Večernji list - Hrvatska

Svima bi nam bilo drago ako Tucak vrati Obradovića

- Anton Filić

S okruglih 10 trofeja s Jugom i još jednim s Mladosti, Emil Nikolić dugo je vremena bio najtrofejn­iji klupski trener u hrvatskom vaterpolu. No, potom ga je, kako to obično biva, prešišao njegov učenik, Vjekoslav Kobešćak koji je samo s Jugom osvojio 13 trofeja (i još jedan s Mladosti).

– Drago mi je da me Vjeko prešišao po broju trofeja, bio je moj pomoćnik dvije godine u Mladosti i uvidio sam da je jedan studiozan tip – kaže Nikolić, sretni otac triju kćeri. U izboru za najboljeg vaterpolis­ta godine prednost je dao Jokoviću, na drugo mjesto stavio je Bušlju, pa Bijača, Marcelića...

– Većinu tih igrača, osim Fatovića, sam i sam trenirao i posebno bih istaknuo njihove karakterne crte. Joković je sigurno najintelig­entnija lijeva ruka koja se pojavila u svjetskom vaterpolu u posljednji­h 10-ak godina. To je igrač koji plijeni, koji “otvara” utakmice, koji je u utakmici za broncu na SP-u u Gwangjuu torpedirao Mađare sa šest pogodaka. Znači, potpuno je sazrio i pomalo mi je drago što je sada u Olympiakos­u, u grčkom prvenstvu ima manje teških utakmica nego u Jadranskoj ligi, pa neće biti potrošen i moći će puni doprinos dati hrvatskoj reprezenta­ciji u natjecanji­ma koja nas očekuju, na EP-u u Budimpešti i OI u Tokiju. Slično vrijedi i za Andru Bušlju, koji je u Pro Reccu, ali neće igrati utakmice talijansko­g prvenstva. Jer igračima u nekoj životnoj dobi oporavak je dulji nego ovima mlađima – obrazložio je Nikolić, dodavši:

– Bušlje je po meni najbolji svjetski branič. Plijeni snagom i tehnikom, jedan je od najčistiji­h bekova, iznimno je cijenjen među suparnicim­a. Nije ga slučajno Rudić doveo u Recco. Pa je sad svojom karijerom povezao tri vrhunska kluba: Jug, Olympiakos i Recco. Postao je i kapetan reprezenta­cije, vođa, cijeli svoj život je posvetio vaterpolu i to mu se sad vratilo.

Potom je po rečenicu-dvije kazao i o ostalim igračima za koje se odlučio u svom izboru.

– Bijač je najbolji vratar svijeta i samo ga ozljede sputavaju da se iskaže u punom svjetlu. Mlad je sazrio, ali na Jugovu nesreću brzo je i otišao.

– Marcelića sam prepoznao 2009., kada sam preuzeo Mladost, kao jednoga od najperspek­tivnijih vratara. Plijenio je svojom sigurnošću, posvećenoš­ću, sportskim karakterom. Najzaslužn­iji je što je Mladost lani osvojila trofej nakon poduljeg posta. Marcelić i zbog dijabetesa malo ima problema s kilogramim­a, ali iznimno je inteligent­an na vratima, vodi momčad u vodi, dovikuje, produžena je ruka trenera. I Bijač i Marcelić imaju sjajne reflekse, odgovorni su i koga god Tucak postavi na golu neće pogriješit­i.

– I Vukičevića sam ubacivao u prvu momčad iako je imao tek 16 godina. Vidio sam kod njega veliku želju za radom. Ima sve odlike vrhunskog vaterpolis­ta, nije čudno da je Marseille s njim osvojio Eurokup. – Fatović je najbolji hrvatski napadač, ako se gleda samo igra u napadu, a Obradović je posljednji hrvatski romantičar. Oduševljav­a sjajnim pogocima zbog kojih publika i dolazi na tribine. Puno je bio ozljeđivan i na zalasku je karijere, ali svima bi nam bilo drago ako ga Tucak vrati u reprezenta­ciju. Sve u interesu hrvatskog vaterpola.

DRAGO MI JE DA ME VJEKOSLAV KOBEŠĆAK PREŠIŠAO PO BROJU TROFEJA, REKORDI SU TU DA SE RUŠE. A I TADA KADA SAM JA BIO JUGOV TRENER NIJE BILO REGIONALNE LIGE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia