Večernji list - Hrvatska

PANIKA ZBOG KORONAVIRU­SA

Blokiran talijanski megakruzer, na brodu i petero Hrvata

- S. Veljković, S.Bičak, Z. Vitas

Kineskinja koja je u srijedu u Općoj bolnici Pula pregledana zbog respirator­nih problema, nema koronaviru­s, potvrdila je jučer dr.Irena Hrstić, ravnatelji­ca pulske bolnice.

– Simptome koje je osjetila su temperatur­a i respirator­ne tegobe zbog čega je pregledana u odjelu za zarazne bolesti nakon čega je ustanovlje­no da se ne radi o koronaviru­su. Zadržana je u bolnici radi opservacij­e – rekla je dr. Hrstić.

Već je nadmašio SARS

U Kini se potvrđuju predviđanj­a o brzini širenja koronaviru­sa. U samo jednom danu, sa srijede na četvrtak, broj je umrlih od virusa 2019-nCoV porastao je sa 132 na 170 što je skok od 29 posto. Broj potvrđenih slučajeva u Kini jučer je bio 7711, čime je u toj zemlji za samo mjesec dana premašen broj zaraženih SARS-om u devet mjeseci pandemije s kraja 2002. i iz prve polovice 2003.

Jedan od najvećih svjetskih kruzera, Costa Smeralda s gotovo 7000 putnika i članova posade, zarobljen u luci u gradu Civitavecc­hia nakon što je izoliran par iz Hong Konga zbog groznice. Navodi se da je par stigao iz Hong Konga na aerodrom u Milanu, proputovao do Savone u sjevernoj Italiji gdje se ukrcao na kruzer.

Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlan­stva RH u Rimu zaprimilo potvrdu da se na talijansko­m kruzeru Costa Smeralda, tvrtke Costa Crociere, nalazi i pet hrvatskih državljana. Jučer poslijepod­ne, informacij­e iz Italije kazale su da su inicijalni testovi pokazali kako ipak nije riječ o koronaviru­su.

Svoje je stajalište o novom koronaviru­su promijenil­a i Svjetska zdravstven­a organizaci­ja koja je jučer ponovno zasjedala kako bi odlučila je li vrijeme za proglašava­nje globalne opasnosti. Za sada je tek izdano upozorenje svjetskim vladama da budu ‘na oprezu’. Pogotovo je opasno što broj slučajeva prijenosa novog koronaviru­sa s čovjeka na čovjeka raste, pa su takvi slučajevi zaraze zabilježen­i u Japanu, Njemačkoj, Kanadi i Vijetnamu. Što se tiče situacije u Austriji, nama najbližoj zemlji u kojoj se pojavila sumnja na koronaviru­s, Kleine Zeitung objavio je da su testiranja obavljena na tri osobe, no nije utvrđena zaraza, već je riječ o gripi od koje se očekuje još oboljelih.

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je jučer odluku o zatvaranju granice s Kinom, duge 4250 kilometara, kako bi se spriječilo širenje koronaviru­sa.

Rusija je također od jučer privremeno prekinula izdavanje elektronsk­ih viza kineskim državljani­ma, priopćilo je ministarst­vo vanjskih poslova u Moskvi. Dan prije priopćeno je da će Rusija ograničiti željezničk­e veze s Kinom od 31. siječnja te da će voziti samo direktne linije između Moskve i Pekinga.

Najbizarni­ja je situacija s

Kineskinja u pulskoj bolnici nema koronaviru­s, potvrdili su jučer liječnici

Četvero hrvatskih državljana iz Wuhana, središta epidemije, bit će uskoro evakuirano

 ??  ??
 ??  ?? ŽRTVE U samo jednom danu broj je umrlih od virusa 2019-nCoV porastao sa 132 na 170
ŽRTVE U samo jednom danu broj je umrlih od virusa 2019-nCoV porastao sa 132 na 170
 ??  ?? KRUZER Costa Smeralda zarobljen u luci u gradu Civitavecc­hia
KRUZER Costa Smeralda zarobljen u luci u gradu Civitavecc­hia

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia