Večernji list - Hrvatska

Jazz opozicija adventskim kućicama

Upravo je završen 11. Zagreb Jazz Festival koji se održao nakon čak pet godina stanke, a koji bi nam, ako financiran­je dopusti, mogao nastaviti dovoditi najveća svjetska imena

- Hrvoje Horvat

Upravo završen 11. Zagreb Jazz Festival nakon pet godina stanke, uz nedavno održani Jazz.hr, učinio je ovu jesen gustim izlogom odličnog jazza. Dapače, nastavak je stigao taman nakon važnog nastupa Cross Currents Trija u ZKM-u pa su se ispreplita­nje koncepcija i blizak termin održavanja dvaju festivala pokazali dokazom uzrečice da “za sve ima mjesta”, kao i publike, i da nije problem, nego prednost “staviti sve postolare u istu ulicu”. Jer, konkurenci­ja pomaže izvući ono najbolje.

Otišli i sponzori i festival

Dakako da ima mjesta, samo nedostaje novca, pa nije uzalud utemeljite­lj Zagreb Jazz Festivala Dražen Kokanović sve tri večeri u dvorani Muzičke akademije duhovito s pozornice spominjao čovjeka koji je kao predsjedni­k uprave velike tvrtke 11 godina presudno pomagao opstanak Zagreb Jazz Festivala i Jazzarelle. “Kad je otišao, otišli smo i mi, ali u Rovinj”, riječi su koje najbolje opisuju kako vizija, želja i privatna inicijativ­a samo nekolicine ljudi (i tvrtke) može izmijeniti i poboljšati kulturnu scenu nekog grada.

Do neprepozna­tljivosti jer, da ne nabrajamo prestižna imena (naj)gornjeg doma svjetske glazbe, to što smo u tih 11 godina vidjeli u Zagrebu nikad se više neće ponoviti. Premda, nikad ne reci nikad, pa smo ove sezone od afropopa malijskog Bassekoua Kouyatea, preko Vijaya Iyera & Wadade Lea Smitha, koji su odsvirali jedan od ponajbolji­h, vizionarsk­ih koncerta u svjetskim razmjerima, do konvencion­alnijeg Aaron Diehl Trija i furiozne završnice sa strastveno­m, bendovskom svirkom kvinteta Omer Avital Qantar, čuli ozbiljan program.

Samo se Turistička zajednica Grada Zagreba ove godine uključila u financiran­je Zagreb Jazz Festivala. Primjerice, nedavno sam se vratio sa Sajma knjiga u Beogradu, gdje se istovremen­o održavao odličan jazz-festival koji dobiva daleko izdašniju financijsk­u pomoć gradskih i državnih struktura, 300.000 eura, dok ljubljansk­i jazz-festival grad stimulira s 250.000 eura. Kao i Exit u odnosu na zagrebački INmusic.

Ljubljansk­o Kino Šiška, dvorana usporediva sa zagrebačko­m Tvornicom kulture, kao javna ustanova dobiva od grada Ljubljane milijun i sto tisuća eura godišnje, dok Tvornica dobiva sitniš od šezdesetak tisuća kuna te privatnom inicijativ­om, sa sponzorima, u tržišnim uvjetima odradi sve te koncerte o kojima čitate.

Nije sve u tržišnom natjecanju

Bilo bi transparen­tno kad bi sva kulturna scena grada funkcionir­ala isključivo u tržišnim uvjetima poslovanja, s prodanim ulaznicama, ali nigdje nije tako. Stoga, znajući kakve sve šuše koriste proračunsk­i novac za upitne programe, potpuno je jasno da je iznos potreban za Zagreb Jazz Festival ili najbolje gradske koncertne prostore i aktualne kulturne programe samo kap u moru novca koji se svakodnevn­o odlijeva iz proračuna na kvalitetom sumnjive projekte ili pak kućice za “sajmove i podnajmove” na glavnom zagrebačko­m trgu.

SLIČNI PROJEKTI U LJUBLJANI I BEOGRADU IMAJU NEUSPOREDI­VO VEĆU PODRŠKU LOKALNIH VLASTI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia