Večernji list - Hrvatska

U našem rasadniku pokraj Zagreba živo božićno drvce može se i ‘rentati’

- Piše: JOLANDA RAK ŠAJN

Plastični ili svježi, dilema je koja svake godine muči osvješteni­je građane. No dok ih se poziva na kupnju plastičnih borova, proizvodnj­a pravih puno je “ekološkija” priča. Nitko u Hrvatskoj zbog njih ne krči šume, uzgajaju se u rasadnicim­a, a kad se uoči Božića posijeku ili izvade s korijenom, na njihovo se mjesto sade novi – i tako ukrug – objašnjava Željko Crnković, vlasnik tvrtke Borovi Crnković, iz čijih će rasadnika za koji dan u prodaju između 1000 i 1500 božićnih drvaca. Zajedno s borovima ostalih članova obitelji u istom biznisu, bit će ih i 10.000. Ukupna je hrvatska blagdanska potrošnja oko 600.000 drvaca, na kojima će se, nastavno na tradiciju kićenja koja je u nas počela sredinom 19. stoljeća, obrnuti između 50 i 70 milijuna kuna. U maglovito jutro u Strmcu Obreškom pokraj Brezovice običnim i srebrnim (silver) smrekama te nordijskim jelama nije se nazirao kraj. Za drvca visoka 10-ak centimetar­a činilo nam se kao da su preko noći izrasla, baš kao i krtičnjaci svuda uokolo. No naš domaćin otkriva da su jedni od rijetkih u Hrvatskoj kod kojih proizvodnj­a kreće iz sjemena pa drvcima do te visine trebaju čak dvije godine pažnje i dadiljanja. Potom će na još dvije u “školicu”, a kad se tu razgranaju i stasaju do veličine patuljaka od oko 40 centimetar­a, dobit će trajno mjesto na livadi na kojoj će dočekati najbolje godine za prodaju.

Iz uvoza stižu zamrznuti borovi

– Da bi dosegli visinu između od 1,5 do 2,2 metra, kakvi su najtraženi­ji, nekim borovima treba i 10-ak godina. Običnoj smreki treba oko 6, silveru 7, a nordijskoj jeli i 10. Ona je i najpostoja­nija. Kad se posiječe, svježinu zadržava i mjesec, mjesec i pol prije nego što joj počnu opadati iglice pa je u pravilu i najskuplja – kaže Crnković. Takvo drvce košta od 300 do 350 kuna, silver, koji traje otprilike tri tjedna, od 250 do 300, dok obična smreka koja traje nešto kraće – i nije tako raskošnih, punih grana – košta maksimalno 100 kuna. – Uvozna će drvca imati istu ili nešto nižu cijenu. No pritom valja imati na umu da u dvorištima i livadama uvoznika i preprodava­ča koji čekaju natječaje za prodaju na gradskim punktovima stoje još od sredine studenoga, nakon što su u Hrvatsku stigla zamrznuta, u hladnjačam­a. Stoga nije čudno što s njih, nakon što se unesu u topli dom, iglice učas otpadnu – objašnjava naš sugovornik. Prema podacima Hrvatske gospodarsk­e komore, samo lani uvezli smo oko 18.500 komada svježih božićnih drvaca u vrijednost­i većoj od milijun i pol kuna, uglavnom iz Danske, a izvezli tek 250 u BiH za oko 7500 kuna. Za razliku od uvoznih, domaći se borovi pak sijeku svega nekoliko dana prije ili u tijeku prodaje, koja po zatvaranju ponuda za lokacije, počinje 19. prosinca, a građani to prepoznaju.

Prodaju jele i od 8 metara

– Više od 30 posto njih iznova nam se vraća – napominje. Neki i direktno u rasadniku biraju, naročito tvrtke, koje su se još prije nekoliko tjedana požurile ukrasiti svoje prostore, najčešće nordijskim jelama – nekima i od osam metara. Znaju da se ne moraju brinuti oko detalja. Crnkovići sve odrade, posijeku i dostave bor, postave ga, no cijena je – tajna.

– Oko 20 tisuća kuna – pitamo, no Crnković odgovara da ne košta ni upola toliko, možda ni četvrtinu, i dodaje kako oni ne nabijaju cijene jer žele zadržati kupce.

Tko želi smreku ili silver, može ih kupiti i žive. Jedino što je nordijske jele koje imaju dubok korijen poput mrkve nemoguće presaditi u posudu.

– Ako je jela veća od dva metra, korijen se mora presjeći pa nema šanse da preživi. Ostali borovi kupljeni s korijenom kasnije se bez problema presade oko zgrada, kuća, vikendica, a mi već nekoliko godina nudimo i varijantu povrata živog bora. Neki to zovu i rentanjem, ali ne vraćamo novac, nego ga posadimo nazad na livadu da bi dalje živjelo. No u pravilu mu treba čitava godina da se primi i za to vrijeme ne naraste ni milimetra – napominje Crnković. Proizvodnj­a je potpuno ekološka pa drvca ne prskaju baš nikakvim preparatim­a. Najbitnije je da se baš svako drvo – a u nekoliko rasadnika ih je i 50.000 komada – obiđe najmanje dva puta godišnje. Najveći neprijatel­j božićnih drvaca visoka je trava koja se redovito mora kositi, a pritom paziti da se kosilicom ili flakserico­m ne zahvati kora drveta. Dogodi li se to, sigurno će se osušiti. Tek se stabalca stara do dvije godine zalijevaju kišnicom, dok su starija na milost i nemilost prirode – i štetnika poput potkornjak­a. Kad jedno drvo oboli, neškodljiv­o se uklanjaju i ostala oko njega da bi se opasnost zaustavila.

– Srećom, imam i informatič­ku tvrtku koja ima dron za snimanje iz zraka pa sam na vrijeme uočio neka osušena stabla i posjekao ih – kaže Crnković. A kako pomoći drvcima da u našem domu dulje traju, pitamo. – Obvezno ih držite dalje od radijatora, a ispod stalka postavite posudu s vodom iz koje će

sugovornik.• vući vodu – savjetuje naš

 ??  ??
 ??  ?? Srebrna smreka zbog boje i izdržljivo­sti čest je izbor kupaca; ima ih jače ili slabije srebrnih
Srebrna smreka zbog boje i izdržljivo­sti čest je izbor kupaca; ima ih jače ili slabije srebrnih
 ??  ?? Obična smreka raste brzo, daje kvalitetno božićno drvo i u nas je autohtona vrsta
Obična smreka raste brzo, daje kvalitetno božićno drvo i u nas je autohtona vrsta
 ??  ?? Nordijska ili kavkaska jela vrlo je otporna i ne padaju joj iglice dugo nakon sječe
Nordijska ili kavkaska jela vrlo je otporna i ne padaju joj iglice dugo nakon sječe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia