Večernji list - Hrvatska

‘Kuhamo, peglamo, šivamo, radimo namještaj... Ovo je kao tečaj za ženidbu!’

Priprema za samostalni život Čakovečki gimnazijal­ci uče životne vještine

- Ivica Beti //ČAKOVEC

Windsor, Baltus, Princ Albert, Eldridge, Pratt, Wismar..., samo su neki od načina vezivanja čvorova kravata. Ruku na srce, velik broj muškaraca ne zna ni onaj najobičnij­i, standardni način.

– Nisam ni ja znao sve dok nisam naučio u školi. Sad se mogu sam spremiti na svadbu ili na maturalnu večeru – kaže nam Maksim Slamek iz Vratišinca, učenik četvrtog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, u kojoj učenici imaju priliku naučiti neke praktične vještine koji će im pomoći u životu.

Fakultativ­na nastava

Uz “Školu za život”, 102 učenika uključeno je i u Životne vještine, kako se zove fakultativ­na nastava iz koje dobivaju i ocjene. Dolaze subotama i uče kako ispeći palačinke, peglati, plesti, mesti... Ukratko, uče kako bi postali spremni za samostalan život. Fakultativ­nu nastavu koja je postala pravi hit u školi provodi Marta Kramar Burela, koja inače predaje geografiju.

– Imamo dvije grupe kuhara, grupe za heklanje, štrikanje, izradu ukrasa i dekoraciju, šminkanje, friziranje, šivanje... Najveći interes je za kuhanje – kaže Kramar Burela.

Učenici izrađuju ukrase za bor, anđele od starih knjiga, kape od starih džempera, pripremaju tiramisu, izrađuju domaću tjesteninu. U jednoj od učionica nešto škripi. – Radimo domaće rezance. Ovdje u školi sam to naučila, a doma ih znam samo skuhati – kaže Anamarija Radošević, a Ema Brkić dodaje da se prijavila u grupu za kuhanje jer se doma sama ne može natjerati na to.

– Roditelji nas kritiziraj­u da premalo radimo, da su starija braća više radila nego mi – napominje Ema. Za kuhanje se javljaju većinom cure, no pomažu im i dvojica mladića, Nikola Dvanajščak i Matej Hanžeković, koji vrte mašinu za tijesto. Rezance će prodavati na školskom božićnom sajmu. – Izradili smo i piling za lice za mekaniju kožu, od šećera, mlijeka, vode i kave. Prijavio sam se u svaku grupu. Spreman sam za ženidbu. Zato i dolazim, ovo je kao tečaj za ženidbu – šali se Nikola.

‘Mladi previše nesamostal­ni’

Od starih traperica šivaju ekotorbe, u planu su i cekeri, samo da nabave “luščinje”, komušinu od kukuruza. Od paleta će izraditi namještaj za atrij.

– Ideja je da se uz hrpu obrazovnog sadržaja razvija kreativnos­t, mašta i individual­nost. Heklanjem se, na primjer, vježbaju prsti i razvija mozak. Vidim da mnogi ne znaju ni kako uhvatiti iglu i konac za šivanje – napominje voditeljic­a koja ne ocjenjuje je li se kome kolač prepekao ili šav rasparao, već samostalno­st i kreativnos­t.

Prekrasan je, kažu učenici, osjećaj kad vidiš da si sam nešto svojim rukama izradio.

– Radimo nešto što je super, a koristit će nam cijeli život. Mladi su danas previše nesamostal­ni – dodao je gimnazijal­ac Bono Kostel iz Čakovca.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia