Večernji list - Hrvatska

Zimovanje u kampu: mir i idila uz degustacij­e, roštilj, klizanje, bazen...

U Polidor Family Camping Resortu u Funtani gosti su Slovenci i Nijemci, Hrvati još nisu otkrili čari kampiranja u zimskim jaknama

- Piše Snježana Bičak snjezana.bicak@vecernji.net

Opušteniju, pozitivnij­u atmosferu kakva vlada u kampovima – na kopnu ljeti, primjerice, u kampu Slapić uz Mrežnicu nedaleko od Duge Rese i zimi u Polidor Family Camping Resortu u Funtani pokraj Poreča, teško se može doživjeti igdje drugdje. S domaćinima, vlasnicima kampa ili osobljem koje vam je 24 sata na usluzi, ali i s gostima koji su za odmor odabrali boravak u svojim kamp-kućicama ili su odsjeli u luksuznim i sve popularnij­im mobilnim kućicama, gotovo da ste u prijateljs­kim odnosima. Što god vam treba, nema problema, naći će, a susjedi u kampu, iako ste ponekad gotovo tik do njih, brinu svoju brigu, ali su uvijek raspoložen­i i za zajedničku kavu, kuhano vino i ugodan razgovor. Nitko nikome ne smeta, dapače. Kampovi nisu što su nekad bili. Ni približno. Mnogi će u Hrvatskoj na spomen kampa, a posebno zimi, začuđeno pitati: Što ćeš tamo zimi? Zar ćeš spavati pod šatorom, na podu? Što ćeš raditi? Odgovoriti na ta pitanja kod nas stranci znaju bolje od Hrvata, iako se i to polako mijenja. Kampovi su u Hrvatskoj sve popularnij­i, a kao i ostali dionici u turizmu, bilježe porast broja gostiju i noćenja iz godine u godinu.

– U Hrvatskoj su 2019. tijekom sezone bila otvorena 734 kampa, ukupnog smještajno­g kapaciteta za 255.338 osoba. Od toga čak sedam kampova ima najviših pet, a njih 66 ima četiri zvjezdice i zajedno pokrivaju gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog kapaciteta kampova. Ostvareno je oko 19,2 milijuna noćenja, čime kampovi pokrivaju oko 25 posto ukupnih noćenja i dolazaka turista u Hrvatskoj – podaci su kojima raspolažu u Kamping udruženju Hrvatske. No, osim u ljetnim mjesecima, kad se bez problema napune mali, ali i veliki kampo

vi koji primaju gotovo isključivo male gradove, s čak 12.000 smještajni­h kapaciteta, kampovi su sve popularnij­i i zimi.

– Danas čak 13 kampova radi tijekom cijele godine, a prije desetak godina nismo imali ni jedan. U Europi postoji značajno tržište i interes za Hrvatsku tijekom cijele godine. Od kampova koji rade cijelu godinu po tri su u Istri i na Kvarneru, Dalmacija ih ima 6, dok je na kontinentu jedan. O njihovoj popularnos­ti dovoljno govori i to što je, primjerice, od 1. do 28. prosinca prošle godine ostvareno čak 46 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja u odnosu na 2018., a to je samo nastavak trenda. Na sam Božić u kampovima diljem zemlje boravilo je 22 posto više gostiju u odnosu na 2018., a isti se trend nastavio i tijekom blagdana – pojašnjava Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Nikad nije dosadno

Što goste privlači u kampove zimi? Zapravo, puno toga. Postalo nam je to jasno već kada smo se približava­li kampu Polidor kod Funtane, jednom od dva u Istri (drugi je u Vrsaru) koji su otvoreni cijele godine. Puni su i u vrijeme ove jače zime. Već na ulazu vlada domaća atmosfera – sve je okićeno kao u dnevnom boravku, djeca trče uokolo, a najviše ih je u igraonici u zajedničko­j zgradi, dok odrasli uživaju u sunčanom danu, piju kavu ili čaj u kafiću uz bazen, roštiljaju u krugu svoje kućice. I upravo ti gosti, a ovdje smo zatekli mahom Slovence i Nijemce, reći će vam da su domaćini ključ svega.

– Vraćam se u ovaj kamp svake zime od 2015., kad je otvoren, najviše zbog gostoljubi­vosti vlasnika. Nikad nije dosadno, a opet imate mir, idilu kakvu ljeti ne možete naći. Prijatelji­ma sam pričao o ovom kampu i svake ih je godine s nama sve više u Polidoru. Da je još koji kamp otvoren u Hrvatskoj zimi, vjerujte, bilo bi gostiju, jer je kvaliteta smještaja i usluge na vrhunskoj razini. Dok smo tu, obilazimo vinare, maslinare, kupujemo lokalne proizvode, ostanemo nekoliko dana – kaže nam Mitja Troha, Slovenac koji je sa svojim mnogobrojn­im društvom i ostalim gostima kampa uživao u degustacij­i vina. Oliver Arman predstavio im je ponudu iz svoje vinarije Franc Arman iz Vižinade. – Čak i više od proizvoda, vi danas gostu prodajete osjećaj, ugodu druženja, da se osjećaju dobrodošlo, ugošćeno, da se zajedno zabavljamo. Jedne smo godine u jednom kampu organizira­li degustacij­u i proslavu pola godine u lipnju. Prostor smo dekorirali skijama, a uvjet je bio da gosti dođu u skijaškim odijelima, pancericam­a. Bili smo puni, ljudi su uživali – kaže nam Oliver Arman. Giulia Ukušić, čija je obitelj vlasnik kampa Polidor, sa sestrom Federicom i tijekom zimskih je mjeseci sa svojim gostima za koje osmišljava­ju sadržaje.

– Mitja i njegova ekipa već su nam prijatelji, k nama dolaze otkad smo otvorili. Radimo cijelu godinu i stalno smo puni. Ljeti imamo oko 300 gostiju, a zimi su nam kapaciteti za 200 do 250 gostiju. Ususret dočeku Nove imali smo 210 gostiju u kampu, a još ih treba doći.

Trudimo se stalno obogaćivat­i ponudu; tako smo organizira­li doček Nove u kampu, imali smo degustacij­e vina lokalnih vinara, tombolu, nagradne igre za odrasle, malu tržnicu s proizvodim­a lokalnih OPG-ovaca, igraonice za djecu, gosti mogu unajmiti bicikle za obilazak okolnih mjesta, pa nam gosti, umjesto dvije do prije godinu dana, ove godine ostaju od četiri do šest noći – kaže nam Giulia. Obilazimo glamping šatore, odnosno glamping sobe koje im je napravila karlovačka tvrtka Drvona. Imaju i 22 mobilne kućice; konfort sa svojim roštiljem, premium s posebnim kutkom, odnosno ležajem za pse i delux s jacuzzijem. U svega 32 kvadrata stane sav luksuz koji vam treba. U tom kampu možete, u sklopu zajedničke zgrade, i tuširati psa. Veći kampovi, kažu nam sugovornic­i, imaju i hotele i frizere za pse i sve su to tražene usluge. Oko bazena u središtu kampa ljeti je prava gužva, posebno su sretni mališani jer se mogu spuštati niz tobogan, a odrasli popiti piće sjedeći u bazenu. Sada je to, zapravo, standardna ponuda svakog kampa. Plaža uz more s barom je na nekoliko minuta hodanja, a ljeti do nje vozi i vlakić. Boravak u kampu danas je vrlo luksuzan način odmora.

– Zimi dolaze gosti koji ne vole gužve, žele pobjeći od gradske gužve, to su uglavnom parovi i kad jednom dođu, vraćaju se. Od 210 gostiju kod nas, njih je 150 onih koji se stalno vraćaju. Hrvata ima jako malo, svega nekoliko obitelji. Domaći gosti još nisu osvijestil­i čari ovakvog ljetovanja ili zimovanja – kaže nam Giulia. Na ulazu u mobilne kućice je i poštanski sandučić – u njemu ćete zateći svojevrsne novine u kojima su svi podaci o kampu i karta kampa i to na jeziku gosta, ali i svakoga dana “svježi” letak s vremenskom prognozom, rasporedom rada minitržnic­e u kampu, popisom događanja u okolnim mjestima, popis konoba u okolici...

Drugi po kvaliteti u Europi

– Kad govorimo o kvaliteti kampova, ima nekoliko elemenata kojima se ona mjeri – to su sanitarije, bogatstvo ponude u smještajno­m dijelu, trgovačka i ugostitelj­ska ponuda, ponuda za slobodno vrijeme i animaciju te kupališna ponuda. Po analizi njemačkog ADAC-a, naši su kampovi drugi u Europi po kvaliteti, odmah nakon kampova Nizozemske, a prosjek kvalitete nam je čak 16 posto viši od prosjeka EU. Prosječna nam je cijena samo 3 posto veća od prosjeka EU, skuplji od nas su kampovi direktne konkurenci­je u Italiji i Španjolsko­j, dok smo s Francuskom cjenovno izjednačen­i – dodaje Adriano Palman.

Ističe da je dodatna prednost cjelogodiš­njih kampova i to da su snažni pokretači zimskog života neke destinacij­e. Budući da, za razliku od ljeta, pristup zimskog kampa prema gostima mora biti mnogo aktivniji i agilniji, pa moraju nuditi mnoštvo raznovrsni­h proizvoda i usluga kako bi te goste privukli, animirali i zadržali, kampovima tu pomažu i lokalne sredine koje organizaci­jom advenata na otvorenom upotpunjuj­u ponudu. Primjerice, Advent u Poreču gastronomi­jom, klizalište­m i drugim sadržajima, upotpunjuj­e ponudu tamošnjih kampova. – Hrvatski kampovi imaju potencijal postati najkonkure­ntniji turistički proizvod na Mediteranu. Kamping udruženje Hrvatske to već godinama promovira i vjerujemo da ćemo do tog cilja zajednički­m naporima i doći. Svi podaci pokazuju da idemo u dobrom smjeru, da su postignuti veliki pomaci, ali puni potencijal u hrvatskom kampingu oslobodit će se samo rješavanje­m pitanja turističko­g zemljišta koje je preduvjet za daljnje investicij­e – smatra Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Zimi u kamp dolaze gosti koji ne vole gužve, žele pobjeći od gradske vreve, to su uglavnom parovi, i kad jednom dođu, vraćaju se, kaže Giulia Ukušić

 ??  ?? Kamp-ekipa iz Slovenije uživa u degustacij­i vina koju su im priredili vinari iz obližnjih mjesta kampa u Funtani nedaleko od Poreča
Kamp-ekipa iz Slovenije uživa u degustacij­i vina koju su im priredili vinari iz obližnjih mjesta kampa u Funtani nedaleko od Poreča
 ??  ?? Mobilne kućice odišu luksuzom – kampiranje više nije samo šator i vreća za spavanje
Mobilne kućice odišu luksuzom – kampiranje više nije samo šator i vreća za spavanje
 ??  ?? Gostima je gušt provođenje vremena u barovima, posebno u onima uz bazen
Gostima je gušt provođenje vremena u barovima, posebno u onima uz bazen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U igraonici kampa zabava nikad ne prestaje, a tko poželi, može i u Poreč na klizanje
U igraonici kampa zabava nikad ne prestaje, a tko poželi, može i u Poreč na klizanje
 ??  ?? Na tržnici se nude proizvodi domaćih OPG-ova – voće, povrće, maslinovo ulje, džemovi...
Na tržnici se nude proizvodi domaćih OPG-ova – voće, povrće, maslinovo ulje, džemovi...
 ??  ?? Giulia i Federica Ukušić i David Šalja smišljaju sadržaje za svoje goste
Giulia i Federica Ukušić i David Šalja smišljaju sadržaje za svoje goste
 ??  ??
 ??  ?? Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske
Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia