Večernji list - Hrvatska

Ivan Kelava: Ovo sam doživio kao igrač, a sad mogu i kao navijač

- Robert Junaci/ MILANO

Nije to bio dan kao 2000. godine kada je na središnjem gradskom trgu u Milanu bilo velikih nereda i tučnjave navijača Dinama s policijom. Uoči utakmice s Atalantom plavi navijači su se ponovno skupljali na istom mjestu, ali sve je bilo mirno, čak nije bilo ni navijanja. Od jutra su stizali u grupama, desetak plavih navijača je i u metrou prije podne iz “demižonke” točilo vino i radilo gemište, kod svakog drugog na trgu u ruci je bilo pivo, ali nikakvih problema nije bilo.

Doduše, središte grada je, osim navijača, okupirala i policija, žandarmeri­ja, pa čak i vojska. Valjda su se domaćini prisjetili kakvih je nereda ovdje bilo prije devetnaest godina. Stizali su navijači sa svih stana, sreli smo i jednog navijača Dinama koji je potegnuo iz Makedonije. Goran je stalni pratitelj Dinama.

Rigorozne kontrole

– Imao sam dobru zrakoplovn­u vezu iz Skoplja, dolazim na utakmice Dinama baš od te utakmice s Milanom 2000. godine, ali moja prva utakmica Dinama bila je s Milanom u Zagrebu – kazao nam je simpatični Makedonac koji još jučer u podne nije imao ulaznicu za utakmicu.

– Imam makedonsku i slovensku putovnicu pa vjerujem da ću moći bez problema kupiti ulaznicu. A pokušat ću pomoći i drugima koji nemaju ulaznice da je kupe – rekao je Goran.

Koliko znamo, dosta je navijača krenulo u Milano iako nisu imali ulaznice, neke je policija navodno već na granici vratila nazad, ali svejedno je dosta onih koji nisu uspjeli kupiti taj dragocjeni papirić stiglo u Milano nadajući se da će moći ući na stadion. Doduše, Talijani su najavljiva­li rigorozne kontrole, podaci na ulaznici morali su se podudarati s onima u osobnim dokumentim­a, ali već smo puno puta doživjeli da se to baš i ne poštuje. Uostalom, u Plzeňu je napravljen­a velika gužva i sukob s policijom baš zbog toga.

U gradu nije bilo većeg navijanja, tek se oko 14.10 prvi put začulo kratko skandiranj­e “Dinamo, Zagreb”, a onda je krenulo i ozbiljnije. U jednom kafiću preko puta velebne katedrale društvo je uz pivo krenulo, a najglasnij­i je bio Ivan Kelava koji je vodio navijanje i nije dao da prestane. Vratar koji je za plave branio u Ligi prvaka i protiv velikog Real Madrida veselio se jučerašnjo­j utakmici, ali i činjenici da je sada mogao u drukčijem okruženju proživljav­ati sve ovo oko same utakmice.

– Velika je sreća biti ovdje s dečkima, proživio sam Ligu prvaka kao igrač, ali ovo je nešto drukčije. Posebno mi je drago sad biti ovdje kao navijač svog kluba – kazao je Kelava i potapšao Dinamov grb na prsima.

I on je kao i većina njegovih kolega navijača s puno optimizma išao put San Sira.

Atrakcija za turiste

– Vjerujemo gospodinu Bjelici i njegovim dečkima, došli smo ovamo da “maznemo” Atalantu – pun je optimizma nekoliko sati prije utakmice bio Kelava i nastavio s navijačkim pjesmama, a prilično zbunjeni Talijani, ali i još brojniji turisti, gledali su ih čudno, ali su ih i snimali i fotografir­ali. Nisu baš očekivali takva događanja na središnjem gradskom trgu.

Prava navala plavih navijača očekivala se tek na San Siru. Ta velika skupina plavih navijača nakon zajedničko­g dolaska u krug stadiona, na dio koji je za njih bio određen, pridružila se onima koji su izravno iz Zagreba išli na stadion. Nekoliko automobila već je na stadionu bilo od jutarnjih sati. Oni koji su išli organizira­no na dan utakmice talijanska je policija već kod Trsta zaustavila i napravila pretres ne bi li mogućnosti za probleme u Milanu i na stadionu svela na minimum. I oko stadiona je bilo policije u ogromnom broju, na stanicama metroa također. A metro linija koja vodi do San Sira svakom je novom kompozicij­om bila sve punija, uglavnom plavih navijača. Od Atalantini­h do 16 sati u gradu nismo čuli ni glasa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ULICE MILANA bile su pod opsadom navijača, ali i policije i vojske koje su sve pozorno pratile. Bilo je mirno, a pjevanje i navijanje Dinamovih navijača svidjelo se turistima
ULICE MILANA bile su pod opsadom navijača, ali i policije i vojske koje su sve pozorno pratile. Bilo je mirno, a pjevanje i navijanje Dinamovih navijača svidjelo se turistima
 ??  ?? VELIKA PODRŠKA na glavnom milanskom trgu Piazza del Duomo najviše je bilo navijača Dinama
VELIKA PODRŠKA na glavnom milanskom trgu Piazza del Duomo najviše je bilo navijača Dinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia