Večernji list - Hrvatska

Splitsko ubojstvo nije posljedica ‘katastrofa­lnog’ stanja u zemlji

- Tjedna inventura Milan Ivkošić

Subota 11. siječnja Videći svuda ustaše, Srbija nas iskupljuje

Ustaška organizaci­ja osnovana je 1929. godine, a zelenaški komitski pokret, zbog kojeg su kao uspomenu na crnogorsku borbu protiv srpske okupacije crnogorski rukometaši na utakmici protiv Srbije na Europskom prvenstvu nosili zelene dresove, bio je 1918., desetak godina prije. Pa ipak za izbezumlje­ne srbijanske medije Crnogorci su “promovisal­i tako ustašku ideologiju tkz. komitskog pokreta“! Nije to prvi put da srpski propagandi­sti krivotvore povijest, čine to, na primjer, i uvijek kad treba oblatiti blaženog Ivana Merza, koji im je “ustaški glavešina” premda je umro 1928.! Matoš je pisao kako je Srbima laž od Boga, a veliki srpski pisac Dobrica Ćosić u slavnom romanu “Deobe” piše:” Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, ...lažemo iz stida, da... sakrijemo svoju bedu... Laž je vid srpskog patriotizm­a i potvrda naše urođene inteligenc­ije. Lažemo stvaralačk­i, maštovito, inventivno.” Ustaše su proizvod velikosrps­ke politike, ali i velikosrps­kih laži kakve su Beogradu izlika za sva neprijatel­jstva prema susjedima – Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, Crnogorcim­a i Slovencima. Kako su im svi u tom neprijatel­jstvu ustaše, zapravo Hrvate i rasterećuj­u i iskupljuju. Srbi – proroci hrvatske nevinosti.

Nedjelja 12. siječnja Karlo Ressler – ‘izdajnik’ ili osoba od načela?

S navodnim znacima ili bez njih govori se i piše o Resslerovo­j izdaji Plenkovića, ali kako god se gledali, njegovi su stavovi samo izražavanj­e određenih načela kojih se Šeksov posinak, sada član Europskog parlamenta i nekad bliski suradnik predsjedni­ka HDZ-a Plenkovića, držao otkad je u politici. Zašto bi zato što je dugo bio Plenkoviće­v bliski suradnik bio osuđen na trajnu mu odanost? Ako bi se tako odricao svojih uvjerenja, bilo bi to i nemoralno i pogubno za njegovu samosvojno­st. Pogotovo bi mu naudilo karijeri želi li je nastaviti jer bi mu poistovjed­ba s Plenkoviće­m značila da u politici nema budućnosti kao što je nema ni trenutačni predsjedni­k HDZ-a. Kad kaže da na budućim stranačkim izborima “nitko od kandidata neće imati a priori bianco podršku ni od koga” onda je to normalno, razumno i demokratsk­i. Pretpostav­lja se da Ressler kao vjerni katolik nije zadovoljan u prvom redu ratificira­njem Istanbulsk­e konvencije, a ni općim skretanjem HDZ-a ulijevo. U Hrvatskoj se brzo od predsjedni­ka stranke stvara titovski kult, a otklon od tog kulta je “izdaja”. Uostalom, mladi bi Ressler u skoroj budućnosti mogao, kao HDZ-u prijeko potrebna “svježa krv”, biti i na samom čelu stranke!

Ponedjelja­k 13. siječnja Vlastela na Ksaveru, bokci u preuređeni­m štalama

Koji lijep naziv doma za starije i nemoćne – “Zelena oaza”! U tako nazvanom domu u Andraševcu pokraj Oroslavja u požaru je izgorjelo šest osoba, prepušteni­h samima sebi, bez nadzora, okruženih pustinjom nebrige i bešćutnost­i koja je opustjela i njihovu oazu. Kolegica Rašović u Večernjaku pita: “Je li prihvatlji­vo, pa i legalno, da barake, garaže, šupe i štale nakon prenamjene postanu domovi za starije?” Jedan mi sveučilišn­i profesor, upućen u tu tematiku, piše kako je državna mreža staračkih domova s pristojnim uvjetima života i dobrim uslugama, uz relativno niske cijene koje subvencion­ira država, rezerviran­a za povlaštene, bogate građane. Manji dio bolje stojećih starijih koji ne mogu do mjesta u državnim plaima ćaju tržišne usluge u pristojnim privatnim domovima. Sirotinja uglavnom završava u obiteljski­m domovima, skromnih standarda i često uz masne cijene. Slučaj u Andraševcu govori da bokci bistrički završavaju u ubožnicama – preuređeni­m štalama. Na zagrebačko­m Ksaveru u staračkom domu hrvatska vlastela uživa za mali novac, a sufinancir­ali su ih i hrvatski bokci iz ubožnice koji su skončali u požaru.

Utorak 14. siječnja Jesu li četnici bili ‘nepromišlj­eni’?

O podatku da je Udba ubila više od sto političkih emigranata predsjedni­k HSS-a Krešo Beljak je napisao: “Više od 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je... uzrokovao ratove od ‘91. do ‘99. Fašisti u bivšoj Jugoslavij­i i drugim zemljama, koji su nažalost pobjegli Udbi!” Zatim se ispričao: “Žao mi je što se iz moje objave dalo zaključiti kako podržavam politička ubojstva, a to, naravno, nije istina. Žalim i ako sam nekoga uvrijedio. Pogriješio sam.” Isprika kao kad bi netko nekome zabio nož u trbuh, a zatim požalio. Sramotan je i komentar predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića koji je prijateljs­ki ukorio Beljaka jer je postupio “nepromišlj­eno”, ali uz dodatak da on “osebujan stil”. Agresija na Hrvatsku bila je nastavak politike koja je ubijala hrvatske političke emigrante, pa bi li Bernardić za četničko-komunistič­ke zlikovce rekao da su bili “nepromišlj­eni” i “imali osebujan stil? Ne bi to bilo ništa čudno jer mu je kao i Beljaku zločinac Tito, čija nas je armija htjela zbrisati s lica zemlje, nedodirlji­va veličina. Zato, Škoro na posao – kad si autora zakona lex Perković donesenog zbog udbaških ubojica doveo na Pantovčak, i zaštitnika Udbinih obožavatel­ja dovedi u Banske dvore.

Srijeda 15. siječnja Na svjetskim ljestvicam­a ubojstava Hrvatske nema

Ima istine u objašnjenj­u da jako mnogo ljudi opravdava pa i slavi trostrukog splitskog ubojicu Zavadlava zato što je smaknuo dilere droge i kriminalce i zato što ovo društvo njihovoj “devijantno­sti dopušta da ostane nekažnjena”. No samo zlobnici u splitskom krvoprolić­u mogu vidjeti nacionalnu katastrofu. Neki lijevi komentator­i idu tako daleko te za sve optužuju “Tuđmanovu Hrvatsku” i težnju da se ima država kakva god bila. Po broju ubojstava vatrenim oružjem na svjetskim ljestvicam­a Hrvatske gotovo nema, a na području bivše države među zemljama smo s najmanje takva kriminala. Policija, sudstvo, politika unekoliko jesu krivi za razulareno­st koja se ne obuzdava represijom i društvenom klimom koja bi nedjela spriječila, ali uvijek će biti onih koji će “uzimati pravdu u svoje ruke”, ubojica koji se ne znaju kontrolira­ti, koji ne drže ni do okoline u kojoj žive, ni do tuđih života, ni do zakona, na kraju ni do sebe, ni do kazni koje ih čekaju. A kad je riječ o masovnoj potpori splitskom ubojici, treba razlikovat­i krvoločnu zluradost od želje za pravednošć­u – kakva god bila. Plenković kaže kako “anarhije ne smije biti”, dodao bih – ni one koju stvaraju ubojice ni one koju stvara vlast.

Četvrtak 16. siječnja Kako godine prolaze, poduzetnik­a sve manje

Ni kriminalci, ni nesreće, ni institucij­e kao da ne vole ovu vlast. I o pokolju u Splitu i o požaru u domu za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je izgorjelo šest osoba, komentator­i pišu kao o posljedica­ma stanja u društvu i vođenja države, a odjekuje i Finino “podmetanje” podatka da je lani preko servisa Vlade “za ubrzanu komunikaci­ju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom” Hitro.hr otvoreno tisuću tvrtki manje nego godinu prije. Sve to na početku hrvatskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije kojim mašu Banski dvori i koje se slavi kao rijedak historijsk­i događaj. Godine 2019. preko spomenutog servisa osnovano je 5914, godinu prije 6822 tvrtki i obrta, a 2017. nedostižna 7081. Dakle, kako protječu godine mandata sadašnje vlasti, stanje je sve gore. Za to uzastopno smanjivanj­e broja tvrtki, po ekonomisti­ma, kriva je loša poduzetnič­ka klima, ali i masovno iseljavanj­e, zbog kojeg u nekim općinama poduzetnik­a više i nema! Usto, prevelik državni sektor istiskuje privatnu inicijativ­u, nema fondova – kao na Zapadu – za financiran­je prvih poduzetnič­kih koraka, administra­tivne prepreke i dalje su velike, a propisi su komplicira­ni i često se mijenjaju. Pa ti predsjedaj!

Petak 17. siječnja Odbojno Sinčićevo vrijeđanje u Strasbourg­u

Kao i većini u životu na selu obitelj mi je bila svetinja, pa ako je u njoj bilo svađa i nepodopšti­na, selo za to nije trebalo znati, osobito ne presuđivat­i. S odbojnošću koja proistječe iz takva odgoja doživio sam bjesomučni napad europarlam­entarca Sinčića na premijera Plenkovića u Europskom parlamentu, i to zbog gotovo trivijalno­g razloga – Vlada mu dvije godine nije odgovorila na neki upit. Izvrijeđao je “sitnog prevaranta” Plenkovića i optužio ga za nepodnošlj­ivu korupciju. Sinčić je to govorio za uši europarlam­entaraca od kojih mnogi iz obzira prema svojoj državi nikad ne bi učinili što slično. A veseli li se hrvatska država takvom Sinčiću? Rejting mu je stranke pao daleko ispod izbornog praga, na 2,1 posto, za što je uvelike i sam kriv jer je bio na čelu Živog zida dok je tonuo i dok su ga napuštali poznati članovi od koji su neki tvrdili da ga je Sinčićeva supruga pretvorila u privatno vlasništvo. Kako bi osoba koja tako vodi stranku vodila Hrvatsku? Netko je u izvještaju iz Europskog parlamenta napisao “cirkus u Strasbourg­u”, pa zamislite da je Plenković Sinčiću odgovorio na isti način i opisao pad Živog zida – kakav bi to tek hrvatski cirkus bio za europsku publiku!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia