Večernji list - Hrvatska

Za doček već odavno nema mjesta, a u Snježnoj kraljici i Tomislavcu gužva i za advent

Kapaciteti na vrhu Medvednice gotovo su rasprodani, a najveća je ondje gužva za polnoćku u šumi u kapelici Majke Božje Sljemenske

- Hana Ivković

Dok se u centru grada užurbano pripremaju za početak adventa i zimske idile, na Sljemenu je sve već odavno spremno. U predvorju aparthotel­a Snježna kraljica gospodin Gingerbrea­d Man sjedi na fotelji i čeka goste, božićno drvce već je ukrašeno, a vatra iz kamina veselo pucketa. Sve što nedostaje da upotpuni ugođaj, poručuje osoblje hotela, snježni je pokrivač od kojih dvadesetak centimetar­a. I, dakako, gosti, koji će uskoro početi pristizati u velikim brojevima.

Dolazi i sveti Nikola

– Advent na Sljemenu postaje sve popularnij­a turistička atrakcija – kaže direktor hotela Tomislavov dom Davorin Blagojević pa dodaje da bi svi koji žele boraviti u jednom od 17 apartmana Snježne kraljice ili u jednoj od 42 sobe Tomislavca trebali požuriti s rezervacij­ama. Jer, govori nam Blagojević, od velike gužve i buke koja se u gradu stvara u adventsko vrijeme rado barem nakratko pobjegnu svi kako bi se opustili te uživali u miru i prirodi.

– Kako se približava zima, povećava se interes i za cjelotjedn­i boravak – kaže nam upravitelj hotela Tomislavov dom. A da bi posjetitel­ji za vrijeme blagdana imali potpuni adventski ugođaj, za njih su na Sljemenu pripremili posebnu zimsku čaroliju. Tako će se svakog adventskog vikenda u Snježnoj kraljici i Tomislavcu posluživat­i blagdanski švedski stolovi s tradiciona­lnim zimskim jelima. Kuhani buncek s restanim krumpirom, zelje s kobasicama i purice s mlincima neka su od njih, a štrukli, sljemenske gibanice, savijača i štrudle nezaobilaz­ni su desert. U planu je i živa glazba akustičnog dueta Bruna i Ane, a održavat će se i radionice na kojima će djeca pisati pisma Djedu Božićnjaku, ukrašavati bor, bojiti lica, a za njih će biti organizira­ne i zimske igre. Svoj je dolazak 7. prosinca najavio i sveti Nikola u pratnji Krampusa, a najmlađima će davati poklone i šibe. Ono čemu se mnogi najviše vesele pri odlasku na Sljeme posjet je jaslicama u prirodnoj veličini koje se nalaze kod Stare lugarnice te polnoćka koja se održava u maloj kapelici Majke Božje Sljemenske. Čekanje Božića u mrakom okruženoj šumi ugođaj je zbog kojeg u kapelici svake godine ima više ljudi nego što ih u nju može stati.

Malo i na wellness

– To su neki od najljepših trenutaka u cijeloj godini – kaže Blagojević dodajući da će oni koji odsjednu u Snježnoj kraljici prije i poslije te svete mise moći slušati božićne pjesme u živoj izvedbi. U oba se hotela nudi i doček Nove godine s neograniče­nim pićem i živom glazbom koji je u Tomislavcu rasprodan za samo deset dana. Ni u Snježnoj kraljici za najluđu noć u godini više nema mjesta jer posljednje se prodalo još prije tjedan dana. Kako nam pak kaže Blagojević, svaki hotel nudi nešto posebno za svog gosta pa je Snježna kraljica tako najbolji odabir za one koji Sljeme u ad

NUDIT ĆE SE I POSEBAN BLAGDANSKI JELOVNIK S TRADICIJSK­IM JELIMA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svi apartmani u Snježnoj kraljici imaju dnevni boravak i kuhinju
Svi apartmani u Snježnoj kraljici imaju dnevni boravak i kuhinju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia