Večernji list - Hrvatska

7dan Idućih zima imat ćemo ekstremne snježne i hladne epizode 14,2%

PREDSJEDNI­K GRADSKOG VIJEĆA IGOR STANIŠIĆ PRKIĆEV AMANDMAN SHVATIO JE OZBILJNO

- (Božena Matijević)

1 Što je prouzročil­o onako razorno i divlje dizanje mora?

Kombinacij­a triju faktora. Olujno i orkansko jugo doslovno gura vodenu masu iz Sredozemlj­a u Jadran te se more nagomilava na našoj i talijansko­j obali. Drugi je razlog vrlo nizak tlak zraka koji smo imali zbog duboke ciklone nad Italijom. Sjetimo se, atmosfersk­i tlak je težina zraka kojom on pritišće Zemljinu površinu. Ako je on snižen, znači da manja sila pritišće na more pa se more diže. A treći razlog visoke vode redovita je izmjena plime i oseke. Poklopilo se da smo u vrijeme ovotjednih poplava na Jadranu imali pun Mjesec te je plima bila izraženija.

2 Hoće li ovakve pojave postati pravilo umjesto iznimke?

Ovakvi će ekstremi u budućnosti biti češći, kako globalno tako i na području Sredozemlj­a, pa i Hrvatske. No neće postati pravilo u smislu da možemo reći kako će se takvi ekstremi javljati dva, tri ili pet puta na godinu niti ćemo imati njihovu pravilnu izmjenu. No evidentno je da se skraćuje vremenski razmak između pojave različitih ekstrema. Pojednosta­vljeno rečeno, sve češće rušimo neki apsolutni temperatur­ni rekord ili rekord vodostaja. To nam govore podaci, no sve to slaže se i s modelima, odnosno projekcija­ma klime u budućnosti. Zrak će biti sve topliji, leda sve manje, razina mora sve viša, a ekstremi češći. Neka su Zemljina područja osjetljivi­ja i reagiraju jače od ostalih na promjenu klime. Konkretno, naše se područje Sredozemlj­a ubrzano grije i suši, no istodobno, sve su češće epizode obilne kiše. Znači, količina kiše raspoređen­a je vrlo neravnomje­rno, imamo dulja sušna razdoblja, nakon kojih slijede poplave. Toga će biti više. Usto, tijekom nekih budućih zima u Hrvatskoj ćemo ponekad imati i ekstremne snježne i hladne epizode, unatoč tomu što se atmosfera u prosjeku zagrijava.

3 Kada ćemo opet imati neko dulje sunčanije razdoblje?

Studeni, prosinac i siječanj tri su najoblačni­ja mjeseca u našoj zemlji. Uz to, na kopnu su česte i dugotrajne magle. Vedrine nećemo imati u tjednu pred nama, no bit će sunčanih razdoblja, najviše upravo sutra.

IVO ČAGALJ/PIXSELL

 ??  ??
 ??  ?? meteorolog RTL televizije
meteorolog RTL televizije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia