Večernji list - Hrvatska

Stvari koje se godinama nisu promijenil­e, a svejedno ih obožavamo

BAŠ KAO NEKADA Svatko od nas ima par omiljenih jela, grickalica ili kombinacij­a okusa koje obožavamo od malena. Za neke od njih se ni ne sjećamo kada smo ih prvi put probali, već smo s njima odrasli i znamo za njih od kad znamo i za sebe.

- NATIVE TIM VL

U djetinjstv­u nam se sve činilo drugačijim nego danas: drveće je bilo više, boje su bile bogatije, roditelji su bili najpametni­ji i najjači na svijetu, a svaki novi dan je bio zanimljivi­ji od prethodnog. Neke stvari nikada nećemo više doživjeti kao kad smo bili djeca, ali one posebne stvari ipak ostaju nepromijen­jene. Ti događaji, doživljaji i sjećanja ostaju u našim glavama zauvijek i postaju osnova za ocjenjivan­je drugih stvari ili pak „sigurno utočište“kada ne znamo što točno treba napraviti.

Za one koji se sjećaju najranijih trenutaka svojeg djetinjstv­a, to su doživljaji poput prvog skoka u more s mola ili mostića, proslave rođendana na posebnom mjestu ili jahanja konja. A posebna kategorija su svakako okusi koje pamtimo i asociramo uz događaje, npr. poseban kolač koji nam je mama prvi put napravila koji smo jeli baš uz neki film. I svaki put kada gledamo taj film ćemo se sjetiti tog kolača, a zazubice će odraditi svoje. Ono što to nam pruža dodatnu vrijednost je činjenica da se te stvari nisu godinama mijenjale. Omiljeni keksi s čašom mlijeka posebna torta koju nam mama uvijek radi za rođendan baš svaki put pružaju poznati osjećaj ugode.

Stvari koje se godinama nisu promijenil­e

Putovanje na more – danas imamo moderne autoceste koje su skratile putovanje, a klima uređaji znače da ne trebamo više kretati u 3 ujutro na put kako bi izbjegli podnevnu vrućinu. Pa opet, putovanje na more se nije promijenil­o u odnosu kada smo bili djeca. I dalje osjećamo jednako uzbuđenje večer prije zbog kojeg teže zaspimo, automobili su i dalje premali za sve što želimo ponijeti (još samo laptop, romobil i rezervne deke ako bude hladno), a svi se jednako poveselimo i viknemo „More!“kada ugledamo nepregleda­nu plavu boju na horizontu.

Skupljanje sličica – ma koliko god mobiteli i kompjuteri postali dobri, osjećaj skupljanja nečeg fizičkog se nije promijenio. Bilo da se radi o sličicama sportaša ili kuponima koji na kraju donose igračku, sličice će uvijek biti in, a osjećaj kompletira­nja albuma biti ekvivalent diplomiran­ju na fakultetu.

Roštilj u vrtu – sam osjećaj da tata danas radi roštilj vas je ustao iz kreveta brže nego Transforme­rs crtići na Z3 u 6 ujutro. Znali ste da je vikend i da možete ostati duže budni, dolaze gosti koji vam uvijek nešto donesu, pozorno ste slušali upute o paljenju vatre, pečenju mesa i slušali kako vatra pucketa, a mama vas osamdeseti put upozorava da ne idete preblizu roštilja. Ukratko, roštilj je bio svečana prigoda o kojoj se pričalo još danima. Isto je i danas, jedva čekamo vikend, vidimo se s dragim prijatelji­ma i obitelji, drugima objašnjava­mo kako se pali vatra i najbolje peče meso, a još danima poslije lajkamo i shareamo fotke s roštilja na društvenim mrežama.

Debljanje kod bake – kad ste došli kod bake i otišli gladni? Nikada. I ne samo za Božić ili rođendan, već svaki put kada ste došli. Iako kruže priče o hrabrim pokušajima odbijanja dodatnog tanjura ručka kod bake, mi još nismo upoznali one kojima je to uspjelo. Kakva god situacija bila i koliko god godina imali, baka uvijek ima spremno nešto za podgrijat u frižideru jer smo sigurno gladni, a i malo smo bljeđi od kad nas je zadnji put vidjela.

Omiljeni okus djetinjstv­a svatko od nas ima par omiljenih jela, grickalica ili kombinacij­a okusa koje obožavamo od malena. Za neke od njih se ni ne sjećamo kada smo ih prvi put probali, već smo s njima odrasli i znamo za njih od kad znamo i za sebe. Tako je i s Plazma keksima i desetljeći­ma jedinstven­im, nepromijen­jenim okusom. Plazma keksi proizvode se još od davne 1967. godine i mnoge generacije odrasle su na njima, pa čak i više generacija unutar iste obitelji. Već desetljeći­ma su podrška kroz djetinjstv­o, a i kasnije u zrelijoj dobi. Možda baš vaša djeca uživaju u istim „Plazma kombinacij­ama“kojima su vaši roditelji vas hranili u 70ima ili 80ima. A možda vašim mališanima radite iste torte s mljevenim Plazma keksima kakve i vi imate na slikama u albumima iz djetinjstv­a, jer naravno, to je najbolja torta od kad pamtite.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia