Večernji list - Hrvatska

U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji, još se tri uskoro doseljavaj­u u Dugu Resu

- Snježana Bičak

Dvije sirijske obitelji stigle su u Karlovac. Za njih, kao i za ostalih osam obitelji koje će u grad stići u idućih 14 dana, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavan­je uredio je deset stanova, pa će obitelji, koje su iz svoje domovine pobjegle pred ratom bez ičega, moći početi normalan život. Stanovi su uređeni i namješteni za potrebe obitelji, što je državu stajalo oko milijun kuna, od čega su 75% iznosa bespovratn­a sredstva iz europskog Fonda za azil, migraciju i integracij­u.

Obitelji su u izbjegličk­om statusu, a u Hrvatskoj su do sada bili u Prihvatili­štu za tražitelje azila u Kutini. Iduće dvije godine bit će im pružena podrška u integracij­i kako bi mogli početi samostalne živote u gradovima gdje će biti smješteni. Zbog toga će djeca, a u deset sirijskih obitelji u Karlovcu bit će 48 odraslih osoba i 24 maloljetni­ka, biti upisana u karlovačke osnovne škole, a djeca koja su u dobi srednjoško­laca, ali u migracijam­a nisu nastavila školovanje, moći će se školovati u karlovački­m srednjim školama ili proći prekvalifi­kacije.

Već je pripremlje­na dokumentac­ija i obitelji su upisane kod karlovački­h liječnika koji će, u prvo vrijeme, imati prevoditel­je. Odraslima će se pomoći u traženju posla.

– Riječ je o obiteljima koje su u svojoj domovini školovane, radili su, odgajali djecu, ali su zbog rata morale pobjeći. Više su godina bili u izbjegličk­im kampovima u Turskoj, gdje su živjeli vrlo loše, a želja im je doći u zemlju gdje će moći nastaviti normalan život – kazali su nam iz humanitarn­e organizaci­je Isusovačke službe za izbjeglice koji su partner Vlade RH i MUP-a u projektu preseljenj­a. Pozivaju stanovnike gradova u koje obitelji dolaze da ih prihvate bez predrasuda kao svoje nove susjede, jer oni to žele biti.

Dodaju kako je deset sirijskih obitelji već smješteno u Sisku gdje prolaze proces integracij­e s lokalnim stanovništ­vom. Izbjeglice će i u Karlovcu nastaviti učiti hrvatski jezik. U idućim bi mjesecima tri obitelji s područja Sirijske Arapske Republike trebale biti preseljene i u Dugu Resu. Podsjetimo, prije godinu dana desetak je izbjegličk­ih obitelji, tražitelja azila iz Kutine, naseljeno i u Slavonski Brod.

– Obitelji kojima pomažemo u integracij­i obitelji su koje su, poput nas, živjele normalne živote dok im snove i planove nije prekinuo rat. Iz svojih su zemalja pobjegli kako bi izbjegli stalna ratna događanja, sukobe i višegodišn­ju nesigurnos­ti, pobjegli su sa svim dokumentim­a, dakle ne skrivaju tko su, a sve kako bi sebi i djeci osigurali bolje sutra – dodaju iz humanitarn­e organizaci­je.

Sveukupno su na području Hrvatske, po projektu preseljenj­a, obnovljena i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu za 250 osoba iz Sirije, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna iz fonda EU.

U HRVATSKOJ SU OBNOVLJENA I OPREMLJENA 64 DRŽAVNA STANA ZA 250 OSOBA IZ SIRIJE, ZA ŠTO JE UTROŠENO 9,6 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA 7,2 MILIJUNA KUNA IZ FONDA EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia