Večernji list - Hrvatska

Nevine žrtve sinova moćnika samo su pitanje vremena

Sustav se s ovakvim tipovima može obračunati samo na kratko, kaznenom prijavom, uvjetnim ili smiješno niskim zatvorskim kaznama

-

Nakon nekoliko mjeseci predaha, Ivan Đakić vratio se na stranice crnih kronika. Mlađahni sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića nedavno je prouzročio ne jednu, nego dvije prometne nesreće u pet dana.

Prema saznanjima portala Virovitica.net, zbog oklade je vozio brzinom većom od 150 km/h. Cilj mu je bio dokazati da je pri toj brzini moguće proći zavoj kod mosta na kraju Dravske ulice. No, svoju tezu nije uspio dokazati jer je sletio s ceste. Nakon izlijetanj­a, zalupao je na prozor kuće nekog od mještana zahtijevaj­ući pomoć oko izvlačenja automobila, a osoba koja mu je pomogla na kraju je prekršajno prijavljen­a jer nije prijavila prometnu nesreću. Ali to nije ni izbliza sve. Pet dana ranije skrivio je prometnu nesreću u Virovitici, čije se posljedice, na sreću, mjere samo materijaln­om štetom na njegovu vozilu kao i na betonskim rubnicima prometnog otoka. Traga je, prethodno, ostavio i u virtualnom svijetu. Podsjetimo, postao je poznat i izvan svoje županije, kada je na Facebooku objavio sliku na kojoj ustaša drži odrubljenu glavu četnika pa uz to napisao: “Svim ‘prijatelji­ma’ Srbićima sretan Božić”, a tih dana doznalo se da na desnoj ruci ima tetovažu zombija s kapom nacističko­g časnika. Đakić junior kao da se proteklih godinu - dvije nadmetao sa sinom još jednog pripadnika HDZ-ove desne struje. Sin Steve Culeja, Domagoj, na društvenim mrežama u više je navrata širio mržnju i citirao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara“, no sve je to bilo tek “ugrijavanj­e” za nasilje koje će se ubrzo preliti iz virtualnog u stvarni svijet. Zaradio je kaznenu prijavu zbog cipelarenj­a Ivana Mikuljana (21) iz Andrijašev­aca koji je zbog težine ozljeda proveo mjesec dana u inducirano­j komi iz koje se probudio slijep. Prošli mjesec otkriveno je da se mladi Culej slikao u majici s uvredljivi­m akronimom A.C.A.B., koji znači “svi policajci su kopilad”. Pa, ipak, krimeni spomenute dvojice sinova političkih moćnika kamilica su u usporedbi s rabotama Marija Koradea. Mediji javljaju da je uhićen nakon što je u nedjelju u Sesvetama ispalio nekoliko hitaca prema lokalu u kojem je bilo šest osoba u dobi od 26 do 65 godina. Svoju je punoljetno­st Mario “proslavio” tučnjavom u kafiću Mabis u Varaždinu, kada je u pomoć pozvao naoružanog oca, generala Ivana Koradea. Ovaj potonji dogodine je u krvavom pohodu ubio petero ljudi, a njegov je sin Mario iste godine razbio bocu viskija na grobu jedne žrtve njegovog oca. U tri godine je od poznanika iznudio 40.000 kuna, prijetio mu je da će mu “iščupati grkljan i pobiti cijelu obitelj”... Mladi Đakić, Culej i Korade, navikli na nedodirlji­ve očeve, drukčiji nisu ni mogli ispasti. Sustav se s ovakvim tipovima može obračunati samo na kratko, kaznenom prijavom, uvjetnim ili smiješno niskim zatvorskim kaznama. Sustav je kapitulira­o, roditeljsk­i odgoj zakazao, škola i Crkva su nemoćne, baš kao i njihove prve, nasumce odabrane, nevine žrtve čiji su ugašeni životi samo pitanje vremena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia