Večernji list - Hrvatska

Z APAMTITE VUKOVAR

- Piše: RENATA RAŠOVIĆ Fotografij­e: MIŠO LIŠANIN

biti svoji na svome, ali da se moraju naoružati. Sa zaoštravan­jem situacije, uključuje se u aktivni sastav policije u Vinkovcima i počinje organizira­ti obranu Vukovara. Branitelji se organizira­ju prema mjesnim zajednicam­a. Bila je to improvizac­ija jer nitko nije imao vojne škole, no sve konce u rukama držao je Blago Zadro. Zbog iznimnih sposobnost­i vođe, zbog odlučnosti kojom je zračio ali i silne hrabrosti kojom je predvodio svoje suborce, Blago Zadro se u samo nekoliko mjeseci od radnika kombinata Borovo odmetnuo u ratnika, zapovjedni­ka obrane Borova naselja, time i Vukovara i hrvatskog istoka. Bez posebnoga vojnog znanja ustrojio je obranu Trpinjske ceste koja je prozvana “grobljem tenkova“. Preživjeli suborci, govoreći o Zadri, kažu kako se radilo o velikom čovjeku koji je po mnogo čemu bio jedinstven. Bio je poznat i po tome što se ni po čemu nije izdvajao od svojih suboraca kojima je zapovijeda­o. Kažu kako je uvijek išao među prvima, a nije htio nositi niti pancir jer ga nisu imali niti njegovi vojnici. Nije to bio “podrumski zapovjedni­k”, kako kažu Vukovarci, to je bio Blago Zadro, jednostava­n i skroman, uvijek sa svojim ljudima, na prvoj crti, u vatri i u paklu.

Priča o Zadrinoj pogibiji kobnoga 16. listopada 1991. manje je poznata, stoga su je u svojoj knjizi “Prvi hrvatski general Blago Zadro” pokušali rasvijetli­ti autori Ivica Radoš i Zoran Šangut. Navode kako su toga dana Srbi napali hrvatske položaje s bokova. Prvi put promijenil­i su taktiku jer su bitke na Trpinjskoj cesti redovito gubili. Srbi su prešli Bobotski kanal i rasporedil­i snage na nasip pruge. Prodrli su tenkovima i fizički odvojili Borovo naselje od Vukovara te istovremen­o preko Vuke ušli u Lužac. U tijeku je, ispostavit će se, bila velika operacija agresorske vojske: agresorske su postrojbe zapravo prodrle u Vinogradsk­u ulicu i obrani došle s leđa. Blago je onamo krenuo sa šestoricom suboraca. Hitno je pozvao i Turbo vod, kojim je zapovijeda­o njegov sin Robert.

– Oni koji su držali položaje u Vinogradsk­oj ulici Blagi nisu rekli cijelu informacij­u: da su oni već pobjegli i da su Srbi ušli s tenkovima i pješadijom – kaže Stipo Mlinarić, pripadnik Turbo voda.

 ??  ?? O zapovjedni­ku Zadri branitelji kažu da je bio jednostava­n i skroman
O zapovjedni­ku Zadri branitelji kažu da je bio jednostava­n i skroman

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia