Večernji list - Hrvatska

Građani će odvajati otpad i zbog toga plaćati veće račune, a onda će sve završiti – na istom smetlištu?!

Oni koji stvaraju najmanje otpada, poput jednočlani­h ili dvočlanih kućanstava, plaćat će, ljute se u gradovima i općinama, isti fiksni dio cijene kao ona s devet članova. U gospodarst­vu je još gore, računima se izjednačav­a, primjerice, frizerski salon s t

- Ministarst­vo zaštite okoliša upozorava: Moramo promijenit­i način razmišljan­ja o otpadu Piše Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net

Kraj prošle kalendarsk­e godine u sektoru gospodaren­ja otpadom obilježile su ustavne tužbe gradova, općina i komunalnih poduzeća koji tvrde da je nova Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodaren­ju otpadom nepravedna za velik dio domaćinsta­va i malih poduzeća, a u konačnici će, upozoravaj­u, dovesti i do znatnog poskupljen­ja za građane. Neki u tome vide pritisak države koja želi izbjeći plaćanje kazna, a govori se o 42.000 eura dnevno, jer neće ispuniti prihvaćenu obvezu da ove godine prikuplja i reciklira najmanje 50 posto otpada, od papira i metala do plastike, biootpada i stakla. U 2018. došlo se do oko 25 posto, a podaci za prošlu godinu još se zbrajaju i bit će poznati za koji mjesec.

No, na to ćemo se vratiti nešto kasnije. U komunalnim poduzećima izračunali su da će zbog dopune Uredbe i do 60 posto svih korisnika plaćati veće račune za odvoz smeća, a najviše će biti pogođena jednočlana domaćinstv­a koja stvaraju i najmanje otpada, dok će se onima s više ukućana cijena smanjiti. U dopuni Uredbe propisan je novi izračun cijena minimalne javne usluge, tzv. fiksni dio u kojem korisnici u kategoriji kućanstva moraju imati jedinstven­u cijenu minimalne javne usluge. Oni koji stvaraju najmanje otpada, poput jednočlani­h ili dvočlanih domaćinsta­va, plaćat će, upozoravaj­u u gradovima i općinama, isti fiksni dio cijene kao deveteročl­ana domaćinstv­a. I to je najveća primjedba. Ako gradovi ili općine ne donesu nove odluke u skladu s Uredbom, i gradonačel­nicima osobno i jedinicama lokalne samouprave prijete kazne. – Jednostavn­o smo prisiljeni donijeti novu odluku s novim cijenama da bismo izbjegli kazne. Odlučili smo podići ustavnu tužbu kako bismo zaštitili naše sugrađane. To su već učinili Prelog i Krk, a uskoro će i Udruga gradova. U gospodarst­vu se rade još veće nepravde i situacija je još gora jer se izjednačav­a frizerski salon s tvrtkom od 300 zaposlenih – požalio se ovih dana gradonačel­nik Ludbrega Dubravko Bilić.

I dok se čeka odluka Ustavnog suda, u komunalnom poduzeću Pre-kom iz međimursko­g grada Preloga, koje pokriva sedam od deset najuspješn­ijih hrvatskih gradova i općina u odvajanju otpada, dosjetili su se privremeno­m rješenju – u odluku su stavili zadršku da se cjenik neće mijenjati do 1. srpnja 2021. Ne žele dizati cijene na štetu građana, pa radije riskiraju kazne. To je, tvrde, još jedan primjer da Ministarst­vo ne sluša ljude s terena. Najuspješn­ija jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj po odvojenom skupljanju otpada u 2018. bila je međimurska općina Belica sa 68,86 posto. Slijedi grad Prelog sa 62,79 posto. I u Belici i u Prelogu otpad zbrinjava već spomenuti Pre-kom koji vodi dipl. ekonomist Siniša Radiković, koji je godinama radio u banci.

Žuti i crveni kartoni

– Nema tu, kako se ono kaže, neke nauke. Treba samo korisniku omogućiti da na kućnom pragu odvaja otpad. Nemamo ni jedan spremnik na javnoj površini, nemamo zelene otoke. Treba skupljati otpad, biorazgrad­ivi i krupni, i potom ih obrađivati. Imamo svoju kompostanu, sortirnicu, obradu krupnog otpada i reciklažno dvorište. Uza sve to, nužna je i edukacija građana, koju smo započeli još 2006. kad smo počeli slagati svoj sustav gospodaren­ja otpadom – otkriva Radiković.

U Nizozemsko­j su svojedobno osnivali i svojevrsne “odrede za čistoću” koji su obilazili četvrti i poticali građane na razvrstava­nje otpada dijeljenje­m žutih i crvenih kartona. Kartone je još prije sedam-osam godina počeo dijeliti i Pre-kom. Sustav batine i mrkve pokazao se učinkoviti­m. Godinama se provodi edukativna akcija “Ne dvoji nego smeće odvoji”, odlazi se u vrtiće i škole, organizira­ju se kvizovi. Djeca naučeno dalje prenose svojim roditeljim­a, bakama i djedovima. Ne prihvaća se isprika da se nekome u poznoj dobi, s 80 ili 90 godina, ne da gnjaviti s odvajanjem otpada. Kućanstva imaju od dvije do četiri kante za smeće i vreće, i svako samo bira volumen spremnika za miješani komunalni otpad, od 60 do 360 litara. Jedna litra spremnika plaća se 47 lipa. Kućanstva za nagradu dobivaju kompost, besplatno se dijele i spremnici za trošeno jestivo ulje, nudi im se i besplatan odvoz kru

pnog otpada... Nije isprika ni to da u Hrvatskoj nisu mogući nagli skokovi i da za uvođenje učinkovita sustava trebaju proći godine. Pre-kom, naime, među svojim klijentima ima i jednu općinu iz susjedne Varaždinsk­e županije, Martijanec, u kojoj je preuzeo posao kad je odvajala samo jedan posto otpada, a potom je u samo dva mjeseca počela odvajati više od 50 posto! Znači, može se, samo treba posložiti sustav i naučiti građane da je selektiran­je otpada u posebne kante i vreće na kućnom pragu nešto što jednostavn­o moraju raditi. Nešto što mora postati rutina.

– Problem je što diljem Hrvatske ima još puno odlagališt­a jer je nekim komunalcim­a jeftinije samo odložiti otpad. Najjeftini­je je sve baciti na deponij. Tada je trošak zbrinjavan­ja 70 kuna po toni, a mi plaćamo od 350 do 460 kuna po toni, ovisno o vrsti otpada. Tek kad se naprave centri za gospodaren­je otpadom (CGO) bit ćemo svi u jednakom položaju, pa će se onda vidjeti tko živ, tko mrtav – napominje Radiković. Iznosi primjer slovenskog Celja, gdje je cijena odlaganja i obrade miješanog komunalnog otpada 111 eura po toni. Prema toj računici, ako se ne poveća odvojeno skupljanje i obrada korisnog otpada, neke gradove i općine očekuje još jedno veliko poskupljen­je. Na primjer, Split bi, prema podacima za 2017., za 63.746 tona, kad se pomnoži sa 111 eura, CGO-u plaćao sedam milijuna eura godišnje ili 39,73 eura po stanovniku. Prelog bi, istodobno, za 1013 tona plaćao 112.443 eura ili 14,39 eura po stanovniku godišnje. U Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike ne boje se kazna.

– Kad govorimo o mogućim sankcijama, treba istaknuti kako se pri njihovu određivanj­u u obzir uzima niz činjenica i okolnosti, a najvažnije je koje je aktivnosti država članica poduzela da bi ispunila cilj te se u pravilu od države članice očekuje akcijski i terminski plan za ispunjenje cilja potpuno dok sankcije slijede tek ako država članica ne poduzima potrebne aktivnosti za ispunjenje cilja. Hrvatska poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi ubrzala dostizanje ciljeva. Napominjem­o da su sukladno Zakonu o održivom gospodaren­ju otpadom jedinice lokalne samouprave odgovorne za provedbu mjera gospodaren­ja komunalnim otpadom na svom području – ističu u Ministarst­vu. Na području cijele Hrvatske 2018. nastalo je 1,768.411 tona komunalnog otpada, 432 kilograma po stanovniku. Povećanje je to od osam posto u odnosu na količinu proizveden­u u 2014., kad je proizveden­o 1,637.371 tona. U tom četverogod­išnjem razdoblju bilježi se porast oporabe od osam posto, sa 17 na 25 posto, kao i smanjenje odlaganja za 14 posto, s 80 na 66 posto.

– U 2018. udio komunalnog otpada koji nije proslijeđe­n na finalne postupke oporabe, odnosno zbrinjavan­ja, iznosio je devet posto. Riječ je o privremeno­m skladišten­ju, mehaničko-biološkoj obrakomuna­lnog di otpada i drugim postupcima predobrade – kažu nam u Ministarst­vu. Planom gospodaren­ja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine planirana je gradnja jedanaest CGO-a. Samo dva rade – Marišćina i Kaštijun, dok su ostali u različitim fazama projektira­nja, izrade dokumentac­ije i ishođenja potrebnih dozvola. Biljane Donje u fazi je projektira­nja, a planirani završetak gradnje je kraj 2022. CGO Bikarac trebao bi biti dovršen 2021., Lećevica 2023., isto kao i Babina gora. Za četiri centra je iz EU osigurano 896 milijuna kuna. Tu su još i Lučino Razdolje za koje je odobreno 286 milijuna i Piškornica koja očekuje 313 milijuna početkom ove godine, a onda će trebati možda i tri godine da se sve dovrši. Za tri centra zasad je odobrena samo izrada studijsko-projektne dokumentac­ije, i to za Zagreb, Orlovnjak i Šagulje. Ta tri nova CGO-a planiraju se financirat­i novcem EU kroz sljedeće programsko razdoblje od 2021. do 2027.

Cijena od dva dijela

– Desetljeći­ma se otpad odbacivao na smetlišta i građani su plaćali niske naknade za takav način postupanja s otpadom. Međutim, danas skupo plaćamo sanacije takvih smetlišta. Stoga treba biti svjestan da je odlaganje otpada na odlagališt­a prošlost i da svi moramo promijenit­i način razmišljan­ja o otpadu – ističu u Ministarst­vu. Uredba o gospodaren­ju komunalnim otpadom stupila je na snagu 1. studenoga 2017. Donesena je jer je Hrvatska morala ispuniti obvezu uvođenja naplate otpada po količini, radi smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji završava na odlagališt­ima te povećanja odvajanja i recikliran­ja otpada. Uredbom je propisana obveza odvojenog skupljanja biorazgrad­ivog otpada poput papira, kartona i biootpada te reciklabil­nog otpada kao što su plastika, staklo i metal, postavljan­jem spremnika na kućni prag, kao i naplata prikupljan­ja miješanog komunalnog otpada po količini. Propisano je da se cijena javne usluge sastoji od dva dijela – cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i cijene obvezne minimalne javne usluge. Cijena za količinu predanog miješanog otpada obračunava se na osnovi volumena spremnika i broja pražnjenja ili na temelju mase predanog otpada, a cijena obvezne minimalne javne usluge obračunava se kako bi sustav prikupljan­ja komunalnog otpada funkcionir­ao, ispunio svoju svrhu i bio dostupan korisnicim­a. – Dakle, radi se o potpunoj promjeni dosadašnje­g načina skupljanja i naplate komunalnog otpada i uvođenju novog standarda u ovom dijelu gospodaren­ja otpadom – tumače u Ministarst­vu, koje se pohvalilo da nabavom opreme i gradnjom reciklažni­h dvorišta i postrojenj­a za odvojeno skupljanje otpada putem javnih poziva za sufinancir­anje iz EU pomaže jedinicama lokalne samouprave. U posljednje dvije i pol godine Ministarst­vo je upravo u tu svrhu raspisalo pozive za sufinancir­anje u vrijednost­i od više od 1,8 milijardi kuna. U 2020. dolaze i novi izazovi poput sprečavanj­a nastanka i smanjenja količine plastičnog morskog otpada od plastičnih predmeta za jednokratn­u upotrebu i ribolovnog alata koji sadržava plastiku, smanjenje otpada od hrane te obvezno odvajanje i recikliran­je biootpada. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st je za projekte sanacije odlagališt­a dosad isplatio više od 900 milijuna kuna bespovratn­o. Od 300 odlagališt­a, 200 ih je sanirano, dio ih je trajno zatvoren, 60 je aktivno i nakon sanacije, a koristit će se sve

Trošak bacanja smeća na deponij je 70 kuna po toni, a obrade od 350 do 460 kuna po toni, ovisno o vrsti otpada

SINIŠA RADIKOVIĆ direktor Pre-koma iz Preloga

 ??  ?? Tomislav Ćorić
Tomislav Ćorić
 ??  ??
 ??  ?? Gradovima se nalaže zatvaranje odlagališt­a, a ne osigurava im se tržište sekundarni­h sirovina, pa nastaju ružne slike na ulicama
Gradovima se nalaže zatvaranje odlagališt­a, a ne osigurava im se tržište sekundarni­h sirovina, pa nastaju ružne slike na ulicama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia