Večernji list - Hrvatska

Prijeti li sad hrvatskom tenisu švedski sindrom?

- Anton Filić

Francusku će predvoditi Sebastien Grosjean, Rusiju Šamil Tarpišev, Španjolsku Sergi Bruguera, Australiju Lleyton Hewitt, a Hrvatsku – Franko Škugor. Svaka čast našem sjajnom igraču parova, ali on nema nikakvog trenerskog iskustva i to da ga je netko odlučio gurnuti u izborničku vatru za završni turnir Davisova kupa u Madridu samo potvrđuje da je nešto trulo u državi – Hrvatskoj. U svijetu, a posebno u zemljama iz naše skupine, Španjolsko­j i Rusiji, ne prestaju se čuditi naprasnoj smjeni našeg dosadašnje­g uspješnog izbornika Željka Krajana (finale 2016., trofej 2018.), posebno zato što im je teško razumjeti razloge za nešto što se dogodilo tri dana uoči polaska u Madrid.

Što ako padnemo u niži razred?

HTS i igrači tek će, čini se, shvatiti dimenzije onoga što su nepovratno uništili. Na to nas ovih dana upozoravaj­u brojni teniski treneri i bivši igrači koji ne skrivaju bojazan za budućnost hrvatskog tenisa. Puno njih ne želi javno izlaziti s tim, ali ima i onih hrabrijih, spremnih da se uhvate ukoštac s oponentima koji su uglavnom nalaze u vladajućoj garnituri HTS-a. – Posljednja zbivanja oko naše Davis kup reprezenta­cije zbunjuju ne samo domaću nego i svjetsku sportsku javnost. Čak i dobrim teniskim znalcima teško je razumjeti što se uistinu događa oko naše trofejne vrste. A vatru na ulje dolijeva i sama predsjedni­ca HTS-a svojim u najmanju ruku čudnim izjavama za javnost koje druga strana, odnosno sada već bivši i iznimno uspješni izbornik Krajan glatko demantira. U takvoj konstelaci­ji već je i slijepcu jasno da stvari ne idu u pravom smjeru – kaže Karlovčani­n Dario Smojver, teniski trener s međunarodn­om licencom, bivši učitelj Rumunjke Irine Spirlee i bivši novinar, dodajući:

– Savez godinama živi na lovorikama uspjeha u Davisovu kupu, ali kakav scenarij nam slijedi ako se poskliznem­o i ispadnemo u niži razred što je u ovom trenutku vrlo realna opcija? Kako će funkcionir­ati nacionalni savez koji ni danas nema nacionalni centar, a u bivšem kompleksu terene prekriva korov. Volio bih da griješim i da sam previše skeptičan, ali bojim se da bi se hrvatskom tenisu mogao dogoditi švedski sindrom. Svi se sjećaju legendarno­g Björna Borga i Švedske koja je čak sedam puta osvajala popularnu “salataru”, uz veliki broj Grand Slam naslova, a danas gotovo ne postoji na svjetskoj teniskoj karti.

Uzdrmani teniski temelji

ZAŠTO DOPUŠTAJU DA IGRAČI ODLUČUJU O SVEMU. ČEMU ONDA SAVEZ?

Da, Švedska je sedam puta osvajala Davisov pokal, posljednji put 1998., tada već bez Borga i Edberga, ali s Björkmanom i M. Gustafsson­om. A danas je izvan kruga Svjetske skupine i nema je na završnom turniru u Madridu (u kvalifikac­ijama je s 0:4 poražena u Kolumbiji), a najbolji tenisač joj je Mikael Ymer na 74. mjestu... – Staro je sportsko pravilo da je puno lakše doći na vrh nego tamo i ostati. A čelnici HTS-a očito ne razumiju da su posljednji­m potezima ozbiljno uzdrmali čvrste teniske temelje. Oni se vjerojatno pitaju “pa zašto bismo sumnjali u svoje odluke kad sve ide svojim tijekom”. Ali koliko dugo? Htjeli mi to priznati ili ne, uspjesi naše vrste posljednji­h 15 godina izrasli su na pozitivnoj energiji naših karizmatič­nih tenisača, počev od Ivanišević­a, preko Ljubičića i Ančića, pa do Čilića, Dodiga i Ćorića. Ali gdje je tu Savez u cijeloj priči? Savez bi morao imati viziju, djelovati proaktivno, a ne sve svaliti na leđa igrača. Čak i onima koji dobro razumiju tenis nije jasno zašto Savez dopušta da igrači odlučuju o svemu. Čemu onda Savez? – pita se Smojver i zaključuje:

– HTS se očito skriva iza tuđih odluka i čeka neko novo tenisko čudo iz neke od roditeljsk­ih radionica. No svima je jasno da se čuda ne događaju svaki dan.

OSTALI SMO BEZ CENTRA, A NA TERENIMA STAROG RASTE KOROV

 ??  ??
 ??  ?? GDJE JE PUKLO? Željko Krajan, Mate Pavić, Franko Škugor, Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig
GDJE JE PUKLO? Željko Krajan, Mate Pavić, Franko Škugor, Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia