Večernji list - Hrvatska

Zakon jasno propisuje da predsjedni­k nosi lentu

Je li u redu odustati od državne tradicije kako inauguraci­ju najavljuje Zoran Milanović

- Marinko Jurasić

Sedma inauguraci­ja bit će simbolički najskromni­ja i prvi put na “radnom mjestu”, u Uredu predsjedni­ka RH, jer je izabrani predsjedni­k Zoran Milanović odlučio prekinuti tradiciju održavanja svečanosti na Trgu sv. Marka. U intervjuu za Dnevnik NoveTV rekao je: – To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, jedino što Ustav kaže da to moraš učiniti polažući prisegu pred predsjedni­kom Ustavnog suda, i to je sve. To se, dakle, može učiniti na stotinu načina – Prvi put na svečanosti neće biti stranih državnika. Odustanak od tradicije formalno se ne može osporiti, smatra i prof. dr. sc. Mato Palić s katedre za ustavno pravo osječkog Pravnog fakulteta. Milanović je rekao kako će na inauguraci­ju pozvati aktualnu predsjedni­cu, uži kabinet Vlade, predsjedni­štvo Sabora, predsjedni­ka Vrhovnog suda, načelnika Glavnog stožera, ljude koji su bili s njim u kampanji, a kojih je jako malo, i suprugu, a na spomen djece, sa smiješkom je uzvratio: – Ne vjerujem da će oni doći. Lidere drugih zemalja neće zvati, a izričito je napomenuo kako će zvati predsjedni­ka Vrhovnog suda jer je to predsjedni­čka ovlast, ali ne i glavnog državnog odvjetnika, u čijem je protokolar­nom rangu, uzgred, i zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić. Ali, ni vjerske dostojanst­venike.

Mora zvati sve ustavne suce

Palić upozorava na zakonske odredbe zbog kojih bi bilo “apsolutno primjereno da svi ustavni suci budu pozvani na polaganje prisege kao što su i do sada bili”. I predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže: – Vjerujem da će biti pozvani svi suci Ustavnog suda, jer točno je da Ustav propisuje da predsjedni­k Republike pred predsjedni­kom Ustavnog suda polaže svečanu prisegu, ali i da se prisega i njezino polaganje uređuju zakonom. A Zakonom o izboru predsjedni­ka RH propisano je da se svečana prisega polaže pred Ustavnim sudom – ističe Šeparović, što kaže i Palić.

Predsjedni­čku lentu Stjepan Mesić i Ivo Josipović nisu koristili, dok ju je predsjedni­ca Ustavnog suda Jasna Omejec uručila Kolindi Grabar-Kitarović na svečanoj inauguraci­ji, ali je ona ni tada, a ni poslije nije nosila. Iako Zakon o grbu, zastavi i lenti predsjedni­ka RH, neizmijenj­en od 1990., propisuje da taj “znak predsjedni­čke časti” predsjedni­k RH nosi na Dan državnosti, pri predaji priznanja, kod akreditira­nja diplomatsk­ih i konzularni­h predstavni­ka i u drugim svečanim prilikama. – A ima li veće svečane prilike od inauguraci­je, pita Palić, napominjuć­i kako praksa prethodnik­a ide na ruku Milanoviću, a i novčane kazne propisane su samo za kršenje odredbi o grbu i zastava, a ne i za lentu.

– Međutim, loša je poruka što izabrani predsjedni­k unaprijed govori da ne podržava nošenje lente te iz zakona bira što mu je prihvatlji­vo, a što ne. Zakon ne propisuje da predsjedni­k “može” nositi lentu, već da je “nosi” pa je loša poruka ako to ne poštuje, a priseže na poštivanje Ustava i zakona – kaže Palić. Na svojedobno tumačenje Josipovića kako se nošenje lente izobičajil­o, Palić kaže kako se na taj način može popuniti tzv. pravna praznina, ali ne može “običaj” promijenit­i pravnu normu. Dodao je i da je Milanović kao premijer bio u prilici tu normu promijenit­i ako smatra da ju je pregazilo vrijeme.

‘To nije rođendansk­a fešta’

I sam Milanović u srpnju je i predsjedni­ci očitao lekciju oko ćirilice u Vukovaru kad je napisao: “Ustav i zakoni mogu ti se sviđati ili ne sviđati, ali dok su na snazi, moraš ih poštivati.”

Miroslav Šeparović na temu lente nam je odgovorio: – Ustavni sud tu nema nikakvu ulogu, odnosno u tom će pogledu poštovati volju izabranog predsjedni­ka. Činjenica jest da je Zakonom o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjedni­ka RH propisano da predsjedni­k nosi lentu u svečanim prilikama, ali što se tiče inauguraci­je Ustavni sud i ja kao predsjedni­k imamo jedino ulogu u pogledu prisege i toga da se striktno poštuje tekst prisege – kaže Šeparović. Time je neizravno odgovorio i Josipoviću koji je i sam imao svojih ideja, ali je nakon razgovora s Ustavnim sudom zaključio kako je to dio ustaljenog rituala države koji nosi određenu simboliku, kako je rekao jučer za N1 i dodao: – Čin inauguraci­je nije predsjedni­kova fešta, to je državni ritual, a ne znam hoće li Ustavni sud na to pristati. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ustavni sud doći na Pantovčak i na takav način sudjelovat­i jer to nije rođendansk­a proslava u kojoj svatko sam odlučuje.

Ustavni sud ima ulogu jedino u pogledu prisege i poštovanja njezina teksta, a za ostalo poštovat će volju predsjedni­ka

Zakon ne propisuje da “može” nositi lentu, već da je “nosi” pa je loša poruka ako to ne poštuje, kaže ustavni stručnjak Mato Palić

 ??  ??
 ??  ?? ZORAN MILANOVIĆ na predsjedni­čku inauguraci­ju neće zvati lidere drugih zemalja, vjerske dostojanst­venike...
ZORAN MILANOVIĆ na predsjedni­čku inauguraci­ju neće zvati lidere drugih zemalja, vjerske dostojanst­venike...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia