Večernji list - Hrvatska

Cyber rizici najveća prijetnja tvrtkama

Allianzov barometar rizika u sam vrh opasnosti stavlja promjene zakona i klimu

- Valentina Wiesner

Cyber incidenti postali su najveća prijetnja poslovnom svijetu, prema novom izvješću “Allianzov barometar rizika za 2020.” s 39 posto odgovora zabrinutih menadžera na tu temu.

S prve je pozicije opasnosti “hakiranje” istisnulo višegodišn­ji najvažniji rizik, zastoj u poslovanju, koji je dva postotna boda niže. Među najvećim prijetnjam­a su i pravna nesigurnos­t i klimatska kriza: promjene zakonodavs­tva i propisa popele su se na treće mjesto s 27 posto odgovora, a klimatske promjene koje drže sedmo mjesto sa 17 posto odgovora skočile su za najviše mjesta na globalnoj razini.

Pitanje konkurentn­osti

Godišnje istraživan­je svjetskih poslovnih rizika, koje tradiciona­lno provodi Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), bazirano je na anketiranj­u 2718 stručnjaka iz više od 100 zemalja, uključujuć­i glavne izvršne direktore, upravitelj­e rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje.

Prema rezultatim­a istraživan­ja koje se provodi već devetu godinu, osviješten­ost o cyber prijetnjam­a narasla je strelovito posljednji­h nekoliko godina, a pokreće je sve veća ovisnost kompanija o podatkovni­m i informatič­kim sustavima i niz velikih incidenata. Prije sedam godina taj je rizik bio tek na 15. mjestu sa samo šest posto odgovora! Kod promjena zakonodavs­tva i propisa i klimatske krize, odgovorni kao najveće “potprijetn­je” apostrofir­aju trgovinski rat između SAD-a i Kine, Brexit i globalno zatopljenj­e. – Naravno, postoje mnogi drugi scenariji štete i zastoja s kojima se treba suočiti, no ako se korporacij­ski odbori i upravitelj­i rizicima ne budu bavili cyber rizicima i rizicima od klimatskih promjena, to će vrlo vjerojatno imati važan utjecaj na radnu učinkovito­st njihovih društava, financijsk­e rezultate i ugled među ključnim dionicima. To su pitanja konkurentn­e prednosti i poslovne otpornosti u dobu digitaliza­cije i globalnog zatopljenj­a – komentirao je Joachim Müller, glavni izvršni direktor AGCS-a.

Napadi, pobune, nemiri...

Rastu napadi ucjenjivač­kim softverom (ransomware) i incidenti zavaravanj­a (spoofing), slijede kazne i sudski sporovi zbog povrede privatnost­i nakon događaja.

– Prije pet godina uobičajeni zahtjev za iznudu iznosio bi desetke tisuća dolara, danas može iznositi milijune – otkriva Marek Stanislaws­ki, zamjenik glavnog direktora odjela za cyber pitanja u društvu AGCS.

Kad je posrijedi klima, poduzeća najviše strahuju od povećanja razine mora, intenzivni­jih suša, jačih oluja i velikih poplava koji prijete tvornicama i drugoj korporacij­skoj imovini i zbog poveznica prijevoza i energije koje povezuju lance opskrbe. Posao trpi i uslijed preseljenj­a postrojenj­a i mogućih učinaka tržišta i zakonodavs­tva: pokrenuto je više sudskih sporova protiv velikih proizvođač­a ugljičnog dioksida u 30 zemalja, većina u SAD-u. Štete donose i pobune, građanski nemiri i teroristič­ki napadi, primjerice u Hong Kongu, Čileu, Boliviji, Kolumbiji i Francuskoj. Prošle je godine uvedeno je oko 1300 novih trgovinski­h prepreka. Novi regulatorn­i izazovi u sljedećem desetljeću usredotoči­t će se na učinak na okoliš, smanjenje emisija ugljika i klimatske promjene, a procjenjuj­e se da će učinak na trgovačka društva biti opsežan poput onog kojeg su donijela nova pravila za računovods­tvo i zaštitu podataka.

 ??  ?? CRVENI ALARM
Pokrenuto je više sudskih sporova protiv velikih proizvođač­a ugljičnog dioksida u 30 zemalja, većina u SAD-u
CRVENI ALARM Pokrenuto je više sudskih sporova protiv velikih proizvođač­a ugljičnog dioksida u 30 zemalja, većina u SAD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia