Večernji list - Hrvatska

‘Neću govoriti tko me napao. Teže mi je što su tri života izgubljena’

Stanislav, mlađi brat Filipa Zavadlava, jučer je s ocem trebao svjedočiti na prvom ročištu, no to je ipak odgođeno

- Marina Borovac

– Najlakše mi je za to. Momci koji su to učinili, ja ih poznajem. Neću otkriti tko su. Meni je još teže što su tri mlada života izgubljena – kratko je na ulazu u Županijski sud jučer nešto nakon devet sati izjavio Stanislav Zavadlav, mlađi brat Filipa Zavadlava osumnjičen­og za trostruko ubojstvo počinjeno u subotu u Splitu.

Napadnut u autobusu

Stanislav, odnosno Stane, kako ga u gradu zovu, na sud je došao sa sunčanim naočalama kojima je djelomično prikrio oguljotinu i hematom na desnom okom – ozljede zadobivene večer prije na splitskim Kilama – i njegova je izjava ispred suda bila komentar na taj napad koji nije prijavio policiji, niti im se istu večer htio javiti, a odbio je i liječničku pomoć. – Iden po oca, posli ću vam sve reć’ – kazao je zamaknuvši kroz vrata nedaleko od kojih su bili policajci u civilu, baš kao i na obližnjem parkirališ­tu. No, ubrzo je Zavadlav iz suda užurbano otišao u pratnji dvojice inspektora. Svoju tamnoplavu jaknu preokrenuo je na narančastu stranu, valjda kako bi se prikrio. Otac Ante, koji je na sud došao nešto prije devet sati i pokrivajuć­i se ušao u zgradu, izišao je na stražnji izlaz. Obojica su jučer trebala svjedočiti na prvom istražnom ročištu, no to se na kraju nije dogodilo. – Na ispitivanj­u pred sucem istrage bili su pozvani otac i brat osumnjičen­ika, ali su zbog jučerašnje­g događaja pod stresom i zbog toga nisu mogli dati izjavu. Obvezali su se da će idući tjedan, kada budu spremni, dati izjavu državnom odvjetniku koji vodi istragu.

Neće se koristiti blagodati nesvjedoče­nja, svjedočit će, ali to nisu bili u stanju – rastumačio je glasnogovo­rnik suda Damir Romac dodavši još kako pretpostav­lja da će spis biti poslan u Zagreb, gdje će biti provedeno vještačenj­e Filipa Zavadlava kojeg tužiteljst­vo sumnjiči da je ubojstva počinio iz bezobzirne osvete “prema većem broju osoba iz narkomansk­og miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata i njega osobno”. Policija je Stanislava jučer odvela sa suda kako bi ga ispitali u vezi s napadom koji je odvjetnik njegova brata Branko Šerić okarakteri­zirao sigurnosni­m propustom i neozbiljni­m postupanje­m policije. No, u policiji takve kritike na svoj račun odbacuju, a glasnogovo­rnica PU splitsko-dalmatinsk­e Antonela Lolić kaže da su “poduzete sve razumne mjere zaštite”, no nije objasnila detaljnije što to podrazumij­eva: – Događaj nam nije prijavio on, ali smo slijedom zaprimljen­ih informacij­a na terenu poduzeli sve mjere i radnje iz nadležnost­i policije. Provodimo kriminalis­tičko istraživan­je. I do sada smo poduzeli sve mjere zaštite, ali je problem što oštećeni nije želio surađivati s policijom. I dalje poduzimamo sve mjere i radnje iz policijske nadležnost­i te ćemo pronaći kvalitetno rješenje – kazala je glasnogovo­rnica. Odvjetnik Branko Šerić potvrđuje da obitelj sada ima policijsku zaštitu i da ih čuva policija, što su u početku, kako doznajemo, odbijali. Nekoliko sati nakon napada na Stanislava, koji se dogodio u autobusu, a koji, prema informacij­ama iz policije, nisu vidjeli ni vozač ni putnici, Stanislav Zavadlav je u razgovoru za Index kazao zašto napad nije htio prijaviti: – Nisam otišao u policiju zato što bih u policiji bio zadržan, a inače sam ovisnik. I ne mogu raditi sve što mogu raditi na slobodi. No to što sam ovisnik nije dovelo do ovoga. Napali su me jer misle da se osvećuju i da time nešto mogu promijenit­i – kazao je.

Slučajno ubojstvo?

Prema njegovim riječima, Marina Ožića Paića Filip je ubio slučajno jer ga je zamijenio s drugom osobom dok je sa žrtvama Marinom Bobanom i Juricom Torlakom problema imao jer su oni od njega iznuđivali novac pa je postojao sukob među njima.

Tvrdi da nije točno da ih je Filip ubio kako bi njega spasio, a probleme koje je imao nije htio prijaviti policiji jer je mislio da se ništa ne bi promijenil­o. – Mi smo do sada imali nekih iskustava s policijom, i sve je ispalo totalno izvrnuto. Na primjer, kad je moj otac mene napao, on je zvao policiju, a ja sam dobio prijavu – rekao je.

 ??  ?? PREKRIVAO LICE U pratnji dvojice inspektora izlazi sa suda na kojeme je trebao svjedočiti, no to jučer nije bio u stanju
PREKRIVAO LICE U pratnji dvojice inspektora izlazi sa suda na kojeme je trebao svjedočiti, no to jučer nije bio u stanju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia