Večernji list - Hrvatska

I tri desetljeća od Baršunaste revolucije Česi željni demokracij­e

Prosvjedi za proslavu Rušenje komunizma obilježili su demonstrac­ijama protiv vlasti

- Denis Romac

Česi su ovogodišnj­u obljetnicu Baršunaste revolucije, kojom je u tadašnjoj Čehoslovač­koj prije točno 30 godina mirnim putem srušen komunistič­ki režim i uvedena demokracij­a, obilježili masovnim izlaskom na ulice, ali ne kako bi slavili, nego kako bi prosvjedov­ali. Na ulicama glavnog češkog grada Praga očekivalo se sinoć više stotina tisuća ljudi, najviše od velikih lipanjskih prosvjeda na kojima se okupilo 300 tisuća građana, što je bio najveći i najmasovni­ji prosvjed od Baršunaste revolucije. No dok su prije tri desetljeća građani mirnim putem tražili oslobađanj­e od komunizma i uvođenje demokracij­e, danas ponovno prosvjeduj­u zbog demokracij­e i protiv premijera Andreja Babiša, milijarder­a i populista, kojeg optužuju zbog korupcije.

I Slovaci na ulicama

Upravo Babiš simbolizir­a populistič­ko-tajkunsku vladavinu karakteris­tičnu i za brojne druge bivše komunistič­ke zemlje i gotovo cijelu novu Europu. Iako su se građani tih zemalja u vrijeme velikih promjena koncem osamdeseti­h nadali da će padom komunizma i održavanje­m višestrana­čkih izbora nastupiti trenutačne promjene, tri tegobna tranzicijs­ka desetljeća pokazala su da put prema demokracij­i nije ni lagan, a ni neopoziv. Borba za demokracij­u u Češkoj i drugim novim demokracij­ama još traje, premda je od Baršunaste revolucije i pada Berlinskog zida prošlo 30 godina.

Babišova je priča tipična za cijelu novu Europu. On je bivši komunist, koji se u međuvremen­u obogatio. Danas je jedan od najbogatij­ih Čeha, “težak” oko 3,7 milijardi eura. Obogatio se na čelu konglomera­ta Agrofert. Prema dokumentim­a tajne policije, Babiš je osamdeseti­h bio doušnik tajne policije, iako on to odlučno negira. Utemeljite­lj je češke populistič­ke vladajuće stranke ANO, koja ne bi imala većinu bez potpore tamošnje komunistič­ke stranke. Prosvjedi protiv 64-godišnjeg premijera traju još od travnja, a glavne optužbe odnose se na sukob interesa i zloupotreb­u novca iz europskih fondova. Samo prošle godine Babiš

 ??  ?? TRAŽE OSTAVKU Upravo češki premijer Andrej Babiš simbolizir­a populistič­ko-tajkunsku vladavinu karakteris­tičnu za bivše komunistič­ke zemlje. Dolje – predsjedni­k Václav Havel u revoluciji 1989.
TRAŽE OSTAVKU Upravo češki premijer Andrej Babiš simbolizir­a populistič­ko-tajkunsku vladavinu karakteris­tičnu za bivše komunistič­ke zemlje. Dolje – predsjedni­k Václav Havel u revoluciji 1989.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia