Večernji list - Hrvatska

Nitko tko je zalazio u šator na Savskoj nema pravo tražiti političku zavjeru u štrajku učitelja

U bruxellesk­om bunkeru Briga o EU ili NATO temama nije u koliziji s brigom o unutarnjep­olitičkim temama. Jedno ne isključuje drugo

- Tomislav Krasnec

NATO-ov cilj izdvajanja za obranu u visini 2 posto BDP-a, i unutar tog iznosa barem 20 posto za modernizac­iju vojne opreme, nije nešto bezazleno što se može unedogled eskivirati. Pogotovo nije u ovakvom okruženju, kada tih 2 posto povlači za sobom članak 5 (barem u Trumpovoj glavi) i kada se naši susjedi vojno opremaju velikom brzinom

Pod pritiskom lidera – ali ne sindikalni­h, nego saveznički­h – vrh hrvatske vlade prošloga je tjedna pronašao dodatnih par stotina milijuna godišnje, što do 2024. godine treba dosegnuti dodatnih milijardu kuna godišnje, za dio rashoda države koji su godinama bili zanemariva­ni. Riječ je o povećanju izdvajanja iz državnog proračuna za vojsku i obranu, a akcijski plan o tome kako Hrvatska misli sa sadašnjih 1,6-1,7 posto BDP-a doseći razinu od 2 posto BDP-a do 2024. godine dogovoren je, kako smo doznali u subotnjem Obzoru, između premijera Andreja Plenkovića, ministra obrane Damira Krstičević­a i ministra financija Zdravka Marića, pa je poslan u sjedište Sjevernoat­lantskog saveza (NATO) uoči važnog sastanka na vrhu u Londonu.

To da se usred velikog prosvjeda učitelja, čiji zahtjevi ukupno teže oko 450 milijuna godišnje, može dogoditi da vlada zagrabi u državni proračun i detektira gdje će osigurati još milijardu kuna godišnje za obrambeni proračun, a da nitko pritom ne upotreblja­va argument u stilu “kako se može naći za vojsku, a ne može za učitelje” možda je znak zrelosti društva. Premda ne treba zanemariti ni mogućnost da ljudi jednostavn­o ne čitaju novine i ne mare biti informiran­i…

Ali to također pokazuje da premijer Plenković ne igra klasičnu šahovsku partiju. S druge strane nema zahtjeve jedne skupine. Nego igra višedimenz­ionalnu šahovsku partiju sa 7 ili 10 zahtjeva “drugih strana”. NATO-ov cilj izdvajanja za obranu u visini 2 posto BDP-a, i unutar tog iznosa barem 20 posto za modernizac­iju vojne opreme, nije nešto bezazleno što se može unedogled eskivirati. Pogotovo nije u ovakvom okruženju, kada tih 2 posto povlači za sobom članak 5 (barem u Trumpovoj glavi) i kada se naši susjedi vojno opremaju velikom brzinom. I pritom nije riječ o nesaveznic­ima, poput Srbije, koja dobija vojnu opremu od Rusije, nego i saveznicim­a, poput Mađarske, čiji premijer Viktor Orbán upravo ovih dana najavljuje da se mora ubrzano naoružavat­i da bi njegova vojska bila nadmoćna u bilo kakvom “regionalno­m sukobu”, a to začinjuje i ovakvom izjavom:

“Smatram da bi za sve nas bilo bolje da živimo unutar granica jedne države”. Hrvati i Mađari su, srećom, saveznici, ali Hrvatska se mora, osim na NATO, oslanjati na svoje obrambene kapacitete kako se u velikim geopolitič­kim reformama i zazivanjem propasti multilater­alizma nitko ne bi zanosio idejama da moderna Hrvatska danas može biti bilo čiji plijen. No, snaga argumenta većeg izdvajanja za obranu ne može automatski poništiti valjanost argumenta učitelja i profesora, koji su se, uostalom, naslušali još od ratnih godina tog izgovora o tome da su važnija ulaganja u obranu nego u prosvjetu. Bili su uvijek ostavljani u nikad ispunjenom obećanju da će doći red i na njih, samo da izađemo iz ove ili one krize.

Ako vijest o slanju akcijskog plana u Sjevernoat­lantski savez, s konkretnim obećanjima za povećanjem izdvajanja za obranu, ne izaziva lančanu reakciju financijsk­ih prohtjeva drugih javnih službi, može li ostati argument, koji koristi Vlada, da se učiteljima i profesorim­a ne može udovoljiti jer bi povećanje koeficijen­ta njima potaklo lančanu reakciju drugih?

Drugo je važno pitanje zbog čega premijer sve više zvuči kao da u svakoj društvenoj ili institucio­nalnoj inicijativ­i koja mu se ne sviđa vidi prljavu političku urotu protiv sebe i svoje vlade. Gostujući nedavno u RTL Direktu, Andrej Plenković žali se na to što oporbeni zastupnici pišu prijave Povjerenst­vu za sprečavanj­e sukoba interesa. Ako tim “sportašima

prijavljiv­anja”, kako ih on naziva, i jest primarni interes rušenje njega i njegovih suradnika, raditi to kroz legitimne, razvijene institucij­e ove države još je uvijek bolje nego raditi to parapoliti­čkim metodama kao što je bio prosvjed branitelja na Savskoj cesti 66, posebno ona epizoda s prijetnjom plinskim bocama, u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića. Nitko od političara koji su posjećival­i taj prosvjed, a Plenković je jedan od takvih, ne bi smio imati pravo žaliti se na normalno funkcionir­anje vladavine prava i na to što institucij­e ove države rade nešto što im je u opisu posla. Premijer Plenković trebao bi prestati upirati prstom u nevidljive zavjere.

S druge strane, oni koji ga prozivaju trebali bi također s nečim prestati: tvrditi, naime, da je on premijer kojega samo zanimaju teme koje se tiču Europske unije. To je besmislena teza, pogotovo ako znamo da o proračunu EU, primjerice, ovisi 80 posto javnih investicij­a u Hrvatskoj, a ako netko drugi plaća njih onda, logično, u državnom proračunu ima novca za nešto drugo: smanjenje javnog duga, obranu, obrazovanj­e, štogod. Briga o EU ili NATO temama nije u koliziji s brigom o unutarnjep­olitičkim temama. Jedno ne isključuje drugo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia