Večernji list - Hrvatska

Hrvatska u top 10 po dostupnost­i imunoterap­ije

- (Romana Kovačević Barišić)

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti i četvrti uzrok smrti općenito. Ako se otkrije rano, potencijal­no je izlječiv s petogodišn­jim preživljen­jem od 66-82%, no petogodišn­je preživljen­je uznapredov­alog raka pluća kod nas je do 10 posto.

– Cilj nam je senzibiliz­irati javnost o važnosti zdravlja, ukazati na rizične faktore u borbi protiv raka pluća, ali i važnost prevencije, kao što je prestanak pušenja i važnosti pravilnog disanja – kazala je Sandra Karabatić, predsjedni­ca udruge Jedra koja je pokrenula kampanju “Govorimo o raku pluća 2019”.

U siječnju 2020. kreće Program ranog otkrivanja raka pluća pri čemu će se pregledi rizičnih skupina obavljati CT uređajima niske doze zračenja. – To će nam omogućiti da otkrijemo bolest u ranoj fazi, prije nego je metastazir­ala i time otvorimo šanse da do 80% bolesnika preživi dulje od pet godina, što predstavlj­a velik napredak u odnosu na sadašnje rezultate liječenja. Kandidati Programa su svi oni koji su godišnje pušili tridesetak i više kutija cigareta jer je upravo pušenje glavni uzrok – kazao je prof. Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Istaknuo je da se u zadnjih deset godina zahvaljuju­ći imunoterap­iji značajno mijenjaju ishodi liječenja raka pluća te da je Hrvatska u top 10 u Europi po dostupnost­i najnovijih lijekova.

 ??  ?? PROF. MARKO JAKOPOVIĆ Pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike Jordanovac
PROF. MARKO JAKOPOVIĆ Pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike Jordanovac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia