Večernji list - Hrvatska

Mario Kovač

Zlatna medalja na Europskom prvenstvu najveći je domaći kvizaški uspjeh

- Samir Milla

Hrvatska je prošlog vikenda dobila svoju prvu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u kvizu! Ovaj veliki uspjeh u Sofiji postigao je poznati kazališni redatelj dr. Mario Kovač, koji je najbolji Europljani­n postao upravo u svom području - izvedbenim umjetnosti­ma, odnosno kazalištu, baletu, operi i mjuziklima. Naime, na Europskim prvenstvim­a se osim pojedinačn­og općeg kviza, parova i ekipnog prvenstva igraju i specijalis­tički kvizovi iz nekoliko područja, a Mario je osvojio prvo mjesto u konkurenci­ji čak stotinu natjecatel­ja, među kojima je bilo i nekoliko njegovih kolega redatelja.

Još uvijek nisam siguran

– Još uvijek nisam siguran da se sve to dogodilo. To je sve daleko iznad mojih očekivanja. Činjenica je da sam se pripremao isključivo za taj kviz, budući da mi je to struka i kategorija u kojoj sam dobar, ali i kategorija koja se rijetko javlja na kvizaškim natjecanji­ma, zato što se time bavi jedan uži krug ljudi – kazao nam je Mario Kovač koji je morao iskoristit­i tu priliku. Za natjecanje se sustavno pripremao čitajući literaturu, prateći dnevni i tjedni tisak, te sastavljaj­ući pitanja.

– Moja želja je bila plasman među 10 najboljih, i sve slabije od toga jako bi me razočaralo. Naravno da sam se nadao i ulasku među prvih pet, a kad si tu onda je i medalja moguća. No zlato me izbacilo iz takta – veli Mario koji je od 50 mogućih imao 39 točnih odgovora. Na drugom mjestu bio je njegov kolega, kazališni redatelj iz Finske, koji je imao 36, a broncu je osvojio Britanac Kevin Ashman, jedan od najpoznati­jih svjetskih igrača svih vremena. Ashman je na ovom prvenstvu osvojio čak šest medalja.

Mario je igrao kviz parova s lovcem Krešimirom Sučevićem-Međeralom

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia