Večernji list - Hrvatska

NJEGOVA MRAČNA GRAĐA/ HBO Serija za mlade koju bi zbog poruke trebali gledati stariji

-

Priča za mlade, sa snažnom porukom za odrasle. Tako bi se ukratko mogla opisati nova HBO-ova serija “Njegova mračna građa” koja se počela emitirati prije dva tjedna. Nastala je prema istoimenoj trilogiji poznatog britanskog pisca Philipa Pullmana, no već je samo ime serije izazvalo polemike s obzirom na to da koristi noviju verziju prijevoda iz 2018. godine, a Pullmanove su knjige godinama u Hrvatskoj bile poznate pod nazivom “Njegove tamne tvari” (His Dark Materials). Mnogi će vjerojatno radnju ove serije povezati i sa sasvim trećim nazivom “Zlatni kompas”, što je ime prve knjige iz trilogije, koja je već jednom našla svoj put do malih ekrana, ali u obliku filma iz 2007. Iako se u film polagalo mnogo nade te se mogao pohvaliti velikim glumačkim imenima poput Nicole Kidman i Daniela Craiga, nakon što nije ispunio očekivanja publike, a ni kritike, nikada nije doživio nastavak.

Djevojka s Oxforda

Zato mnogi kažu da je Pullmanova trilogija u novoj seriji, čija prva sezona ima osam epizoda, konačno dobila ekranizaci­ju kakvu zaslužuje. Da i sam HBO polaže velike nade u “Njegovu mračnu građu”, dokazuje činjenica da je i prije emitiranja prve sezone već počeo sa snimanjem druge. Kako će točno tvorci nove serije rasporedit­i priču iz knjiga u sezone, još nije poznato, no za sada

Radnja serije na početku prati Lyru i njezina daemona Pana. Iako se čini da je ona samo siroče, legenda kaže da će ta djevojka uzdrmati svijet prve dvije epizode veoma detaljno ulaze u radnju te se može reći da se ona tek zahuktava. Priča prati zbivanja u svijetu koji je sličan, a opet potpuno različit od našega. Sve što za sada znamo o njemu jest da njime upravlja moćni Magisterij koji svojom organizaci­jom i funkcionir­anjem općenito uvelike podsjeća na Crkvu. To ne treba čuditi s obzirom na to da je Philip Pullman poznat kao njezin veliki kritičar, a tako se može shvatiti i cijela trilogija. Još jedna specifično­st toga svijeta jest da svaki čovjek ima “daemona”, svog “pratitelja” u životinjsk­om obliku. Tako radnja serije na samom početku prati djevojčicu Lyru i njezina daemona Pana koji žive na Sveučilišt­u u Oxfordu. Iako se na prvu čini da je ona samo siroče, legenda kaže da je riječ o posebnoj djevojčici koja će uzdrmati taj svijet do temelja. Njezin se život okreće naglavačke već u prvoj epizodi kada biva uvučena u zavjeru koja uključuje ukradenu djecu i potragu za misteriozn­om Prašinom.

Bez previše nasilja

S obzirom na to da je knjiga napisana kao roman za mlade, u seriji s djetetom u glavnoj ulozi nema toliko nasilnih događaja i “krvavih” scena, zbog čega će neki zaključiti da je radnja manje napeta. No ova se serija gleda zbog zanimljive ideje i poruke, a osim toga se može pohvaliti i snažnom glumačkom postavom koju predvode James McAvoy, Ruth Wilson, Dafne Keen, Clarke Peters i Lin-Manuel Miranda.

 ??  ?? Jednu od glavnih ženskih uloga igra ponajbolja suvremena britanska glumica Ruth Wilson
Jednu od glavnih ženskih uloga igra ponajbolja suvremena britanska glumica Ruth Wilson
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia