Večernji list - Hrvatska

Kako je bunt učitelja postao politička platforma

Analiza štrajka prosvjetar­a

- Zoran Vitas

Projekt istraživan­ja autofagije pod vodstvom Sveučilišt­a Goethe u Frankfurtu, u koji su uključena i sveučilišt­a u Mainzu, Münchenu, Tübingenu i Frankfurtu te instituti za biofiziku Max Planck, dobio je 12 milijuna eura do 2023. od Deutsche Forschungs­gemeinscha­fta, odnosno Njemačke zaklade za istraživan­je.

Novi pristup

Voditelj ovog projekta naš je cijenjeni znanstveni­k prof. dr. sc. Ivan Đikić.

– Projekt je vrlo atraktivan jer uključuje potpuno novi pristup akademskom istraživan­ju i prenošenju znanja prema klinici i stvaranju lijekova. Cjelokupnu viziju takvih istraživan­ja usavršio sam tijekom boravka u kompaniji Genentech u San Franciscu. Projekt okuplja 24 laboratori­ja raznih disciplina koji istražuju djelovanje autofagije tijekom normalnog života stanice te ulogu u liječenju tri glavne grupacije bolesti, a to su tumori, neurodegen­erativne bolesti i infekcije – rekao nam je prof. Đikić o projektu, dodajući da autofagija djeluje kao najvažniji čistač unutar stanica za čije je otkriće prije dvije godine dodijeljen­a i Nobelova nagrada Yoshimori Ohsumiju.

– S jedne strane koncentrir­amo se na nove koncepte u istraživan­ju autofagije, a s druge pokušavamo razumjeti njihovu temeljnu važnost za biološke procese i liječenje bolesti – objašnjava u priopćenju vezanom za financiran­je prof. Đikić, koji je i direktor Instituta za biokemiju II na Sveučilišt­u Goethe i osnivač frankfurts­kog Instituta za tumore.

– Naš koncept omogućava korištenje najmoderni­jih tehnologij­a iz područja računalnih znanosti, kemije, biologije i kliničke medicine – rekao je naš znanstveni­k. Osim toga ulažemo puno vremena i sredstava u obrazovanj­e mladih znanstveni­ka i otvoreni smo za interakcij­e s drugim znanstveni­m grupama u Njemačkoj. Tako je Frankfurt postao vodeći centar istraživan­ja autofagije u Njemačkoj. Izgleda da je ovo još jedna doista velika godina našeg znanstveni­ka. Već drugu godinu zaredom dr. Đikić je na listi utjecajnih svjetskih znanstveni­ka, unutar 0,1 posto najcitiran­ijih u svijetu po rangiranju analitičke kuće Clarivate Analytics. Kao primjer, samo ove godine dr. Đikić objavio je znanstvene radove u vodećim svjetskim časopisima, i to dva rada u Scienceu te po jedan u časopisima Nature, Nature Microbiolo­gy, Nature Communicat­ions i Molecular Cell.

– Ova godina ispunjena je vrlo dinamičnim projektima i znanstveni­m iznenađenj­ima koja nismo mogli predvidjet­i prije nekoliko godina. Za naš uspjeh najvažnije su bile kreativnos­t i hrabrost istraživan­ja potpuno nepoznatih

VEĆ DRUGU GODINU ZAREDOM DR. IVAN ĐIKIĆ NA LISTI JE UTJECAJNIH SVJETSKIH ZNANSTVENI­KA

područja. Osim toga, naučio sam u Genentechu kako integrirat­i moderne tehnologij­e te motivirati članove laboratori­ja da budu što efikasniji. Zadnje tri godine angažiran sam tri mjeseca u San Franciscu i devet mjeseci u Frankfurtu, i ta su iskustva bila izvor brojnih pozitivnih promjena u mojem istraživan­ju, posebice u laboratori­ju u Frankfurtu – kaže dr. Đikić nastavljaj­ući razgovor o konkretnim otkrićima.

Bitni istraživač­ki radovi

– U četiri rada istražival­i smo komunikaci­ju ljudskih stanica i bakterija te otkrili potpuno nepoznate kemijske procese koji kontrolira­ju životne procese poput promjena staničnih organela mitohondri­ja (izvor energije) i endoplazma­tskog retikuluma (sustav tubula koji prenosi hranu u sve dijelove stanice). Ta nam otkrića mogu u budućnosti pomoći u razvoju novih antibakter­ijskih lijekova kao zamjenu za antibiotik­e. Vrlo je zanimljiv i rad objavljen u Nature Communicat­ion gdje smo koristili teorijska istraživan­ja putem računalnih programa Molecular dynamic simulacije. Uspjeli smo računalima predviđati ponašanje i funkcije proteina u membranama te smo to naknadno eksperimen­talno testirali u laboratori­ju. Objasnili smo zašto poremećaj tih gena i proteina dovodi do razvoja nasljednih senzornih neuropatij­a – kaže naš znanstveni­k.

 ??  ??
 ??  ?? IVAN ĐIKIĆ: Projekt okuplja 24 laboratori­ja koja istražuju djelovanje autofagije tijekom normalnog života stanice te ulogu u liječenju tri glavne grupacije bolesti, a to su tumori, neurodegen­erativne bolesti i infekcije
IVAN ĐIKIĆ: Projekt okuplja 24 laboratori­ja koja istražuju djelovanje autofagije tijekom normalnog života stanice te ulogu u liječenju tri glavne grupacije bolesti, a to su tumori, neurodegen­erativne bolesti i infekcije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia