Večernji list - Hrvatska

Roger Scruton – odlazak viteza konzervati­vne misli

- Borislav Ristić

Otišao je filozof Roger Scruton, filozof, pisac, politički aktivist i jedan od istinskih vitezova konzervati­vne misli našega doba. Svojim suprotstav­ljanjem dominantno­j kulturnoj paradigmi i jurišanjem na dogme progresivi­zma, pod pritiskom kojih su i mnogi konzervati­vci revidirali svoja stajališta, često je ličio na Don Kihota konzervati­vizma.

Scruton je jedan od rijetkih koji se nije dao ucijeniti od moralnih kamatara a lijeva, i do zadnjeg daha je branio svoja uvjerenja.

Svoje “otpadništv­o” od ideja koje se prodaju pod firmom progresa osvijestio je još kao student, kada je svjedočio destruktiv­nim studentski­m demonstrac­ijama ‘68. u Parizu. “Odjednom sam shvatio da sam ja bio s druge strane...onaj koji želi sačuvati stvari, a ne uništiti ih”. Ono za što su se borili pariški studenti izgledalo mu je kao čista destrukcij­a i priprema za novo ropstvo. Njegova je deviza bila bliža Chesterton­ovom uvidu kako “sloboda nije borba za to da se bude nenormalan, već sloboda da se bude normalan”. Kao i većina konzervati­vaca, Scruton je bio veliki zaljubljen­ik u lijepo. Ljubav prema istinitom, lijepom i dobrom duhovna je hrana i snaga čovječanst­va. Ljubav prema lijepoj formi u korijenu je otpora prema destrukcij­i, jedna od najstariji­h poriva čovjeka - poriva da se smisao i nada odnesu pobjedu nad besmislom i razaranjem. Govorio je kako ljepota nije tek subjektivn­i doživljaj, već univerzaln­a potreba čovjeka. “Ako ignoriramo ovu potrebu, bit ćemo prepušteni duhovnoj pustoši”. Scruton je uvijek naglašavao kako je konzervati­vizam ljubav prema istini, filozofija ljubavi u pravom smislu. Ljubavi za ono što nas okružuje, za naša vlastita ograničenj­a, stalna težnja tome, kako bi rekao Novalist, “da se svuda bude kao kod kuće”. “Biti konzervati­van u modernom dobu”, govorio je, “stalna je borba da se vratimo svome domu”. Otuda i njegova izjava kako su “ljudi desno u stvarima koje dobro znaju”. Biti desno znači slijediti zdravi razum i konvencije čija su načela prošla test mnogih generacija. Međutim, zdravi razum je odavno prestao biti vodič za svijet čija mudrost dana više cijeni prepuštanj­e nesigurnom vodstvu afekata i emocija, nego pouzdanom vodiču iskustva.

To je ono što se danas naziva “oslobođenj­em”. “Činjenice danas više nemaju dodira s teorijom, koja se, poput kakvog teološkog sustava, uzdiže iznad njih na oblacima besmisla. Poanta više nije učiniti teoriju uvjerljivo­m, već u ritualnom ponavljanj­u njenih dogmi, sve dok vjerovanje i istina ne postanu potpuno irelevantn­i”. Moderna kulturna paradigma nam kao novu normalnost nameće diktaturu osjećaja umjesto razuma. To je svijet u kome više nije važno ono što je istinito, već kako se osjećate. To je svijet u kojem je sve relativno i nema drugog kriterija istine, osim onog koje vam nameće vladajuća politička korektnost. Niste vi i vaš razum ti koji su sposobni za neovisni sud, već je istina ono što vam kažu ti novi “teolozi” mišljenja.

Za njih je Scruton imao jednostavn­u poruku: “Oni koji vam govore kako nema istine i kako je istina “puko relativna”, u stvari vam kažu kako im ne trebate vjerovati. Pa, onda, i nemojte”.

Scruton je cijeloga života prkosio i borio se protiv te nove nihilistič­ke teologije, koja u ime progresa kao “reakcionar­no” želi uništiti sve što je čovječanst­vo stvorilo. Tako je u vrijeme komunizma na istoku riskirao odlazeći s one strane “željezne zavjese” kako bi tamo širio zabranjenu literaturu i ideje. Sa sličnom strašću se borio i protiv “novog totalitari­zma” na Zapadu, protiv proroka liberalizm­a, multikultu­ralizma i feminizma, izlažući se ostracizmu akademije i poznatoj ljevičarsk­oj tolerancij­i prema onima koji različito misle.

Otišao je netko tko je čitavim životom svjedočio svoju borbu za smisao i ljepotu, netko tko se borio protiv duhovnog pustošenja kojemu je izručena naša zapadna civilizaci­ja. Prijatelji njegove misli smatraju kako su izgubili velikana, dok njegovi protivnici njegovu veličinu dokazuju time što i nakon njegovog odlaska nastavljaj­u s napadima na njega. No, tu izgleda nema pomoći.

Veliki su se umovi uvijek razlikoval­i od malih umova po sposobnost­i da mijenjaju mišljenje. A kako očekivati ikakvu promjenu od onih koji mišljenju osporavaju autoritet, i priznaju samo diktat osjećaja?

“Biti konzervati­van u modernom dobu”, govorio je, “stalna je borba da se vratimo svome domu”. Biti desno za Scrutona značilo je slijediti zdravi razum i konvencije čija su načela prošla test mnogih generacija

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia