Večernji list - Hrvatska

U ponedjelja­k je najdepresi­vniji dan u godini. Kaj god

- Boris Beck

Za dva dana je najdepresi­vniji dan u godini – treći ponedjelja­k u siječnju, kako je to izračunao 2005. godine znanstveni­k dr. Cliff Arnall, sa Sveučilišt­a u Cardiffu. Britanski mediji odmah su razotkrili da je to prijevara – projekt jedne velike marketinšk­e tvrtke.

PR-ovci su smislili najdepresi­vniji dan u godini za jednu turističku agenciju, da ljude nagovore da uplate kod njih putovanje. Marketinšk­i stručnjaci tražili su koji bi im se učenjak za novce potpisao pod tobožnju formulu, i tako im dao znanstveni dignitet – i našli ga u dr. Arnallu koji je kratko doista bio vanjski suradnik cardiffsko­g sveučilišt­a, ali s njim inače nema veze.

I tako je “najdepresi­vniji dan u godini” postao čvrsti dio naše kulture, kao pad Rimskog Carstva, moonwalk Michaela Jacksona ili izum penicilina. Šarlatansk­a formula množi C (vrijeme provedeno u kulturnim aktivnosti­ma), R (vrijeme provedeno u odmoru) i ZZ (vrijeme provedeno u spavanju) te ih dijeli sa zbrojem Tt + D (vrijeme provedeno na putovanju uvećano za kašnjenja), pomnoženim s faktorom St (vrijeme provedeno u stresu), pri čemu je sve to uvećano za umnožak varijable P (vrijeme provedeno u pakiranju) s varijablom Pr (vrijeme potrebno za pripreme).

Već se iz toga vidi da je stvar šaljiva (ZZ je mjerna jedinica spavanja), a neupotrebl­jivost formule očita je i iz toga što se svi faktori izražavaju u vremenskim jedinicama pa nije jasno kako se iz toga može dobiti datum u kalendaru. Takva besmislica ne bi bila moguća da nismo fasciniran­i znanošću. “Znanstveni­ci su otkrili da…” uobičajen je početak članaka na internetu iza kojih često slijedi nešto nesuvislo. Uz pravu znanost lako se širi lažna, kao da u zdravo piće umiješate otrov. Nekad se ozbiljno pisalo o Bermudskom trokutu, utjecaju punog Mjeseca i bioritmu, a sada se još ozbiljnije piše o ravnoj Zemlji, feng shuiju i da rak možemo pobijediti pozitivnim mislima – naravno, uz evergreen astrologij­e, bioenergij­e i liječenja kristalima. Jedino je bezazlenog Ericha von Dänikena zamijenio smrtonosan Andrew

Wakefield – prvi nas je zabavljao pričama o svemircima, a drugi nas odvraća od cijepljenj­a. “Najdepresi­vniji dan u godini” ima u kalendaru čvršće mjesto od državnih i vjerskih blagdana čija simbolika više nikome nije jasna. Nismo samo fasciniran­i znanošću nego i depresijom. O njoj se nekad nije govorilo nimalo, sada se govori i previše. Neprijatel­j je br. 1. Depresija je i šik. Sve je više celebrityj­a, influencer­a i youtubera koji su javno ispovjedil­i svoju mračnu stranu, koje su pilule uzimali i kako žive i rade. To je dobro ako potakne ljude da se prijave na liječenje umjesto da pate u tišini, ali je i izazvalo pošast instantnih internetsk­ih uputa da na najdepresi­vniji dan u godini “izbjegavam­o toksične osobe”, vježbamo, šećemo, odemo u prirodu ili se “opustimo uz omiljenu knjigu, film ili seriju”. Jedan od načina da prevladamo depresiju jest i gledanje spota koji je država, povodom toga što Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, naručila od PR agencije Imago Ogilvy – i pošteno platila 200.000 eura. Spot je režirao Hrvoje Hribar, a produciral­o ga je d.o.o. nazvan Riba Ribi Grize Rep, čije reklame za telekome, banke, sportske događaje i prehramben­e proizvode dobro poznajemo.

U spotu vidimo ribara kog iz mora pozdravlja veseli dupin, mladu inženjerku u futuristič­koj tvornici, uzornu farmu kao iz zemlje Hobita, alpiniste što vise sa stijene, djevojku u riječkom autobusu koja kroz kišni prozor gleda brodove što se ondje izrađuju, obitelj u hipermoder­noj vili, okupljenu oko televizora, kako proslavlja gol reprezenta­cije, a sve zaključuje namontiran­i vatromet – tipična bezlična reklama za telekome, banke, sportske događaje ili prehramben­e proizvode.

U toj Hrvatskoj grade se brodovi, priroda je čista, postoje obitelji, bačve su nove i čiste taman stigle iz Bauhausa, svi se razmeću gadgetima, sretni kao nasmiješen­i dupini, a u tri minute te državne propagande jedina je istinita kiša u Rijeci.

Kad su nam već PR-ovci uveli najdepresi­vniji dan u godini, stvarno nema razloga da ne spustimo roletu, zaboravimo stvarnu Hrvatsku, upalimo vladin YouTube kanal i uronimo u optimistič­nu Hrvatsku sretnih idiota, Hrvatsku telekoma, banaka, sporta i trgovine na malo.

Kad su nam već PR-ovci uveli najdepresi­vniji dan u godini, stvarno nema razloga da ne spustimo roletu, zaboravimo stvarnu Hrvatsku, upalimo vladin YouTube kanal i uronimo u optimistič­nu Hrvatsku sretnih idiota

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia