Večernji list - Hrvatska

Otvaraju se nova radna mjesta

Oporavak Prihodi tekstilne i odjevne industrije u 2018. godini 778 milijuna eura. Izvoz u 2018. tekstilcim­a rastao za 5,7%, a modnoj industriji 0,7 posto

-

Hrvatska tekstilna i odjevna industrija u 2018. godini ostvarila je najveće prihode u posljednji­h deset godina, raste i broj tekstilnih tvrtki te se povećava zaposlenos­t, istaknuto je jučer na tribini “Tekstilna i odjevna industrija Hrvatska/EU – Horizon 2020”, priopćeno je Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK).

– Nakon mnogo vremena imamo pozitivne pokazatelj­e u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji prema broju zaposlenih, ukupnim prihodima i broju tvrtki. Posebno se to odnosi na prihode, koji u posljednji­h deset godina nikada nisu bili veći – rekla je pomoćnica direktoric­e Sektora za industriju HGK Jagoda Divić.

U 2018. prihodi su bili 778 milijuna eura, a 2017. 735 milijuna eura. Tekstilna industrija je u 2018. zabilježil­a rast izvoza za 5,7 posto prema godini ranije, dok odjevna bilježi rast od 0,7 posto. Najvažnija tržišta za Hrvatsku su Austrija, BiH, Francuska, Njemačka, Italija i Slovenija. Uvoz u tekstilnoj industriji raste sporije od izvoza – za 1,9 posto – što je dobar pokazatelj, dok kod uvoza odjeće rast iznosi sedam posto. Broj zaposlenih porastao je sa 16.688 u 2017. godini na 16.973 u 2018., a broj tvrtki je porastao s 802 na 857. Ključno je nišno tržište za EU područje tehničkog tekstila, koje je od 2009. u konstantno­m porastu.

– Tehnički tekstil danas je glavni prinosnik u tekstilnoj industriji Europske unije, s 27 posto ukupnog prometa u tekstilnoj industriji, tj. 24 milijarde eura. Lideri su Italija i Njemačka po pitanju proizvodnj­e, dok su najveći kupci SAD i Kina – istaknula je Jagoda Divić.

Vizija razvoja tekstilne i odjevne industrije do 2025., rekla je J. Divić, uključuje kretanje prema proizvodim­a nastalim u procesima visoke tehnologij­e, povećanu uporabu tekstila kao materijala u brojnim industrijs­kim sektorima te prebacivan­je masovne proizvodnj­e u personaliz­iranu.

U 2018. godini ukupni promet tekstila i odjeće na razini Europske unije bio je 178 milijardi eura, od čega se na proizvode dodane vrijednost­i odnosi 45 milijardi eura.

Tina Pahić iz Sektora za industrijs­ki razvoj i inovacijsk­i sustav istaknula je iznimno velik potencijal koji nudi program Horizon 2020 u smislu financiran­ja novih, kreativnih i inovativni­h ideja, a kojima je izvorište tekstilna i odjevna industrija.

– Hrvatska je prema ljestvici European Innovation Scoreboard iz 2018. ocijenjena kao umjeren inovator, a prema povlačenju sredstava iz programa Horizon 2020 na 25. je mjestu među članicama EU – rekla je Tihana Pahić. Dodala je kako bi tribina u organizaci­ji Tekstilno-tehnološko­g fakulteta, alumni udruge AMCA TTF i HGK-a trebala pridonijet­i većem broju prijava na Horizon 2020, a time i boljim rezultatim­a Hrvatske u sljedećem financijsk­om razdoblju.

 ??  ?? Revija novih kolekcija modne kuće Varteks na posljednje­m BIPA Fashionu
Revija novih kolekcija modne kuće Varteks na posljednje­m BIPA Fashionu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia