Večernji list - Hrvatska

Dan kada je Ferrari nestao s karte pobjednika...

- Damir Mrvec

bio je prvi vozač Forda koji je pobijedio u utrci 24 sata Le Mansa. Bilo je to 1966., a vozio je i F1 te postigao tri pobjede

U hrvatskim kinima trenutačno igra još jedan film sportske tematike – “Izazivač”. Film je snimljen prema istinitom događaju o trostrukoj pobjedi Forda s modelom GT40 1966. godine, nakon šestogodiš­nje dominacije Ferrarija na čuvenoj utrci izdržljivo­sti 24 sata Le Mansa. Matt Damon je u ulozi konstrukto­ra Carrolla Shelbyja, a Christian Bale je u ulozi vozača Kena Milesa, koji su s trkaćim modelom GT40 stvorili sve preduvjete za Fordov trijumf na legendarno­j francuskoj pisti.

Mijenjala su se pravila

Utrka 24 sata Le Mansa čuvena je automobili­stička utrka koja se svake godine u lipnju održava u francuskom gradu Le Mansu. Smatra se najstarijo­m automobili­stičkom utrkom izdržljivo­sti, a prva je održana 1923. godine. Organizira je Automobile Club de l’Ouest (ACO) te se vozi na stazi Circuit de la Sarthe formiranoj od zatvorenih javnih cesta. Zajedno s Velikom nagradom Monaka i 500 milja Indianapol­isa, jedna je od tri najprestiž­nije utrke u svijetu automobili­zma. Na 24 sata Le Mansa najčešće se natječe oko 50 automobila. Svaki mora imati ne manje od dva sjedaća mjesta, premda se u novije vrijeme to pravilo podrazumij­eva, ali ne provodi. Također, svaki natjecatel­jski automobil može imati najviše dvoja vrata, dok ih otvoreni bolidi ne moraju imati. Premda se svi natječu u isto vrijeme, postoje odvojene klase. Nakon završetka utrke, proglašava se ukupni pobjednik, kao i pobjednici pojedinih klasa. Tijekom godina klase su se mijenjale te ih je trenutačno četiri. Namjenski izrađeni Le Mans Prototipi (LMP), s dvije klase, LMP1 i LMP2, koje se razlikuju po brzini, težini i snazi motora. Sljedeće dvije klase temelje se na serijskim GT automobili­ma, također podijeljen­i brzinom, snagom i težinom na klase GTE-PRO and GTE-AM. Premda se pobjednik može najčešće pronaći među prve dvije klase, niže klase ponekad postignu ukupnu pobjedu zbog bolje pouzdanost­i.

Do 1990-ih, zbog brzina koje su vozila postizala i napora kojima su bili izloženi vozači, uvedena su dodatna pravila radi povećanja sigurnosti. Vozači više nisu mogli voziti više od četiri sata uzastopno te ni jedan vozač nije smio voziti više od 14 sati ukupno.

Kristensen je rekorder

VELIKA BRITANIJA JE KAO DRŽAVA POSTIGLA NAJVIŠE POBJEDA NA UTRCI – ČAK 32

Tijekom godina, u Le Mansu su održavane različite tradicije. Jedna od najdugovje­čnijih francuska je trobojnica kojom starter označava početak utrke, što je uobičajeno praćeno preletom ratnih aviona koji ispuštaju plavi, bijeli i crveni trak. Slična je tradicija i mahanje sigurnosni­m zastavama službenika sa staze za vrijeme posljednje­g kruga u počast pobjednici­ma i ostalim vozačima koji su završili utrku. Utrka 24 sata Le Mansa također je poznata i kao prva poznata važnija utrka gdje je pobjednik šampanjcem prskao druge, umjesto da ga je popio. Kada su Dan Gurney i A. J. Foyt pobijedili u Le Mansu 1967., s pobjedničk­og postolja među okupljenim ljudima Gurney je primijetio glavnog Fordova menadžera Henryja Forda II, vlasnika tima Carrolla Shelbyja i njihove supruge, kao i nekoliko novinara koji su čuvenom dvojcu prognozira­li katastrofa­lan nastup. Gurney je protresao bocu i sve ih poprskao, započevši običaj kojeg se pobjednici automobili­stičkih utrka drže i nakon 40 godina.

Vozač s najviše pobjeda (osam) u noćnoj utrci je Danac Tom Kristensen. Sve te pobjede postigao je između 1997. i 2008. godine.

 ??  ?? BRUCE MCLAREN
BRUCE MCLAREN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia