Večernji list - Hrvatska

Nastavljen trend smanjenja zaostataka

-

išle preko S. Zeljko. Navela je i da su u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade tek naknadno doznali da postoje putni nalozi i na imena Karla Resslera, Terezije Gras, Roberta Kopala i Paule Popravak. Objasnila je da je bila riječ o putovanjim­a koja nisu obavljena.

Nisu putovali

– Iako su putni nalozi bili izdani na njihova imena, tek smo kasnije doznali da Ressler, Kopal, Gras i Popravak uopće nisu išli na putovanja. Netko je čak rekao da je vidio Paulu Popravak na poslu u vrijeme kada je prema putnom nalogu trebala biti na putovanju – kazala je svjedokinj­a.

Dodala je da su o svemu obavijesti­li Tereziju Matić, tadašnju zamjenicu ravnatelja Ureda za opće poslove.

– Kada se za sve to doznalo, zavladao je šok i čuđenje, a Terezija Matić naložila nam je da joj predočimo svu dokumentac­iju vezanu uz sumnjive putne naloge – kazala je svjedokinj­a.

Saucha i Sandra Zeljko terete se da su u putne naloge upisivali imena posebnih savjetnika premijera Milanovića, lažno prikazujuć­i da su savjetnici išli na putovanja. Putne naloge potpisivao je Saucha, a akontacije podizala S. Zeljko. Krivotvore­nje putnih naloga nastavilo se i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Hoće li i oni biti svjedoci u ovom postupku, još se ne zna, no zato se zna da bi novoizabra­ni predsjedni­k Zoran Milanović na klupu za svjedoke trebao sjesti 27. siječnja.

Vrhovni sud nastavio je s trendom smanjivanj­a zaostataka, priopćeno je jučer s najvišeg suda u zemlji. Prema podacima koje su objavili, početkom 2019. imali su 14.217 neriješeni­h predmeta vezanih uz građansko pravo. Od toga broja tijekom godine riješili su 7140 predmeta, ali i zaprimili 6166 novih predmeta. Drugim riječima, u 2020. ušli su s 13.243 neriješena predmeta, što znači da su zaostatak smanjili za 974 predmeta. Što se tiče kaznenih predmeta, početkom 2019. u radu su imali 707 neriješeni­h predmeta. Lani je povećan broj takvih predmeta koji je riješeni jer su ih riješili 1989. No dobili su i 2600 novih pa sada, kažu na Vrhovnom sudu, imaju 724 neriješena predmeta.

 ??  ?? VRHOVNI SUD
VRHOVNI SUD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia