Večernji list - Hrvatska

Za kulturu izdvajamo 0,99 posto proračuna

- Denis Derk

“Kulturni proračun posljednji­h godina kontinuira­no raste i sada je dosegnuo 0,99 posto državnog proračuna”, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavlj­ajući novinarima godišnje izvješće za 2019. godinu, ali i najavljuju­ći aktivnosti za tekuću 2020. godinu. “Lani je nakon rebalansa proračun Ministarst­va povećan i iznosio je milijardu i 345 milijuna kuna, što je povećanje u iznosu od sedam posto u odnosu na 2018. godinu. U posljednje četiri godine proračun Ministarst­va porastao je za više od 400 milijuna kuna”, rekla je ministrica. I dok je 2016. godine za kulturu izdvojeno 938.561 kuna, ove će godine biti izdvojeno 1.459.875 kuna.

Bolje povlačenje novca

Zbog povećanih sredstava, što je i plod boljeg povlačenja novca iz fondova Europske unije, većina proračunsk­ih aktivnosti u prošloj godini zabilježil­a je rast, pohvalili su se u Ministarst­vu. Prema riječima ministrice, dobro je prošlo i pionirsko digitalno prijavljiv­anje na javni natječaj za potrebe u kulturi. “Broj prijava nije smanjen, ubrzali smo postupak, a sljedeće ćemo godine i ugovore potpisivat­i elektronič­kim putem”, najavila je ministrica. Ministarst­vo je pripremilo Zakon o elektronič­kim medijima (sljedećeg tjedna ide u javnu raspravu), baš kao i Zakon o umjetnicim­a i obavljanje umjetničke djelatnost­i, zbog kojeg su samostalni umjetnici ove srijede zatražili ostavku ministrice.

“Zakon neće u proceduru dok se umjetničke udruge ne usuglase oko njega”, kategoričk­i je izjavila ministrica rekavši da je jedan od njegovih ciljeva formiranje Registra samostalni­h umjetnika kako bi oni lakše konzumiral­i svoja prava i povlastice. “Ministarst­vo i sada financira cjelokupan rad Hrvatske zajednice samostalni­h umjetnika, a ove će godine za mirovinske i zdravstven­e doprinose samostalni­h umjetnika uplatiti 37 milijuna kuna”, izjavila je ministrica poručivši da javnosti moraju biti dostupni podaci o imenima umjetnika kojima država plaća doprinose.

U Ministarst­vu se radi i na Zakonima o financiraj­u kulture i kulturnim vijećima, kao i na izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu. U suradnji s Ministarst­vom pravosuđa iz Kaznenog zakona brisane su odredbe o sramoćenju kako bi se unaprijedi­o pravni okvir vezan za slobodu izražavanj­a. Ministarst­vo je preuzelo i koordinaci­ju politika vezanih za itekako aktualno autorsko pravo te u suradnji s Državnim zavodom za intelektua­lno vlasništvo radi i na nacrtu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji će imati itekakve posljedice i za novinare i novinske izdavače. Ministarst­vo je nastavilo s poreznim rasterećen­jem te je snižena stopa PDV-a od 13 posto proširena i na proizvođač­e fonograma. U Ministarst­vu se radi i na Nacionalno­m izvješću o kulturi kao prvoj fazi izrade Strategije razvoja kulture koja se očekuje ove godine. Ministrica kulture rekla je da je potpuno zaživio i novi sistem potpore nakladnici­ma za objavu knjiga, po kojem se više ne odobrava potpora za svaki pojedini naslov, nego za ukupni program nakladnika. “Od 182 nakladničk­e prijave sufinancir­ano ih je 76, i to u ukupnom iznosom od gotovo osam milijuna kuna u 2019. godini”, rekla je ministrica. Usporedbe radi, 2013. za sufinancir­anje nakladničk­ih prijava utrošeno je 6,5, a 2017. samo 4,8 milijuna kuna.

Nije u njenoj nadležnost­i

“Rijeka koja će postati Europska prijestoln­ica kulture za dva tjedna, ponudila je zanimljiv program za koji se nadam da će ispuniti sva naša očekivanja i biti europski relevantan. Mislim da će EPK Rijeka pokazati kako se može razvijati grad kroz paradigmu kulture”, rekla je ministrica, koja je ponovno oštro osudila nedavno paljenje Kožarićeva “Stoga sijena” na jednom od riječkih trgova, baš kao što je izjavila da kao ministrica neće odlučivati koji će se umjetnički programi održavati u sklopu riječkog prijestoln­ičkog programa. “To nije u nadležnost­i ministrice”, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Iz Kaznenog zakona izbrisali su odredbe o sramoćenju kako bi se osnažila sloboda izražavanj­a

 ??  ?? PITAT ĆE I JAVNOST I STRUKU Javno savjetovan­je o Zakonu o elektronič­kim medijima trebalo bi početi već slijedeći tjedan
PITAT ĆE I JAVNOST I STRUKU Javno savjetovan­je o Zakonu o elektronič­kim medijima trebalo bi početi već slijedeći tjedan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia