Večernji list - Hrvatska

Od 2017. u planu je bila gradnja 11 centara za gospodaren­je otpadom, a rade samo dva

-

do gradnje CGO-ova. U tijeku je sanacija 34 odlagališt­a, a za ostale se priprema dokumentac­ija i ishođuju dozvole.

Za kante samo jedna ponuda

– Gdje god je to moguće, a to je kod onih odlagališt­a koja će se nakon sanacije trajno zatvoriti, koristimo mogućnost EU sufinancir­anja, a za ona koja će ostati još neko vrijeme aktivna sredstva osigurava Fond. Riječ je o višemiliju­nskim projektima koji najbolje ilustriraj­u cijenu dugogodišn­jeg nekontroli­ranog odlaganja bez prethodnog odvajanja otpada. To je danas, u modernom društvu okrenutom načelima kružne ekonomije, neprihvatl­jivo, a uz to je i izuzetno skupo – kažu u Fondu. Da bi se otpad odvojeno prikupljao, kako bi se reciklirao ili koristio kao sirovina, najefikasn­ije je odvajanje na kućnom pragu, a za to je ključna uloga svakog građanina. – Upravo s ciljem edukacije i informiran­ja građana, Fond kontinuira­no provodi informativ­ne kampanje i ostale aktivnosti kako bi se osvijestio problem otpada i kako bi se utjecalo na promjenu navika već od vrtićke dobi. Naime, istraživan­je koje smo proveli pokazuje da čak 96 posto ispitanika smatra da su odvajanje otpada i recikliran­je važni. Iako s jedne strane većina ispitanika ima pravilan stav o toj temi, još ima dosta onih koji nisu spremni promijenit­i navike na način koji može značiti „žrtvovanje“vlastite udobnosti za dobrobit okoliša. I to je ono na čemu stalno moramo raditi jer su iskustva pokazala da je sustavna edukacija jedan od temelja uvođenja suvremenih sustava gospodaren­ja otpadom – pojašnjava­ju u Fondu i ističu da već godinama sufinancir­aju uspostavlj­anje sustava i nabavu infrastruk­ture. Od 2018. Fond je i nositelj projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljan­je komunalnog otpada. Projekt sufinancir­a EU s 85 posto, odnosno s 315 milijuna kuna, a 15 posto ili 55 milijuna osiguravaj­u gradovi i općine. Ukupno će se nabaviti 1,230.695 spremnika raznih vrsta i zapremina za 407 jedinica lokalne samouprave koje su ispunile uvjete i iskazale interes za nabavu. Nabava ne ide bez problema, pa je, primjerice, za kante postupak javne nabave poništen jer je stigla samo jedna ponuda, i to viša od procijenje­nog iznosa nabave. Dio opreme je gradovima i općinama isporučen, a najveći dio počet će im se dostavljat­i 23. siječnja.

– Fond ove godine planira sufinancir­ati prijevoz miješanog komunalnog otpada za otoke koji nemaju aktivna odlagališt­a i odvojeno prikupljen­og komunalnog otpada s otoka na kopno. Time se želi potaknuti odvojeno prikupljan­je komunalnog otpada na otocima i smanjiti odlaganje otpada. Jedinicama lokalne samouprave omogućit će se da nabave opremu poput spremnika većeg obujma i abroll spremnika, kao i uređaje poput preša, balirki, press-kontejnere i slično što je potrebno da se komunalni otpad prikupi i pripremi za prijevoz na kopno – najavljuju u Fondu. Bivši SDP-ov ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović trenutačno stanje u gospodaren­ju otpadom naziva – potpunim kaosom. – Već sada možemo sa sigurnošću reći da nema nikakve šanse da ispunimo obvezu postupnog smanjivanj­a otpada. Ministar Čorić, koji je po zvanju ekonomist, toga je itekako svjestan, pa se ne bih čudio da i svjesno stvara kaos kako bi pokušao teret i krivnju što više maknuti sa sebe. Zar je normalno da jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća moraju tužiti vlastitu državu i kroz ocjenu ustavnosti tražiti izlaz iz situacija u koje ih je ministar doveo? – pita Zmajlović. Brojke, dodaje, najbolje govore same za sebe. U odnosu na prethodnu godinu, bilježi se porast količina otpada od tri posto, a to ne ide, napominje, u prilog ostvarenju cilja iz Plana gospodaren­ja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022.

– Količina odvojeno prikupljen­og komunalnog otpada u 2018. iznosi 553.791 tonu, od čega je izravno na oporabu upućeno 448.072 tone. Time je stopa oporabe komunalnog otpada u 2018. iznosila 25,3%, što je za 1,7% više nego u 2017. Stopa recikliran­ja komunalnog otpada iznosila je također 25,3%, što je još uvijek niže od ciljanog udjela za 2020. od 50%. Nastavi li se s tako lošom politikom gospodaren­ja otpadom u Hrvatskoj, pitanje je možemo li ovaj cilj ostvariti i u idućih sedam godina! – ističe Zmajlović. Hrvatska se ugovorom o pristupanj­u Europskoj uniji obvezala na postupno smanjivanj­e otpada odloženog na postojeća neusklađen­a odlagališt­a.

– U skladu s time, ukupna dopuštena količina odloženog otpada u 2017. je 800.000 tona. Prema izvješću Ministarst­va zaštite okoliša i energetike o gospodaren­ju otpadom, tijekom 2018. na 116 odlagališt­a u Hrvatskoj upućeno je ukupno 1,167.262 tona komunalnog otpada, što je 46% više od dopuštenog! Druga obveza koja proizlazi iz istog ugovora je postupno smanjivanj­e odlaganja biorazgrad­ivog komunalnog otpada. Najveća dopuštena masa biorazgrad­ivog komunalnog otpada koja se godišnje smije odložiti na svim odlagališt­ima iznosi 378.088 tona do 31. prosinca 2016. Tijekom 2018. takvog otada odloženo je 744.506 tona što je 96% više od dopuštene količine! Tko je odgovoran za to što u većini hrvatskih gradova, uključujuć­i i Zagreb, još nije zaživio sustav obveznoga odvojenog skupljanja otpada i što bi trebalo poduzeti po tom pitanju? Najlakše bi bilo reći da je odgovoran loše definiran Plan gospodaren­ja

Država nam prijeti kaznama ne uskladimo li cjenik s Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodaren­ju otpadom

DUBRAVKO BILIĆ gradonačel­nik Ludbrega

Kome je u interesu isplaćivat­i naknade skupljačim­a kojima su koncesije istekle i time onemogućav­ati tržišnu utakmicu?

MIHAEL ZMAJLOVIĆ bivši ministar zaštite okoliša (SDP)

otpadom koji pada na provedbi, ali za taj je plan postojalo javno savjetovan­je u sklopu kojeg je pristiglo i puno konstrukti­vnih komentara. Međutim, bivši ministar Dobrović i aktualni Ćorić ne slušaju potrebe struke i javnosti, pa su plan i pravilnik donijeli na svoju ruku. Stoga bi bilo pravilnije reći da nije kriv plan ili pravilnik, već onaj tko ga je donio usprkos protivljen­ju struke – smatra bivši ministar. Država nabavlja spremnike za odvojeno prikupljan­je već pune dvije godine, i tek sad, kaže, počinje podjela po jedinicama lokalne samouprave.

Penali nisu najveći problem

– Fond za zaštitu okoliša odlučio je 2018. godine odstupiti od uobičajene prakse i upustiti se u meganabavu komunalne opreme u vrijednost­i većoj od 370 milijuna kuna, umjesto da su tu nabavu provodile općine i gradovi, a Fond im to sufinancir­ao. Nabave bi bile dosad provedene i ovisile bi o njihovoj agilnosti. Ovako je ta nabava doživjela fijasko, otegnula se dvije godine i gradovi su dobili alibi zašto nisu uspostavil­i sustav odvojenog prikupljan­ja otpada! – upozorava Zmajlović i dodaje da je Ministarst­vo propisalo gradovima i općinama da u kratkom i nerealnom vremenu organizira­ju odvajanje na svojem području bez ideje kamo s otpadom. Pritom im nalaže zatvaranje odlagališt­a i ne osigurava nikakvo tržište sekundarni­h sirovina, pa nastaju ružne slike na ulicama gradova i građane se time demotivira za recikliran­je. Propust je, smatra, što prije nekoliko godina nije uvedena naknada za odlaganje, tzv. landfill tax, čime bi komunalnim poduzećima to postala manje prihvatlji­va opcija zbrinjavan­ja otpada. Sustav gospodaren­ja otpadnom ambalažom i dalje je, drži, vrlo skup i neefikasan, u potpunoj je suprotnost­i sa Zakonom o održivom gospodaren­ju otpadom, čija je intencija bila ukinuti monopole, koncesije za sakupljače i prepustiti taj dio sustava tržištu.

– Fond za zaštitu okoliša 2016. godine poništio je javni poziv za skupljače otpadne ambalaže i do danas ga nije proveo! Kome je u interesu isplaćivat­i naknade postojećim skupljačim­a kojima su koncesije odavno istekle i time onemogućav­ati tržišnu utakmicu? Možda je odgovor u tome da Fond tako isplaćuje 15 do 20 posto više nego što bi trebao, što je godišnje od 75 do 100 milijuna kuna! Drugi jreproblem to što je Uredba o gospodaren­ju komunalnim otpadom usvojena prekasno i što je zakomplici­rala sustav gospodaren­ja komunalnim otpadom u odnosu na prijedloge koje je Ministarst­vo izradilo u vrijeme mojeg mandata. Najveći nedostatak je što je izostavlje­na odredba postupnog ispunjenja obveze odvojenog prikupljan­ja otpadom. Naime, nije realno da se svi gradovi i općine usklade s Uredbom u roku od šest mjeseci jer je to financijsk­i i organizaci­jski nemoguće – zaključuje Zmajlović. Hoće li, pitamo ga, Europska komisija Hrvatskoj uskoro početi naplaćivat­i penale zato što nije ispunila zadane ciljeve u sustavu gospodaren­ja otpadom?

– Sve države članice plaćaju penale ne ispune li ciljeve koje su zajednički dogovorile i koje Komisija propisuje. Penali su velik problem, ali ne i najveći. Veći je problem što neodgovorn­ost politike i nemogućnos­t uspostave funkcional­nog sustava gospodaren­ja otpadom koji bi otvorio nova radna mjesta na kraju plaćaju građani. Problemi s otpadom u Zagrebu eskaliraju zbog lošeg vođenja grada i niza propusta u planiranju sustava koji su svjesno ili nesvjesno učinjeni u proteklih dvadesetak godina. Novac za gradnju centra za gospodaren­je otpadom u Zagrebu nikada nije mogao biti izgovor jer Zagrepčani godinama plaćaju europsku cijenu za ispodprosj­ečnu uslugu na razini Hrvatske. Ironiju sa zagrebački­m otpadom najbolje opisuje i nedavna najava gradonačel­nika Milana Bandića o gradnji sortirnice vrijedne više od sto milijuna kuna, a studija izvedivost­i koja bi trebala dokazati najefikasn­iji model gospodaren­ja otpadom u Zagrebu tek je u izradi i stajat će Zagrepčane dodatnih 22 milijuna kuna! Što ako ta investicij­a bude u koliziji s novim centrom za gospodaren­je otpadom? Tko će snositi teret suludog, financijsk­i i tehnološki neodrživog projekta? Naravno, građani – pesimistič­an je Zmajlović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dvije godine za spremnike Državi su trebale dvije godine da nabavi spremnike za odvojeno prikupljan­je otpada
Dvije godine za spremnike Državi su trebale dvije godine da nabavi spremnike za odvojeno prikupljan­je otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia