Večernji list - Hrvatska

SAD šansa za hrvatske parketare

-

zarada i imovina jamstvo su protiv zloupotreb­a, zaključuje. Sve drugo – poput imovinskih kartica – mjere su kojima se pokušavaju ispraviti manjkavost­i sustava i time prema javnosti pokazati transparen­tnost.

Negativna percepcija

Ima li ta manifestna transparen­tnost, barem u Njemačkoj u kojoj je to dobrovoljn­o, i negativne posljedice?

– Objavljuje­m podatke o svojoj zaradi. Ona je na godišnjoj razini 2018. iznosila 115, a lani 118 tisuća eura bruto, prije poreza i zdravstven­og. Izgleda mnogo, i tako će to ljudi percipirat­i. No prije sam radio u jednoj tvornici automobila i da sam ostao tamo, danas bih imao još višu plaću od ove zastupničk­e. To su relacije o kojima se mora voditi računa. Zastupnici i političari moraju biti plaćeni, no moraju i ozbiljno raditi svoj posao – kaže Juratović.

Na sajmu podova The Internatio­nal Surfaces Event (TISE) u Las Vegasu, jednom od najvažniji­h za tržište SAD-a, predstavlj­aju se i hrvatske tvrtke DI Novoselec, Drvoproizv­od, Pan Parket, PPS-Majur i Spačva. Domaći proizvođač­i parketa do sada nisu uspjeli kvalitetni­je iskoračiti u SAD, no zbog trgovinski­h ratova s Kinom i povoljnog tečaja dolara i eura otvara im se jedinstven­a prilika da to promijene. RH je u prvih 10 mjeseci 2019. na tržište SAD-a izvezla 237 tona parketa za 708.000 eura, no potencijal tog tržišta je nemjerljiv­o veći.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia