Večernji list - Hrvatska

“Naš predsjedni­k Zelenski ne zna ništa o ekonomiji”

- (M. Šerić)

Ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk (35) ponudio je ostavku nakon što je u javnost izašla snimka na kojoj tijekom jednog sastanka s drugim vladinim dužnosnici­ma kritizira ekonomsko znanje predsjedni­ka Volodimira Zelenskog (41). Predsjedni­k Zelenski najavio je da će razmotriti ponuđenu ostavku, no Hončaruk je poslije izjavio kako bi ipak mogao ostati na mjestu premijera.

Snimka je navodno napravljen­a za vrijeme sastanka ministra financija, guvernera središnje banke i premijera, a na tome sastanku Hončaruk je kazao kako je predsjedni­kovo znanje o ekonomiji “primitivno”. Na istoj snimci može se čuti kako

Hončaruk ističe da ni on sam ne zna puno o istoj temi. Tijekom ovoga tjedna snimka je počela kružiti putem aplikacija za razmjenu poruka, a premijer je kazao da je to snimka koja je sklepana od snimaka s više sjednica vlade na kojima se govorilo o gospodarst­vu.

– To je sadržaj koji je umjetno stvoren kako bi se stvorio dojam da moj tim i ja ne poštujemo predsjedni­ka, koji je naš vrhovni politički lider – napisao je Hončaruk na društvenim mrežama, no nije potvrdio ni zanijekao da je jedan od glasova sa snimke njegov. Postoje i špekulacij­e da je Oleksij Hončaruk ostavku ponudio kako bi testirao predsjedni­ka Zelenskog, točnije saznao koliko šef države ima povjerenja u njega. Hončaruk se jučer pojavio i pred parlamento­m gdje je naglasio da izrazito poštuje predsjedni­ka i da svi trebaju ostati ujedinjeni zato što je Ukrajina pod žestokim udarima manipulaci­ja informacij­ama.

Analitičar­i kažu da će predsjedni­k Zelenski ostavku gotovo sigurno odbiti zato što u ovome trenutku nema čovjeka koji ima reformske kapacitete kao Hončaruk, koji je u prosincu uspio osigurati kredit MMF-a od 5,5 milijardi dolara. Tim novcem pomogao je stabilizir­ati ukrajinsko gospodarst­vo i donekle vratiti povjerenje ulagača te malo ojačati nacionalnu valutu.

 ??  ?? O. HONČARUK: “Podmetnuli su nam kako bi izgledalo da ne poštujem predsjedni­ka”
O. HONČARUK: “Podmetnuli su nam kako bi izgledalo da ne poštujem predsjedni­ka”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia