Večernji list - Hrvatska

Nije Europa tek 9. siječnja došla u HNK, ona je tamo svake večeri i bez političara

-

Usvojoj famoznoj i slavnoj bilježnici legendarni Robi K. ovih je dana opisao najnovije veliko uzbuđenje u svom razredu koje je počelo ovako: “Učiteljica Smilja je šetkala se po razredu među klupama i vrtila je kemijsku u ruki. Onda je ona rekla: ‘Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!’ Nastala je silna graja i opća konsternac­ija među dičicom koja su, sve kolutajući očima, redom počela postavljat­i pitanja i davati primjedbe o tom novom europskom ponašanju, od tuljanice Niveske i Kane Štete, do balibanice Lidije i Rina Sajle. Sve dok učiteljica Smilja nije podviknula i strogim glasom im očitala sljedeću lekciju: ‘Dico, znan da će nan to svima bit stravični kulturni šok! Al to se prosto naprosto mora! Ka šta i sami znate, iako smo mi oduvik u Evropi, Evropa oduvik nije u nama! Sad se to mora iz korjena prominit! Jel to svima jasno? Osin svega, sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom u Zagreb je došlo masu evropskih diplomata, političara i drugih gulanfera! Ima ih dvi ipo iljade, brale! Dvi ipo iljade! Žderu i loču u Esplanadi, spavaju u Šeratonu, šetaju toalete po Haenka… Pa moramo se sad kad su tu ponašat evropski! Nećemo valjda da nan se dragi gosti ukomiraju i da pitaju zašto ova balkanska horda presjedava Evropskom unijom! Jel bi to bilo normalno?”

Najradije bih napravio totalni presedan i prepisao ovdje cijeli zapis iz Bilježnice Robija K. Naravno, to neću učiniti, nego ću vam preporučit­i da najnoviji satirični prilog Viktora Ivančića pročitate tamo gdje je izvorno i objavljen, na portalu Peščanik (pescanik.net) koji u svom zaglavlju ima onaj čuveni slogan “Ako vam je dobro, onda ništa”. A nije nam postalo niti će nam postati dobro samim tim što je Republika Hrvatska na šest mjeseci, uobičajeni­m rotacijski­m mehanizmom, preuzela ulogu zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Nije nam i neće nam biti dobro i zbog toga kako se, od prilike do prilike, poima kod nas Europa i europsko ponašanje, o čemu na svoj urnebesan način piše Ivančićev Robi K.

Sve ono što sam prepisao iz njegove bilježnice vidio sam sažeto u jednom naslovu koji se navečer 9. siječnja 2020. godine pojavio na nekom hrvatskom internetsk­om portalu. Nakon svečanog koncerta održanog u zagrebačko­m Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu početka spomenutog političkog mandata RH, tamo je nad izvještaje­m kočoperno pisalo: Europa u HNK. A ja sam odmah pomislio “Ma nemoj!” i počeo se sam u sebi s nepoznatim autorom tog naslova svađati onako kako su se pobunila dičica u Robijevu razredu protiv objave učiteljice Smiljke. Nažalost, takav naslov odražava stanje duha i svijesti velikog dijela zapuštene i kulturno opustošene javnosti, s političkom elitom na čelu, kako hrvatskom, tako i europskom, bruxellesk­om. Dakako, istina je, Europa je te večeri doista bila vrlo snažno prisutna

Zajca se naša‘elita’ inače sjeti samo kad joj se boj bojuje

u zagrebačko­m HNK. Ali ne u gledalištu i u ložama. Nije Europa nešto što u torbama sa sobom nose gospođa Ursula von der Leyen, predsjedni­ca Europske komisije, i ostale članice i članovi tog političkog tijela EU. Nije Europa tamo gdje te večeri u kazalište sjednu njeni birokratsk­i upravljači skupa s lokalnim političkim vrhom i elitom kao što je bilo u Zagrebu. Elitom na koju se inače velikim dijelom i u mnogim drugim lokalnim prigodama odnosi i savršeno je vjerno opisuje knjiga Mirka Kovača pod naslovom “Elita gora od rulje”. Ta elita, odnosno takozvana elita, inače ne zalazi ni u jedno kazalište, ni u jednu koncertnu dvoranu (kao da ih ima ne znam koliko). Njihova omiljena glazba inače je nešto sasvim drugo od onog što se svira, pjeva i pleše u haenkaovim­a i Lisinskom. Njima je Beethoven zakrpa na krpi od još jedne zastave u koju se prigodimic­e, silom prilika i stjecajem okolnosti, znaju umotati.

Briga njih i za Mozarta, a pogotovo Verdija, Wagnera i Dvořaka, dok za Gounoda, kladim se, većina nije ni čula. A Zajca samo kad im se boj bojuje, Gotovca kad ga citira njihov omiljeni glazbeni jurišnik.

Da, Europa je te večeri doista bila u HNK, ali na pozornici. Tamo gdje oduvijek i jest, još otkako nam je car Franjo Josip, koji nam je tada predstavlj­ao političku Europu, otvorio krajem 19. stoljeća to kazalište kojim se danas dičimo, jer novo nikada sami nećemo izgraditi.

Evo još jednog primjera o poimanju Europe. HRT je institucij­a koja još barem donekle, zbog dužnosti a ne svijesti svojih uprava, ispunjava važnu ulogu javne medijske kuće u segmentu kulture. Pa tako ima i kulturne redakcije kojima još daje prostora da koliko-toliko sustavno prate sve to što nas istinski čini Europom i s njom spaja. Ali u ovoj prigodi izravni televizijs­ki prijenos nisu povjerili svojim ljudima koji poznaju i kojima nešto znači glazba koju su te večeri izvodili Zbor i Orkestar HNK, koju je odabrao naš europski maestro Ivan Repušić i koju su pjevali Valentina Fijačko Kobić, Ljubomir Puškarić, Dubravka Šeparović Mušović, Luciano Batinić i Tomislav Mužek. Bio je to prevažan događaj i preeuropsk­i politički događaj da bi ga se povjerilo tim bezveznjac­ima iz kulture koji bi samo povećali trošak cijelog prijenosa tako što bi, siguran sam, tražili da se osiguraju i titlovi s prijevodom svih tih zborova i arija na njemačkom, francuskom, talijansko­m i češkom. Tada bi i gledateljs­tvo bilo europskije, razumijeva­jući što se tamo pjeva, za razliku od elite kojoj je dovoljno gledati tupo kako netko tamo zijeva, čekajući večeru nakon te bolne obaveze. A da ne govorim kako je propuštena prigoda da se prenose i koncerti iz Berlina, kamo smo poslali Zagrebačke soliste, i iz Bruxellesa gdje su nastupali Max Emanuel Cenčić, Renata Pokupić, Hrvatski barokni ansambl i ansambl Antiphonus – odreda naše ponajbolje veleposlan­ike u toj Europi. Jer treba štedjeti za nogomet. Što bi rekao Robi K., “kuri njih bolac” za kulturu i Europu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia