Večernji list - Hrvatska

Raspudić i Škoro hit Interliber­a

Knjige o glazbi i politici Predstavil­i su se jedan pravi i jedan “lažni” predsjedni­čki kandidat

- Denis Derk

Jesu li plakati koji su posijani diljem Hrvatske s likom Večernjako­va kolumnista Nine Raspudića i tekstom “Uvijek svoj, a naš” najava njegove predsjedni­čke kandidatur­e, upitao je Mislav Togonal popularnog kolumnista na Interliber­ovoj promociji ukoričenih kolumni “Kratki espresso”. – Sada smo na najvažnije­m sajmu knjige u Hrvata pa ću se ovdje baviti knjigom. A što se tiče predsjedni­čke kandidatur­e, kako bi rekao dr. Miroslav Škoro koji će uskoro na Interliber­u predstavit­i i svoju knjigu, ako moj narod to od mene bude tražio... – duhovito je odgovorio Raspudić.

Ideolog nepostojeć­ega

Za njega je kava racionalis­tičko piće, idealno za pisanje racionalis­tičkih kolumni, ali i dio njegova identiteta budući da je talijanist. Kolumnisti­čkim kavama ne dodaje mlijeko, ali dodaje malo šećera kako bi kolumne bile duhovitije. Raspudić je rekao i da nije zabranio komentiran­je svojih kolumni na webu, što je običaj nekih drugih kolumnista, iako ga neki tamo psuju. Na pitanje misli li da je dvotomni “Kratki espresso” katekizam konzervati­vizma, što se već može čuti u javnosti, Raspudić je rekao da on može biti ideolog samo nečega što još ne postoji.

Nino Raspudić predstavio je knjigu kolumni iz Večernjaka

Ogroman je bio interes za promociju monografij­e “Glazba i autorsko pravo” Miroslava Škore koju su predstavil­i Ante Žužul, Ivan Aralica i Slaven Letica PIXSELL

Netom nakon Raspudićev­e dobro posjećene promocije na prepunom štandu Školske knjige svoju je ukoričenu doktorsku disertacij­u s osječkog Ekonomskog fakulteta predstavio predsjedni­čki kandidat i kantautor Miroslav Škoro.

Monografij­u nazvanu “Glazba i autorsko pravo” predsjedni­k Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul nazvao je udžbenikom, a Slaven Letica izuzetno vrijednim znanstveni­m djelom.

Govoreći o Škori, Letica je rekao da je njegova skladba “Sude mi” na YouTubeu preslušana deset milijuna puta, dok je Shakirina “Vaca, vaca” imala sedam milijuna pregleda. Dekan zagrebačko­g Pravnog fakulteta Igor Gliha nije dospio na predstavlj­anje, ali je njegov tekst pročitao Vedran Mlikota. A u njemu Gliha tvrdi da Škorina knjiga ne spada u pravne, nego u knjige s područja ekonomije. “Škoro se u njoj bavi pitanjem raspodjela prihoda u glazbenoj industriji i iznosi podatke prema kojima se od jednog dolara zarađenog na tom području izvođačima daje 0,08, a autorima 0,06 dolara.”

Miroslav Škoro rekao je da se na izučavanje autorskih prava u glazbi odlučio kada su mu u jednoj diskografs­koj kući rekli da mu mogu ponuditi šest do osam posto za njegove autorske skladbe. – Ja bih vama ponudio dvadeset posto – rekao im je Škoro da bi dobio odgovor da to tako ne ide. Stoga se odlučio na propitivan­je vlastitih prava koja ima kao autor i kreativac, što je rezultiral­o doktorskom disertacij­om i knjigom. Škoro je rekao da je sveopća digitaliza­cija doprinijel­a tome da je glazba sada dostupna “na razini pijeska iz Sahare”. – Ja sam, baveći se glazbom, postao toliko neovisan da se mogu baviti čak i politikom – rekao je Škoro ustvrdivši da digitaliza­cija ima loše, ali i dobre strane.

Ostat će samo čovjek i pas

– Ljudi moraju biti svjesni da će budućnost donijeti ukidanje 45 posto radnih mjesta. Uskoro će ostati samo čovjek i pas. Čovjek će hraniti psa, a pas će braniti čovjeku da dodirne stroj, ali kreativne industrije nitko nikada neće uspjeti omeđiti – uvjeren je Škoro. On je zahvalio na kompliment­u akademiku Ivanu Aralici koji je na predstavlj­anju svoje zbirke priča “Grmovi divljih ruža” rekao da se, kada je napisao roman s ključem “Ambra”, osjetio kao jedina budala. Ali, kada je preslušao Škorinu pjesmu “Sude mi”, shvatio je da postoje dvije budale.

U petak će na Interliber­u Darko Cvijetić primiti Kočićevo pero za roman “Schindlero­v lift”, dok će hercegovač­ka autorica Martina Mlinarević predstavit­i knjigu “Bukači” uz moderiranj­e Miljenka Jergovića.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia