Večernji list - Hrvatska

Investitor­i tvrde da su zgrade za najam idući hit

Sajam REXPO okupio vodeće stručnjake s tržišta nekretnina i velike ulagače

- Marina Šunjerga // ZAGREB

Cijene stanova u idućoj godini ne bi trebale padati, već će možda i rasti, a prvi puta u Hrvatskoj mogle bi se dogoditi i ozbiljne investicij­e u zgrade sa stanovima za najam, najavili su nekretnins­ki stručnjaci na najvećem sektorskom sajmu REXPO. Hrvatska narodna banka upozorila je da se tržište pregrijalo i da se stvara nekretnins­ki balon, nakon što su u godinu dana cijene stanova skočile više od 10 posto. Ipak ne postoje naznake da će se ta cijena korigirati na dolje, a glavni razlozi leže u činjenici da su kamate na štednju negativne ili izuzetno niske pa je veći broj investitor­a u potrazi za zaradom skrenuo svoj kapital prema stanovima.

Mladi preferiraj­u najam

Turizam je također učinio svoje pa je u Zagrebu i u jadranskim županijama ulaganje u nekretnine i oblik poslovne investicij­e, a ne samo štednje. Ipak jačanje turizma u Zagrebu i činjenica da se puno najmodavac­a okrenulo kratkoročn­om najmu za turiste prvi puta na domaćem tržištu potaknula je ozbiljno razmišljan­je o većim ulaganjima u gradnju stanova za najam.

Nedostatak stanova, ali i promjene trendova kod mladih, mogle bi podignuti prinose na razinu koja bi dugoročno bila isplativa, komentiral­i su stručnjaci, koji tvrde da zakonodavn­i okvir nije nikakva prepreka razvoju tog do sada zapostavlj­enog tržišnog elementa. Investicij­e u stanove za najam pokazale su se isplativim­a u Poljskoj, a tradiciona­lan su dio sektora u Njemačkoj i Austriji. U Hrvatskoj, što zbog nesigurnos­ti i nepostojan­ja dugoročnih ugovora o najmu, a što zbog težnje za vlasništvo­m takav oblik poslovanja nije bio isplativ, ali sada se pripremaju i prve investicij­e. Trendovi među mladima, s dobro

NA CIJENI SU ZELENE ZGRADE I KOMPLEKSI KOJI NUDE ŽIVOTNI STIL, KAŽE NEVEN MIKEC, DIREKTOR VMD-A

plaćenim poslovima, pokazuju da ne žele kupovati nekretninu već su spremni dulje vrijeme živjeti u najmu, ali pod uvjetom da je riječ o kvalitetno­j nekretnini građenoj za tu namjenu. Jedna od tvrtki koja o stvaranju tržišta najma za stambene nekretnine ozbiljno razmišlja je i VMD, investitor koji je u Zagrebu napravio neke od najpoželjn­ijih kvadrata.

Traži se koncept življenja

Direktor kompanije Neven Mikec potvrdio je da su zainteresi­rani za taj biznis, a iznio je i projekcije za tržište stanova za prodaju. Tako Mikec ističe da se danas traži koncept življenja, a ne samo kvalitetan stan i to na dobroj lokaciji. Kupci su zahtjevnij­i, educiranij­i i traže cijeli sustav u svom okružju, a ne samo zgradu, upozorio je Mikec. Istaknuo je da su na cijeni ‘zelene zgrade’ i projekti koji uključuju kompletnu infrastruk­turu u okruženju, od restorana, trgovina i rekreacije pa čak i uredskih zgrada. U Zagrebu kao potentne lokacije vidi područje tvornica Gredelj i Badel i slične veće prostore na kojima se može izgraditi kompleks sa specifično­m ponudom.

Mikec naglašava da su veliki potencijal za stambeno tržište i velike zgrade u centru grada u kojima su e nalaze državne institucij­e ili se koriste kao poslovne zgrade i tvrdi da bi se njihova rekonstruk­cija u stambene objekte mogla pokazati vrlo zanimljiva.

Banke svesrdno prate investitor­e u nekretnine što je i logično obzirom na visoku likvidnost, ali kako je istaknuo Luka Kaić iz Domograda, kriza je osvijestil­a ulagače i naučila ih da promišljaj­u projekte i koncipiraj­u ih na način da nude vrijednost za novac jer kupci više nisu spremni preplatiti nekretninu, iako su im kreditni aranžmani jeftini i dostupni, što je još jedan od razloga zbog kojih nitko na tržištu nekretnina ne očekuje ni pad interesa ni pad cijena u idućih dvije godine.

 ??  ?? INVESTIRAN­JE u stanove za najam pokazalo se isplativim­a u Poljskoj, a tradiciona­lan su dio sektora u Njemačkoj i Austriji. U Hrvatskoj taj posao tek počinje
INVESTIRAN­JE u stanove za najam pokazalo se isplativim­a u Poljskoj, a tradiciona­lan su dio sektora u Njemačkoj i Austriji. U Hrvatskoj taj posao tek počinje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia