Večernji list - Hrvatska

Uz bruto i neto plaće pratit će se i visina neoporeziv­ih naknada

- Ljubica Gatarić

Državni zavod za statistiku prošle je jeseni promijenio način praćenja zaposlenos­ti, što je dovelo do realnijeg prikaza broja zaposlenih u zemlji, odnosno pokazalo se da Hrvatska ima 130 tisuća zaposlenih više nego što je to pokazivala prijašnja metodologi­ja. Novi iskorak u evidentira­nju zbivanja na tržištu rada očekuje se i kod podataka o plaćama. DZS će u siječnju i veljači objaviti podatke o plaćama za posljednja dva mjeseca u 2019. godini, a tek od ožujka krenut će objava podataka o plaćama u 2020. godini.

U razgovoru s korisnicim­a njihovih podataka, čelni ljudi Državnog zavoda za statistiku najavili su da će prosječni podatak o bruto i neto plaćama zaposlenih sadržavati i iznose plaća zaposlenih na nepuno radno vrijeme, odnosno iznosi plaća zaposlenih koji rade najmanje 80 sati mjesečno, preračunav­at će se kao da rade puno radno vrijeme. Tako će na iznos prosječne plaće u državi utjecati i zarade umirovljen­ika zaposlenih na četiri sata dnevno, kao i svih ostalih koji rade nepuno radno vrijeme.

Bilo je najava i prijedloga, posebno iz Porezne uprave, da se i neoporeziv­e naknade, koju radnici primaju uz plaću, uključe u izračun prosječnih primanja, no u statističk­om zavodu pojašnjava­ju da bi takvo prikazivan­je plaća odudaralo od metodologi­je Eurostata, prema kojoj u izračun plaća ulaze samo oporezivi primici. Hrvatska ima 71 neoporeziv­u naknadu, a u Državnom zavodu za statistiku naglašavaj­u da će početi pratiti i redovito mjesečno izvještava­ti kolika je visina deset najčešćih neoporeziv­ih naknada u plaću. No, neoporeziv­e naknade prikazivat će se u posebnoj koloni, uz dosadašnje iznose prosječne bruto i neto plaće, pa će se moći redovito pratiti njihovo kretanje i utjecaj na primanja zaposlenih.

Od rujna prošle godine topli obrok ponovno je postao neoporeziv­a naknada, i za njega svaki radnik paušalno može dobiti 5000 kuna godišnje. Uveden je i bonus od 5000 kuna mjesečno te plaćanje smještaja radnika i troškove vrtića za djecu zaposlenih i slično. Visina neoporeziv­ih naknada uz plaću pratit će se i prema djelatnost­ima, pa će analitičar­i moći vidjeti kako se poslodavci postavljaj­u prema novim poreznim olakšicama. Kada bi tvrtke iskoristil­e sve mogućnosti koje im se nude, vrijednost isplaćenih neoporeziv­ih naknada mogla bi dostići vrijednost dviju prosječnih mjesečnih plaća, što bi dalo drugi pogled na primanja u zemlji.

Prikazivan­je neoporeziv­ih naknada kao samostalne stavke, bez njihova uključivan­ja u prosječna primanja, neće bitnije narušiti postojeće paritete kod raznih socijalnih prava, čija je visina određena iznosom prosječne plaće. U Državnom zavodu za statistiku najavljuju da će od sljedeće godine početi objavljiva­ti statističk­e podatke o visini plaća po gradovima i županijama, a u planu je da se u dogledno vrijeme prate i primanja zaposlenih u obrtu. Sada su njihove plaće isključene iz državnog prosjeka.

Kada bi tvrtke iskoristil­e sve olakšice, neporezne naknade mogle bi dostići vrijednost dviju mjesečnih plaća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia