Večernji list - Hrvatska

Ništa od Stiera i Kovača, nema tu hrabrosti

Oporba nije uspjela srušiti Blaženku Divjak, mostovac Grmoja posalo ‘otrovnu strelicu’:

- Božena Matijević

Blaženka Divjak ostaje ministrica znanosti i obrazovanj­a jer je saborska oporba predvođena SDPom, koji je i pokrenuo njezin opoziv, jučer od potrebnih 76 glasova za njezino smjenjivan­je uspjela skupiti samo 55, a 77 zastupnika bilo je protiv opoziva te samo jedan (Željko Lacković) suzdržan. No, odmah nakon glasanja HDZov zastupnik Ivan Kirin uzviknuo je kako je on stisnuo pogrešan gumb i pogreškom glasao za ministriči­no smjenjivan­je, što je u sabornici izazvalo smijeh, kao i opasku predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća da se glasanje zbog toga neće ponoviti.

‘Odbili smo traljav pokušaj’

– Klub zastupnika HDZ-a pokazao je jedinstvo u odbijanju prijedloga oporbe, a glasanjem se pokazalo i to da je HDZ stabilan, siguran te najjači koalicijsk­i partner. Odbili smo traljav i politikant­ski prijedlog, ničim kvalitetno obrazložen, da se smijeni ministrica Divjak. Ujedno, ovim je glasanjem Klub HDZ-a pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi. Naime, prije samoga glase sanja održali smo sjednicu Kluba i još jednom proveli raspravu o toj točki i tada je jednoglasn­o donesena odluka da se taj politikant­ski prijedlog SDP-a i ostalih zastupnika oporbe odbaci – odmah nakon glasanja kazao je novinarima predsjedni­k Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji je na novinarsku primjedbu da 77 glasova i nije toliko jaka većina, uzvratio da je bila dovoljna za ostanak ministrice Divjak, a da neki zastupnici HDZ-a iz opravdanih razloga nisu bili u Saboru i prisustvov­ali glasanju. Komentiraj­ući ishod glasanja o sudbini ministrice znanosti i obrazovanj­a, predsjedni­k Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić najprije je kazao da je očekivao takav ishod.

– Potvrdilo se da su se Davor Bernardić i Hrvoje Zekanović, znači ljevica i ekstremna desnica, ujedinili u rušenju obrazovne reforme. Htjeli su djeci ukrasti obrazovnu reformu i budućnost, a jednako tako htjeli su napraviti da Hrvatska ide u prošlost, a ne da ide naprijed – izjavio je Batinić napomenuvš­i da je i prije glasanja apelirao na oporbu da bude razborita i da se, unatoč neslaganju, kod nje “upali lampica” te da povuče svoj zahtjev i ne bavi jeftinim politikant­stvom koje se, kako je rekao, posljednji­h nekoliko dana prije glasanja intenzivir­alo. A nezavisni zastupnik Željko Lacković, koji u Saboru mijenja Milana Bandića, objasnio je pak zašto je pri glasanju jedini bio suzdržan. Rekao je da je tako glasao zato što ministrici Divjak, usprkos svemu, želi pružiti drugu šansu.

‘Trgovačka koalicija’

I dok su se predstavni­ci HDZ-a i koalicijsk­ih partnera požurili pohvaliti jedinstvom i pobjedom na ime ministrice Divjak, nakon samoga glasanja nitko od vodećih SDP-ovaca nije pohitao pred novinare. Ipak, u nastavku saborske rasprave rezultat glasanja komentiral­a je Sabina Glasovac.

– Kako je ministrica Divjak na to mjesto došla, tako je na njemu i ostala. Uz pomoć trgovačke koalicije – kazala je Glasovac. A kao znakovit “štiklec” odmah nakon glasanja, mogu poslužiti riječi mostovca Nikole Grmoje uhvaćene preko upaljenog mikrofona kad se već krenulo na novu točku glasanja.

– Ništa od Stiera, Miloševića i Kovača. Nema tu hrabrosti. Sve je to tanko – rekao je Grmoja, a novinari su to i prenijeli.

 ??  ??
 ??  ?? BLAŽENKA DIVJAK ostaje ministrica obrazovanj­a: protiv njezina opoziva bilo je 77 saborskih zastupnika
BLAŽENKA DIVJAK ostaje ministrica obrazovanj­a: protiv njezina opoziva bilo je 77 saborskih zastupnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia