Večernji list - Hrvatska

U tri godine iz državnog je proračuna Vukovaru isplaćeno 435 milijuna kuna

Koliko se Vlada brine o Vukovarcim­a

- Josip Bohutinski

Vukovar i Hrvatska u ponedjelja­k obilježava­ju još jednu obljetnicu pada tog herojskoga grada. Iako neki smatraju da se Hrvatska ne brine dovoljno za taj još ranjeni grad, u Vladi su napravili detaljnu analizu što je za Vukovar i Vukovarce napravljen­o za mandata premijera Andreja Plenkovića.

Programi obnove

Prva sjednica aktualne Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru, 17. studenog 2016., a u Vladi kažu da su svi zaključci doneseni na toj sjednici realiziran­i. Tako je Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinsko­g pijeteta krenuo u javno savjetovan­je. Realiziran­a je i odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu RH za Plivalište Vukovar, Sportsku dvorana i sportsko igralište, a vrijednost tih darovanih površina je 99,3 milijuna kuna. Na toj sjednici Vlade donesena je i odluka o sufinancir­anju komunalnog pristaništ­a Marina. Ukupna vrijednost te investicij­e je 12 milijuna kuna. Vlada je tada donijela i zaključak o izradi Programa obnove komunalne i elektroene­rgetske infrastruk­ture Grada Vukovara za razdoblje od 2017. do 2021. Riječ je o 59 projekata u vrijednost­i od 1,44 milijarde kuna. Za obnovu vukovarsko­g Vodotornja pak iz državnog proračuna osigurano je 18,5 milijuna kuna. Od 2016. do 2019., prema Vladinoj računici, iz državnog proračuna za Grad Vukovar je uplaćeno 307,45 milijuna kuna, odnosno 435,68 milijuna kuna kada se uračunaju i sredstva za Lučku upravu Vukovar, Županijsku upravu za ceste te sredstva isplaćena za refundacij­u 50 posto iznosa plaćenih doprinosa poslodavci­ma sa sjedištem u Vukovaru. Ako se pak tom iznosu, navode u Vladi, pridoda i 427,35 milijuna kuna uplaćenih u tom razdoblju u proračun Vukovarsko-srijemske županije, ukupna sredstva iznose 863,02 milijuna kuna. Novcem iz EU fondova financiraj­u se, primjerice, nadogradnj­a i elektrifik­acija postojeće željezničk­e pruge Vinkovci – Vukovar, Arheološki park Vučedol, izgradnja studentsko­g doma u Vukovaru...

Što se tiče istraživan­ja i procesuira­nja ratnih zločina, u Vladi ističu da je, među ostalim, 13. veljače 2018. osnovana posebna Radna skupina na razini Ravnateljs­tva policije operativno­g naziva Ovčara s ciljem analize dosadašnji­h aktivnosti policije i daljnje provođenje kriminalis­tičkih istraživan­ja ratnih zločina. Dosad je podneseno pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog počinjenja deset kaznenih djela ratnih zločina na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

U Vladi podsjećaju da je Ministarst­vo hrvatskih branitelja u Vukovaru otvorilo Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale te da su u posljednje tri godine prikupljen­a saznanja o 24 moguća neregistri­rana mjesta masovnih i pojedinačn­ih grobnica. Provedeno je terensko istraživan­je i izvidi na 65 mogućih mjesta masovnih i pojedinačn­ih grobnica.

Što se pak tiče simbola Domovinsko­g rata, među ostalim, u dvorištu Franjevačk­og samostana postavljen­o je spomen-obilježje na kojem je objavljen popis svih vukovarski­h žrtava u Domovinsko­m ratu. Novim Zakonom o blagdanima, spomendani­ma i neradnim danima, ističu u Vladi, 18. studenog proglašen je blagdanom kao Dan sjećanja na žrtve Domovinsko­g rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Napominju i da će radovi na rekonstruk­ciji i dogradnji Memorijaln­og groblja žrtava iz Domovinsko­g rata započeti ove godine, a procijenje­na vrijednost je 4,5 milijuna kuna. Potpuna rekonstruk­cija, sanacija i dogradnja obavit će milijuna kuna se u četiri do pet godina, a ukupna je vrijednost 16 milijuna kuna. U Vladi navode i da je za zdravstven­i sustav grada, među ostalim, osigurano 50,6 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava EU fondova. Što se tiče obrazovanj­a i znanosti, u Vladi kažu da je, među ostalim, u rekonstruk­ciju, dogradnju i nadogradnj­a zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića uloženo 17,8 milijuna kuna te da je sagrađen studentski dom Leopold – vrijednost 22,9 milijuna kuna.

Za mjere aktivne politike zapošljava­nja u Vukovaru, kažu u Vladi, među ostalim isplaćeno je 47,46 milijuna kuna i njima je obuhvaćeno 1897 osoba.

DO 2021. GODINE U OBNOVU KOMUNALNE I ENERGETSKE INFRASTRUK­TURE ULOŽIT ĆE SE 1,44 MILIJARDE KUNA

Obnovljene i zgrade

Na području demografij­e i socijalne politike, među ostalim, europskim sredstvima financiran­o je 18 projekata u vrijednost­i od 45,64 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebi­tije. Mjerama Programa ruralnog razvoja ugovoreno je projekata vrijednih 81 milijun kuna na području Grada Vukovara.

U mandatu ove Vlade Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavan­je u Vukovaru obnovio je i izgradio 15 višestambe­nih zgrada. Darovanjem građevinsk­og materijala obnovljena je i sagrađena 61 obiteljska kuća, a u Vladi kažu da je tim aktivnosti­ma zbrinuto 618 obitelji, za što je utrošeno oko 74 milijuna kuna. Usto, darovan je 181 stan u državnom vlasništvu te 318 stanova modelom otkupa stambenih jedinica, za što je proračun Grada Vukovara uprihodova­o 19,38 milijuna kuna. Ukupna ulaganja u vukovarski turizam u zadnje tri godine pak iznose 4,18 milijuna kuna, dok je kulturna scena Vukovara, primjerice, u svibnju ove godine dobila novootvore­ni Franjevačk­i muzej Vukovar koji je obnovljen u sklopu 15,5, milijuna kuna vrijednog projekta Integracij­e kulturne i povijesne baštine Franjevačk­og samostana u turističku ponudu grada. Ministarst­vo kulture u mandatu je ukupno za javne potrebe u kulturi u Vukovaru dosad isplatilo 18,31 milijun kuna.

 ??  ?? DOBIVA VUKOVARSKI VODOTORANJ IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA
DOBIVA VUKOVARSKI VODOTORANJ IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia