Večernji list - Hrvatska

Josip Đakić: Ne mogu vjerovati, bio je moj suborac, vrsni diverzant

Uhićeni Tomislav Viktor Basa bio je pripadnik virovitičk­e gardijske bojne Kumovi

- Renata Rašović

Potpuna nevjerica zavladala je u braniteljs­kim krugovima nakon što je policija za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića osumnjičil­a 49-godišnjeg Tomislava Viktora Basu iz Orahovice. Bivšeg pripadnika 81. virovitičk­e gardijske bojne Kumovi, naime, suborci i danas pamte kao časnog vojnika i profesiona­lca iz vremena Domovinsko­g rata.

Borio se od prvog do posljednje­g dana, a sudjelovao je i u vojno-redarstven­im operacijam­a “Bljesak” i “Oluja”, kao i u združenim operacijam­a HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”. Glasovitim virovitičk­im Kumovima pristupio je iz 132. našičke brigade HV-a.

Otišao u mirovinu 1996.

Pripadnost postrojbi Kumova potvrdio nam je tajnik udruge Michael Mikolčić, koji nam je rekao da je Basa u ratu djelovao kao pripadnik diverzants­ko-izviđačke satnije pod zapovjedni­štvom Pave Vukelića Paje.

– Da, osobno sam ga poznavao i pamtim ga kao vrlo dobrog prijatelja, dobrog čovjeka, vojnika i časnika s činom, ako se ne varam, natporučni­ka. O svemu što se kasnije s njim događalo ne mogu govoriti jer ga poznajem isključivo iz razdoblja Domovinsko­g rata. Kasnije sam ga vidio samo jednom ili dva puta i znam da je živio u inozemstvu – rekao nam je Michael Mikolčić.

Tomislava Base dobro se sjeća i ratni zapovjedni­k Kumova, umirovljen­i brigadni general Renato Romić.

– Kako ga se ne bih sjećao, bio je dozapovjed­nik izviđačke satnije. Iznenađen sam ovim informacij­ama za koje smo doznali iz medija, ja u to ne vjerujem. Pamtim ga kao pravog dečka, vrhunskog vojnika i profesiona­lca i zaista ne mogu vjerovati da bio napravio to što mu se stavlja na teret – kaže nam, otkrivajuć­i da je Tomislav Viktor Basa otišao u mirovinu nedugo nakon što je 81. gardijska bojna Kumovi preustroje­m Hrvatske vojske inkorporir­ana 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade Gromovi.

Nakon rata u Švicarsku

Svog suborca iz ratnih dana dobro se sjeća i HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić, također jedan od pripadnika postrojbe Kumovi.

– Pamtim ga kao vrsnog diverzanta i profesiona­lca koji je došao s dečkima iz Orahovice i koji je svoje zadaće obavljao kao primjeran vojnik. O tom čovjeku zaista ne mogu reći ništa loše – kaže Josip Đakić, koji je s Basom proveo dvije ratne godine – 1994. i 1995.

– U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminir­ane radnje. I zato sam ostao “paf” kada sam čuo vijesti. Nevjerojat­no – kaže Josip Đakić, dodajući da je nakon Domovinsko­g rata izgubio svaki kontakt s Tomislavom Basom i da ne zna kamo ga je dalje vodio životni put.

A taj ga je put, koliko je zasad poznato, iz rodne Švicarske vodio u Hrvatsku kamo je s obitelji stigao da bi pohađao osnovnu školu.

Nakon Domovinsko­g rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Posjeduje kuću s nekoliko apartmana na Čiovu, a dvojica braće, stariji Zoran i mlađi Boris, s obiteljima i danas žive u Orahovici.

Nizozemsko državljans­tvo ima zbog podrijetla svoje majke, a poznanici ga opisuju kao dobrostoje­ćeg. Treba li to pripasti uspješnom radu u Švicarskoj ili kriminalni­m radnjama koje mu se sada pripisuju, tek će se vidjeti.

 ??  ?? TOMISLAV VIKTOR BASA jučer je ispitan u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu
TOMISLAV VIKTOR BASA jučer je ispitan u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia