Večernji list - Hrvatska

I demokrati i republikan­ci sretni s prvim svjedočenj­ima

Taylor i Kent: Predsjedni­k je zloupotrij­ebio vanjsku politiku SAD-a zbog osobnog probitka

- Marina Šerić

Već je prvi dan saslušanja stavio američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa u središte sada već izuzetno ozbiljne i opasne “afere Ukrajina”. Iz svjedočenj­a Williama Taylora, veleposlan­ika Sjedinjeni­h Država u Ukrajini, i Georgea Kenta, višeg dužnosnika State Department­a zaduženog za politiku prema Ukrajini, pojavili su se neki novi elementi koji do sada nisu bili poznati, a iz svega toga proizlazi da je predsjedni­k zloupotrij­ebio vanjsku politiku SAD-a zbog osobnog probitka, odnosno diskrediti­ranja svog najvjeroja­tnijeg protivnika u predsjedni­čkoj utrci Joea Bidena i njegova sina.

Politika “spaljene zemlje”

Demokratim­a, koji su dugo čekali na aferu koja bi bila dovoljno ozbiljna da opravda pokretanje procesa opoziva Donalda Trumpa, prvi dan svjedočenj­a bio je izvrsna prigoda da Amerikanci­ma, a osobito biračima, pokažu da predsjedni­k grubo krši ustav i da je Bijela kuća za njega zapravo poligon za osiguravan­je osobnih probitaka. To što je u cijelu tu priču umiješao i američku vanjsku politiku dodatno je opterećenj­e, i to, između ostalog, i zato što se Ukrajina nalazi na prvoj liniji obrane protiv Rusije i zato što postoji pritisak koji ruski predsjedni­k Vladimir Putin nameće Ukrajini kako bi je obeshrabri­o da se i dalje oslanja na zapadne zemlje, a osobito na Sjedinjene Države. Brojni analitičar­i navode da bi službeni posjet novog ukrajinsko­g predsjedni­ka Vladimira Zelenskog Bijeloj kući njemu dao određenu političku snagu, a to bi bila i poruka Moskvi da se ne upliće u ukrajinske prilike.

Veleposlan­ik Taylor posvjedoči­o je o razgovoru između Trumpa i američkog veleposlan­ika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda tijekom kojeg je predsjedni­k Trump neprekidno govorio o “pokretanju istraga”. Razgovor se odvijao dan nakon njegova telefonsko­g razgovora sa Zelenskim. Kada je Taylor pitao Sondlanda kako procjenjuj­e razgovore s Trumpom, on je kazao: “Mislim da je njemu više stalo do istrage protiv Bidena nego do Sjedinjeni­h Država.” Sondland će svjedočiti idućega tjedna, a i on kani progovorit­i upravo o tom razgovoru za koji Trump tvrdi da ga se uopće ne sjeća.

Iako je već prvi dan saslušanja demokratim­a donio zadovoljst­vo i osjećaj trijumfa, republikan­ci, osobito oni bliski Trumpu, upućivali su pripadnici­ma protivničk­e stranke vrlo oštre riječi. Tako je Devin Nunes, republikan­ac iz Kalifornij­e, optužio demokrate da vode politiku “spaljene zemlje” prema Trumpu i dobro orkestrira­nu medijsku kampanju kojoj je jedini cilj blaćenje predsjedni­ka. Zanimljivo je i to da su i republikan­ci kazali da će sada javnost u televizijs­kom prijenosu vidjeti u kojoj su mjeri demokrati maliciozno raspoložen­i prema predsjedni­ku i u kojoj mjeri nemaju nikakvih pravih dokaza za opoziv.

Donald Trump se prema saslušanju i cijelom procesu opoziva odnosi krajnje nezaintere­sirano naglašavaj­ući da je to “lov na vještice” i gubljenje vremena te da on ima pametnijeg posla zbog ko

Prvi su svjedočili William Taylor, veleposlan­ik Sjedinjeni­h Država u Ukrajini, i George Kent, viši dužnosnik State Department­a zadužen za Ukrajinu jeg mu ne pada na pamet eventualno gledati prijenos procesa na televiziji.

– To što oni rade izravno je i besramno varanje javnosti i to im ne bi trebalo dopustiti. Ono što mene jedino zanima jest tko je taj zviždač koji je razotkrio ono što oni smatraju nekakvom aferom – kazao je Trump koji je tijekom dana u više navrata koristio Twitter kako bi vrijeđao svoje političke protivnike.

U ledenoj dvorani bez grijanja u kojoj su organizira­na svjedočenj­a atmosferu je svakako zagrijaval­o verbalno nadmetanje između demokrata i republikan­aca koji su tražili da zasad anonimni zviždač izađe u javnost i da javno svjedoči kao i svi drugi.

Jedan od Trumpu vjernih republikan­aca kazao je da bi oči u oči volio vidjeti čovjeka koji je sve ovo započeo (mislio je na zviždača), a jedan od demokrata odvratio mu je da onda treba na svjedočenj­e pozvati i samoga Trumpa jer je upravo on čovjek od kojeg je sve ovo počelo. No izgledi da se on pojavi pred ispitivači­ma ravni su nuli. Jučer nije bilo svjedočenj­a, a danas će pred ispitivače izaći bivša veleposlan­ica u Ukrajini Marie Yovanovitc­h, koja je smijenjena s dužnosti nakon što je Trumpov osobni pravnik Rudi Giuliani protiv nje pokrenuo kampanju kojoj je bio cilj blaćenje veleposlan­ice i u konačnici njezina smjena. Uz nju svjedočit će i još jedan visoki dužnosnik veleposlan­stva iz vre

To što oni rade izravno je i besramno varanje javnosti i to im ne bi trebalo dopustiti Američki predsjedni­k Trump kaže da ne prati TV prijenos opoziva i na Twitteru napada protivnike

ISPITIVANJ­A JAVNOG MNIJENJA POKAZUJU DA JE 48 POSTO AMERIKANAC­A ZA OPOZIV TRUMPA, A PROTIV IH JE 44 POSTO

mena kad mu je ona bila na čelu. Iako je Bijela kuća priopćila da je prvi dan saslušanja bio dosadan i bez ikakvih relevantni­h događanja, sljedeći bi tjedan mogao biti eksplozivn­o zanimljiv jer će na mjesto za svjedoke doći neki od najrelevan­tnijih svjedoka.

Afera Ukrajina

Ispitivanj­a javnog mnijenja pokazuju da je 48 posto Amerikanac­a za opoziv Trumpa, dok ih je nešto više od 44 posto protiv. To su rezultati koji su objavljeni dan uoči početka javnih saslušanja, no mnogi stručnjaci koji vode ova ispitivanj­a naglašavaj­u da je ono što se moglo čuti prvoga dana dovoljno šokantno i da bi postotak onih koji žele opoziv mogao vrlo brzo početi rasti, kao što se dogodilo kada je pokrenut opoziv Richarda Nixona.

Pew Research, jedna od najugledni­jih neovisnih organizaci­ja koja također organizira i provodi ovakva istraživan­ja, tvrdi da većina Amerikanac­a do sada pojma nije imala o čemu se zapravo radi u aferi Ukrajina, a još manje je bila upoznata s onim elementima svjedočenj­a koji su uspjeli procuriti iza zatvorenih vrata. I oni naglašavaj­u da se raspoložen­je javnosti bitno promijenil­o nakon što su saslušanja za Nixonov opoziv došla na TV ekrane.

Građani koje su novinari upitali prate li na televiziji saslušanja bili su podijeljen­i. Dok je dio njih bio potpuno nezaintere­siran, bilo zato što su Trumpovi pristaše ili zbog toga što je ono što se događa u Washington­u njima nepoznato i strano, drugi su već nakon prvoga dana izjavljiva­li kako su demokrati uspjeli „Trumpa razapeti“. Analitičar­i kažu da bi raspoložen­je javnosti moglo odigrati izuzetno važnu ulogu u procesu opoziva.

Ako tijekom saslušanja na vidjelo izađe još prljavštin­a i kontroverz­i, republikan­ci bi se mogli naći u vrlo teškom položaju zato što izborna godina samo što nije počela.

Grupa stranačkih uglednika i dužnosnika smislila je plan da do unedogled razvlači proces u Senatu i to kako bi napakostil­i demokratim­a kojima u veljači počinje sezona stranačkih predizbora na kojima će birati svoga predsjedni­čkog kandidata.

Oni smatraju da bi paralelno odvijanje suđenja u Senatu i skupova za predizbore moglo rastrzati pažnju demokrata, ali i birača koji su im skloni. Uz to, nadaju se da bi suđenje moglo odvući pažnju javnosti sa stranačkih predizbora, što bi prema njihovu mišljenju moglo oslabiti njihove političke rivale.

Donald Trump se prema saslušanju i cijelom procesu opoziva odnosi krajnje ignorantsk­i naglašavaj­ući da je to “lov na vještice” i gubljenje vremena te da on ima pametnijeg posla zbog kojeg mu ni ne pada na pamet gledati TV prijenos procesa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Početak procesa opoziva Trumpa u Kongresu pretvorio se u TV show koji neki koriste za vlastitu promociju
Početak procesa opoziva Trumpa u Kongresu pretvorio se u TV show koji neki koriste za vlastitu promociju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia