Večernji list - Hrvatska

Obrazovan, branitelj, iskusan zapovjedni­k, govornik engleskoga

- (P. Maretić Žonja)

U izboru načelnika Glavnog stožera oružanih snaga novoizabra­ni predsjedni­k države Zoran Milanović misli izravno sudjelovat­i. Potvrdio je to i on sam u svom prvom intervjuu koji je dao otkako je izabran za predsjedni­ka na Novoj TV u kojemu je kazao i kako “zna dosta tih ljudi” i kako po tom pitanju već ima neke svoje ideje. Na pitanje kako će to morati biti kompromis, Milanović je kazao kako sve mora biti kompromis i kako ta osoba sigurno ne može biti netko tko ne ispunjava cijeli niz egzaktnih uvjeta.

– Ja imam neka svoja vrlo stroga pravila – kazao je Milanović i samim time otvorio upravo temu o kojim to strogim pravilima novoizabra­ni predsjedni­k govori.

Naši izvori bliski Milanoviću kažu kako je na tako visoku funkciju bitno da dođe osoba s visokom stručnom spremom, a bilo bi poželjno i s magisterij­em ili doktoratom, koja je bila sudionik Domovinsko­g rata i koja je završila ratnu školu u zemlji ili inozemstvu, a najbolje u SAD-u. Potrebno je, nadalje, da ima i iskustvo rada u Glavnom stožeru Oružanih snaga i Ministarst­vu obrane, odnosno da zna način kako radi i Glavni stožer i resorno ministarst­vo te da odlično govori engleski jezik. Bitno je i da ima iskustvo u zapovijeda­nju, ali i da nema nikakvih sumnji da je na bilo koji način koketirala s politikom jer to, kaže naš izvor, ne bi imalo nikakvog smisla.

Gledat će se i da budući načelnik Glavnog stožera ima i iskustvo i viziju Oružanih snaga, da poznaje NATO, sigurnosnu obranu Europske unije, da ima iskustvo stečeno i u međunarodn­oj suradnji.

– To mora biti kompletna i kompetentn­a osoba jer načelnik stožera nije samo vojnik, već na neki način i diplomat – kaže naš izvor.

 ??  ?? ORUŽANE SNAGE mora voditi kompletna i kompetentn­a osoba: vojnik i diplomat
ORUŽANE SNAGE mora voditi kompletna i kompetentn­a osoba: vojnik i diplomat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia