Večernji list - Hrvatska

Riječka nadbiskupi­ja ogradila se od govora vjeroučite­lja

Vjeroučite­lj Marin Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije obavijesti­o Katehetski ured

- Lana Kovačević, Karolina Lubina

Riječka nadbiskupi­ja oglasila se o vjeroučite­lju Marinu Miletiću koji je održao govor na prosvjedno­m skupu učitelja i nastavnika. Kako oni navode, vjeroučite­ljska služba u školi određena je kanonskim mandatom koji vjeroučite­lj prima uime mjesne crkve. Kad je riječ o javnom nastupu vjeroučite­lja, Riječka nadbiskupi­ja potpuno se ograđuje od sadržaja njegova govora. Ističu da vjeroučite­lj Miletić o svom javnom angažmanu nije prethodno obavijesti­o Katehetski ured niti se o tome konzultira­o s odgovornim osobama u Riječkoj nadbiskupi­ji te nije dobio suglasnost ureda za službu sindikalno­g povjerenik­a. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolsk­im ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferenci­je, vjeroučite­ljska je služba u školi određena kanonskim mandatom kojeg vjeroučite­lj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. U slučaju javnog istupa vjeroučite­lja M. Miletića koji se okupljenim­a obratio iz pozicije vjeroučite­lja u srednjoj školi i sindikalno­g povjerenik­a iste škole, ovime se Riječka nadbiskupi­ja ograđuje od sadržaja njegova govora, javlja IKA. (vl)

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer poslijepod­ne po izlasku iz Banskih dvora kazao da nije čuo da je Vilim Ribić rekao da se neće postići dogovor sve dok premijer ne sjedne s njima za stol, tijekom večeri ipak je preuzeo pregovore. Vlada, rekao je Plenković, ima rješenje za prekid štrajka. – Riječ je o rješenju koje treba vratiti djecu u škole, omogućiti da se naša politika obrazovne reforme nastavi – rekao je.

– Iako smo napravili puno, od novog napredovan­ja do nagrađivan­ja, statusa službene osobe pa do uvođenja reforme, moramo biti svjesni da nitko nema čarobni štapić, a ja sam uvjerena da će ovi pregovori završiti ponudom iza koje možemo stajati – rekla je ministrica Blaženka Divjak sinoć dodajući: – Sada smo ‘u crvenom’ i izgledno je da će se školska godina produžiti.

Sve u svemu, sedam prekjučera­šnjih sati razgovora o pronalasku rješenja i konačnom prestanku štrajka nije bilo dovoljno pa su se pregovori nastavili jučer kada su štrajkaši poručili – očekuju konkretnu ponudu Vlade. I dok mjesec dana sindikati iznose svoje zahtjeve, javno pozivaju svoje članove da novinarima prosljeđuj­u platne liste, posljednja dva dana, koliko traju pregovori – na pladnju je samo zavjet šutnje. Sa svih strana. Nitko od Vladinih pregovarač­a, nitko od predstavni­ka sindikata, a ni Ministarst­va obrazovanj­a ne želi govoriti o mogućim opcijama koje bi napokon, nakon 32 dana štrajka, dovele do konačnog kraja i nastavka nastave za učenike srednjih i osnovnih škola. Sada je sve izglednije da učenici na nastavu

DOSTAVILI SMO ANALIZE, PODATKE I PRIJEDLOGE, A NA ONIMA JE KOJI SU ZA STOLOM DA NAĐU NAJBOLJE RJEŠENJE, KAZALA JE MINISTRICA DIVJAK

 ??  ?? NIJE SE KONZULTIRA­O
Na čelu Riječke nadbiskupi­je koja je reagirala na govor Marina Miletića nalazi se nadbiskup i metropolit msgr. dr. Ivan Devčić (lijevo dolje)
NIJE SE KONZULTIRA­O Na čelu Riječke nadbiskupi­je koja je reagirala na govor Marina Miletića nalazi se nadbiskup i metropolit msgr. dr. Ivan Devčić (lijevo dolje)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia