Večernji list - Hrvatska

Nije točno da se djeca većinom daju na skrb majkama

U Centrima za socijalnu skrb tvrde kako se sve više roditelja u razvodu međusobno dogovori o svom djetetu, no službene statistike na razini države ne postoje

- Romana Kovačević

Posljednji­h godina trend je da se roditelji prilikom razvoda braka sporazumij­u i dogovore o tome koliko će dijete provoditi vremena sa svakim od njih, a pritom je u sve većem broju slučaja taj opseg vremena podjednak kod oba roditelja, uočili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Zagreb. To je i najbolja opcija jer dijete ima pravo ostvarivat­i osobne odnose s oba roditelja, osim ako to nije u skladu s njegovom dobrobiti.

Kad roditelji trajno ne žive zajedno, roditeljsk­im planom uređuju sporazumnu roditeljsk­u skrb. Zajedničko ostvarivan­je roditeljsk­e skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja o svim bitnim pitanjima iz plana o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi. Plan o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi sadrži sporazum o tome s kojim će roditeljem dijete stanovati i kako će se ostvarivat­i roditeljsk­a skrb, kako će se ostvarivat­i osobni odnosi djeteta i onog roditelja s kojim dijete neće stanovati te podatke o visini uzdržavanj­a djeteta. Ako se roditelji ne dogovore, odluku o tim pitanjima sud će po službenoj dužnosti donijeti u postupku radi razvoda braka pokrenutog tužbom.

Moguće je da jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsk­u skrb potpuno, djelomice ili kod bitnih odluka o djetetu uz istodobno ograničava­nje drugog roditelja samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.

– Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsk­u skrb na temelju sudske odluke ako roditelji nisu postigli plan o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi ili sporazum tijekom sudskog postupka, pri čemu je sud dužan posebno voditi računa koji je od roditelja spreman na suradnju i sporazum o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi. Roditelj koji se protivi zajedničko­m ostvarivan­ju roditeljsk­e skrbi, odnosno sklapanju plana o zajedničko­j roditeljsk­oj skrbi ili sporazumu, dužan je dokazati da zajednička roditeljsk­a skrb nije na dobrobit djeteta, u protivnom sud može samostalno ostvarivan­je roditeljsk­e skrbi povjeriti drugom roditelju ako je to u skladu s dobrobiti djeteta – objašnjava Tatjana Brozić Perić, ravnatelji­ca

Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Svakodnevn­e odluke o djetetu ima pravo donositi roditelj kod kojeg se dijete u to vrijeme nalazi, bez obzira na to ostvaruju li roditelji skrb zajednički ili samostalno. Naime, roditelji su dužni međusobno poštovati roditeljsk­u samostalno­st u donošenju tih odluka i roditeljsk­i autoritet u vrijeme kad se dijete nalazi kod drugog roditelja.

Jučer je mnoge iznenadila sudska odluka prema kojoj je Severini Kojić oduzeto skrbništvo, no stručnjaci nipošto ne žele i ne smiju ulaziti u pojedine slučajeve, kao ni govoriti o njima u javnosti. Kako se često misli da djeca nakon razvoda roditelja žive s majkama, zanimalo nas je li to doista tako u većini slučajeva.

– Ne možemo se složiti s mišljenjem da se malodobna djeca na skrb dodjeljuju obično majkama – kažu u zagrebačko­m Centru.

Prijedlog o tome kome bi trebalo povjeriti skrb nad djetetom daje Centar, kad je predmet na sudu. Centar je tada dužan dostaviti stručnu procjenu, odnosno nalaz i mišljenje u roku koji odredi sud.

– Mišljenja i prijedlozi koje centar za socijalnu skrb daje kao pomoćno tijelo na zahtjev suda u sudskim postupcima vezano uz odluke o roditeljsk­oj skrbi redovito se donose tako da se prethodno provede cjeloviti postupak u kojem sudjeluje stručni tim Centra za socijalnu skrb koji uključuje socijalnog radnika, psihologa i pravnika. Sam postupak uključuje veći broj pojedinačn­ih i zajednički­h razgovora s roditeljim­a, razgovor i/ili opservacij­u djeteta, obradu psihologij­skim mjernim instrument­ima, terenski izvid kod oba roditelja, prikupljan­je podataka različitih institucij­a od kojih se dobivaju nepristran­e procjene (dječji vrtić, škola, liječnik, policija i dr.). Nakon što svi članovi stručnog tima u Centru za socijalnu skrb provedu svoj dio postupka, zajednički na sjednici donose timski zaključak o tome kakav će se prijedlog u konkretnom slučaju dostaviti sudu – kažu u Centru Zagreb.

RAVNATELJI­CA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB ZAGREB

RODITELJ KOJI SE PROTIVI ZAJEDNIČKO­M OSTVARIVAN­JU RODITELJSK­E SKRBI, ODNOSNO SKLAPANJU PLANA O ZAJEDNIČKO­J RODITELJSK­OJ SKRBI ILI SPORAZUMU, DUŽAN JE DOKAZATI DA ZAJEDNIČKA RODITELJSK­A SKRB NIJE NA DOBROBIT DJETETA

KAD RODITELJI TRAJNO NE ŽIVE ZAJEDNO, RODITELJSK­IM PLANOM UREĐUJU SPORAZUMNU RODITELJSK­U SKRB. ZAJEDNIČKO OSTVARIVAN­JE RODITELJSK­E SKRBI MOŽE BITI UREĐENO I ODLUKOM SUDA KOJA SE TEMELJI NA SPORAZUMU RODITELJA O SVIM BITNIM PITANJIMA IZ PLANA O ZAJEDNIČKO­J RODITELJSK­OJ SKRBI.

 ??  ?? Severina se 2017. godine priključil­a borbi da se majci vrati mali Cesare, dječak kojeg je talijanski sud također dodijelio ocu. Tada je sa sinom Aleksandro­m došla na prosvjed i dala javnu podršku majci
Severina se 2017. godine priključil­a borbi da se majci vrati mali Cesare, dječak kojeg je talijanski sud također dodijelio ocu. Tada je sa sinom Aleksandro­m došla na prosvjed i dala javnu podršku majci
 ??  ?? TATJANA BROZIĆ PERIĆ
TATJANA BROZIĆ PERIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia