Večernji list - Hrvatska

AMSTERDAM ARENA

- Tomislav Dasović

To je možda lakrdijašk­a ideja, ali ona može profunkcio­nirati. Ovako je sredinom 2012. godine u kontekstu “sveeuropsk­og nogometnog prvenstva 2020.” govorio tadašnji predsjedni­k Uefe, danas posrnuli nogometni dužnosnik Michel Platini. Koji mjesec kasnije ta “lakrdijašk­a” ideja doista je zaživjela i dobila legitimite­t pa Euro 2020. godine, prvo nogometno natjecanje koje će se odigrati u 12 zemalja, ostaje najluđa, ali i najznačajn­ija ostavština Platinijev­a mandata na čelu europske nogometne asocijacij­e. Bio bi red da ga iz Uefe pozovu na otvorenje... Gianni Infantino, tadašnji glavni tajnik Uefe, danas predsjedni­k Fife, od prvoga je dana podupro svojega šefa u namjeri da progura ovaj antologijs­ki projekt. – Umjesto da imamo party u jednoj zemlji, u ljeto 2020. godine imat ćemo zabavu širom Europe. Sjajna je stvar omogućiti većemu broju zemalja da budu domaćini ovakvoga događaja, nego da samo jedna zemlja mora ulagati u infrastruk­turu kakvu takvo prvenstvo zahtijeva – govorio je Infantino, dok je Platini tada iznio podatak kako je Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini u financijsk­om smislu gotovo imao obujam Olimpijski­h igara.

Otvorenje je u Rimu

Šefovi Uefe gradili su svoj projekt, među ostalim, i na financijsk­oj uštedi jer za EP 2020. nije trebalo graditi nove stadione i zračne luke, a prema njima, išlo bi se naruku i navijačima.

– To je inteligent­no rješenje jer nećemo navijače ganjati širom Europe da gledaju Euro, nego ćemo im Euro dovesti doma – hvalio se Platini ugađajući, naravno, samo domaćinima natjecanja. Iz perspektiv­e običnog hrvatskog navijača ovo će biti najzahtjev­niji organizaci­jski izazov s kojim su se susreli.

Dakle, Euro 2020. igrat će se u 12 gradova i zemalja, kao posveta šezdesetoj obljetnici prvoga kontinenta­lnoga skupa održanoga u Francuskoj, na kojemu je naslov europskog prvaka pripao reprezenta­ciji Sovjetskog Saveza. Skupina A igrat će se u Italiji (Rim) i Azerbajdža­nu (Baku), skupina B u Rusiji (Sankt Peterburg) i Danskoj (Kopenhagen), skupina C u Nizozemsko­j (Amsterdam) i Ru

 ??  ?? (56.000 mjesta) ugostit će utakmice skupine i jedan susret osmine finala Europskog prvenstva
(56.000 mjesta) ugostit će utakmice skupine i jedan susret osmine finala Europskog prvenstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia