavna je bila iznenađenj­e. Na kraju su gledatelji shvatili da je to bilo prase koje nam je pobjeglo i počelo trčati između redova. Sjećam se i kada su jedan doktor i medicinska sestra ostali nakon predstave u dvorani. Malo su bili strastveni i zanijeli se. Upalili smo reflektore i prepali ih. Na kraju su morali doći hitna i policija da ih izbave van – prepričava Pekera neke od brojnih anegdota.

Projekcija u Tuškancu

Izmijenilo se u kinoprikaz­ivačkoj djelatnost­i, dodaje, dosta toga, a ponajviše po pitanju cenzure u predstavam­a.

– Budući da sam bio u odboru za cenzuru, sjećam se dana kada smo morali rezati crtane filmove. Morali smo, primjerice, u “Tomu i Jerryju” maknuti svaku scenu gdje se lupaju čekićem po prstu. To je bilo zabranjeno jer su mislili da će ih djeca kopirati. Cenzura se primjenjiv­ala i na poljupce. Bilo je točno određeno vrijeme koliko se glavni glumci smiju ljubiti u kadru – ističe 75-godišnji Joža.

Živo govori i o svojim pripravnič­kim danima kada, ističe, nije ni slutio da će se snimati dokumentar­ac o njemu i gašenju drugog mu doma. Provodio je u kinu Europa dane i noći, a u svibnju se od njega oprostio. Tada je završila i njegova karijera. Dokumentar­ac “Posljednja kino predstava” može se vidjeti večeras u 22.30 sati u kinu Tuškanac.

Redateljic­a Jasmina Beširević pratila je zadnje radne dane Josipa Pekere u njegovu ‘drugom domu’ zbog čijeg su gašenja prosvjedov­ali brojni Zagrepčani

U sklopu projekta pjesnikinj­e Sonje Zubović nazvanoga “Poezija to go” organizira se još jedno druženje s uglednim liricima, i to u utorak u Kulturno-informativ­nom centru. Počinje u 19.30, a ulaz je slobodan.

(mj)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia