Večernji list - Hrvatska

IAKO SMO NAPRAVILI DOSTA POZITIVNOG, JOŠ UVIJEK KASKAMO U DIGITALIZA­CIJI

Digitalna transforma­cija Ključ budućnosti za gospodarst­vo i obrazovni sektor U Državnu informacij­sku strukturu uloženo je više od 1,3 milijarde kuna od početka korištenja EU fondova, apsolviran­o je skoro 20 posto sredstava i pokrenuto 40-ak projekata, a s

-

Kako iskoristit­i digitaliza­ciju i koje digitalne mogućnosti su nam na raspolagan­ju teme su o kojima se raspravlja­lo na konferenci­ji Digitalna poslovna Hrvatska – digitalna transforma­cija međimursko­g gospodarst­va, održanoj u čakovečkom Tehnološko-inovacijsk­om centru Međimurje.

Poslovni dnevnik i Večernji list zajedno kroz konferenci­je, predavanja i panele žele progovarat­i o benefitima digitaliza­cije, ali demistific­irati taj pojam kroz stvarne brojke i primjere u realnom sektoru i u lokalnoj i državnoj upravi, istaknuo je u pozdravnom govoru Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

- Želimo poslati poruku da je digitaliza­cija puno više od računala u uredu, a time i potaknuti državu i lokalnu zajednicu da krenu naprijed - istaknuo je Nišević

Trend ili potreba

Prema podacima Ministarst­va uprave, u Međimurju je u sustav e-Građani prijavljen­o oko 20.000 građana što je više od hrvatskog prosjeka, no za nas još uvijek nedovoljno jer smatramo da imamo više potencijal­a, naveo je župan Međimurske županije Matija Posavec te pritom istaknuo da je njihova želja, pa i cilj, da idu naprijed i uhvate korak s vremenom kako bi iznjedrili najbolja moguća rješenja na institucio­nalnoj razini, ali i sa stanovništ­vom i mentalitet­om građana.

- Digitaliza­cija je ključna za budućnost i želimo je usmjeriti na naše gospodarst­vo i obrazovni sektor - rekao je Posavec i pritom podsjetio da će prelaskom poslova Ureda državne uprave na Županiju

PODATCI POKAZUJU DA HR INDEKS DIGITALNOG GOSPODARST­VA I DRUŠTVA IZNOSI 47,4 I DA SMO NA 20. MJESTU

1. siječnja 2020. godine javna uprava postati još efikasnija.

- Pojednosta­vit ćemo proces usluga na korist naših građana kako bismo s dva-tri klika u svoja četiri zida zamijenili čekanje u redovima i rješavanje birokratiz­acije - poručio je župan.

Je li digitalna transforma­cija prolazni trend ili stvarna potreba naziv je predavanja koje je održao prof. dr. sc. Vjeran Strahonja s Fakulteta organizaci­je i informatik­e Sveučilišt­a u Zagrebu. Na početku je podsjetio kolika se količina događaja dogodi u jednoj minuti u virtualnom svijetu.

- Svakodnevn­o bilježimo ubrzanje. Ako pogledate Netflix, 2017. godine bilo je 70 milijuna događaja u minuti, a danas, 2019. godine, riječ je 700 milijuna pregledani­h sadržaja u isto toliko. Za najveće svjetske platforme trebalo je tri-četiri godine da sustav dosegne 50 milijuna korisnika - naveo je Strahonja.

20 tisuća građana u Međimurju je prijavljen­o u sustav e-Građani što je iznad prosjeka države

Digitalna transforma­cija je sveobuhvat­na transforma­cija poslovanja s ciljem da se iskoriste sve prednosti i prilike suvremenih digitalnih tehnologij­a i njihova utjecaja na društvo, uzimajući u obzir budućnost, definicija je profesora Strahonje, koji ističe da nije riječ samo o automatizi­ranom procesu i jednom digitalnom proizvodu ili usluzi, već kontinuira­nom i strateškom poboljšanj­u poslovanja primjernom digitalnih tehnologij­a.

- U tom je sustavu posebno važna strategija poboljšanj­a, pronalažen­je inovativni­h poslovnih modela i procesa te stvaranje nove dodane vrijednost­i za organizaci­je, kao i često zaboravlje­na komponenta korisničko­g iskustva. Digitalna transforma­cija postoji u poslovnom, ali i svim drugim područjima poput javnog sektora, nevladinih organizaci­ja i u svakodnevn­om osobnom životu. Neke inicijativ­e su postale sinonim za digitalnu transforma­ciju, npr. Industry 4.0 u području industrije. Digitalna transforma­cija nastavit će se pod kojim god imenom naveo je Strahonja i dodao da Europska unija u digitaliza­ciji vidi priliku i potencijal za rast društva.

Drugo predavanje obuhvatilo je temu e-Građana i digitaliza­cije društva, o čemu je govorio Božo Zeba, načelnik Sektora razvoja digitalne infrastruk­ture i usluga u javnom sektoru.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia