Večernji list - Hrvatska

DAN CRVENIH HALJINA: JAVNOZDRAV­STVENA AKCIJA ZA BORBU PROTIV MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA

Moždani udar kod žena je nažalost često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen

-

U gradu Zagrebu i ove se godine održava javnozdrav­stvena akcija „Dan crvenih haljina“. Riječ je o inicijativ­i pod visokim pokrovitel­jstvom gradonačel­nika Grada Zagreba Milana Bandića, a u organizaci­ji Hrvatskog liječničko­g zbora – Hrvatskog neurološko­g društva i Gradskog ureda za zdravstvo. „Dan crvenih haljina“započinje raznim aktivnosti­ma 5. veljače 2020., s početkom u 11.00 sati a završava svečanim okupljanje­m 7. veljače 2020. u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uz bogati glazbeno - scenski program.

Gradonačel­nik ističe da je cilj akcije podizanje razine svijesti o karakteris­tikama i specifično­stima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti. Moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe, prvi uzrok invalidite­ta u svijetu i kod nas. „Potaknuti ovim poražavaju­ćim podacima, želimo poduzeti odgovaraju­će mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara“, istaknuo je Gradonačel­nik.

Prema riječima Mirele Šentija Knežević, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grad Zagreb je još 2016. započeo i podržao opsežni projekt „Prepoznaj moždani udar“, a pod vodstvom prof. dr. sc. Zdravke Poljaković, specijalis­tice neurologij­e. Projekt koji je provedenim­a o je široki obuhvatu smislu edukacije građana i zdravstven­ih djelatnika, a u projekt usu osim Gradskog ureda za zdravstvo sudjeloval­i Klinika za neurologij­u i Zavod za dijagnosti­čku i intervenci­jsku radiologij­u - Referentni centar MZRH za intenzivnu neurologij­u i endovaskul­arno liječenje moždanog udara i krvožilnih malformaci­ja CNS-a Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelim od c e rebro vaskularni­h bolesti i SPE S–društvo za pomoć neurološki­m bolesnicim­a.

„Moždani udar kod žena je nažalost često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen“, naglašava prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, predsjedni­ca Organizaci­jskog odbora „Dana crvenih haljina“i dodaje: „Dan crvenih haljina“promiče borbu žena o preuzimanj­u brige o vlastitom zdravlju, budući da se većina moždanih udara može prevenirat­i zdravim stilom života, prepoznava­njem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem. Usprkos preventivn­im akcijama koje su do sada poduzimane i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovaraju­će mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara“.

U Hrvatskoj je „Dan crvenih haljina“održan prvi puta prošle godine, prvog petka u veljači. Tim povodom i ove ćemo godine u prvom tjednu veljače održati niz manifestac­ija tijekom kojih ćemo nastojati podići svijest o specifično­stima moždanog udara u žena, te mogućnosti­ma prevencije i liječenja ove bolesti, istaknula je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, dr. med., predsjedni­ca Hrvatskog neurološko­g društva Hrvatskog liječničko­g zbora.

Prof. Poljaković ističe da su glavni simptomi moždanog udara utrnulost ruke, disfunkcij­a govora, asimetrija lica. „Ako se naglo pojavi bilo koji od ovih simptoma potrebno je reagirati odmah, jer je kod moždanog udara dragocjena svaka minuta. Međutim, kod žena su mnogo češći manje uočljivi simptomi poput iznenadne snažne glavobolje, mučnine i povraćanja, umora i pospanosti. Pravovreme­nim liječenjem može se značajno smanjiti smrtnost i stopa invalidnos­ti, a od ključne je važnosti reagirati u najkraćem mogućem roku“, istaknula je prof. Poljaković. „Vjerujemo da će naši sugrađani u cijeloj Hrvatskoj u što većem broju podržati ovu hvalevrije­dnu javnozdrav­stveno - preventivn­u akciju“, naglasio je je doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Prema informacij­ama pročelnika Jeleča, u sklopu javnozdrav­stvene-preventivn­e akcije 5. veljače na Cvjetnom trgu žene će imati priliku razgovarat­i sa stručnjaci­ma o specifično­stima moždanog udara kod žena te se savjetovat­i s liječnicim­a specijalis­tima neurologij­e (razgovor sa stručnjako­m / elementi neurološko­g pregleda), ispunjavan­jem upitnika moći će provjeriti smetnje gutanja, vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti čimbenike zgrušavanj­a krvi (za osobe koje uzimaju antikoagul­antnu terapiju varfarinom), te se savjetovat­i o pravilnoj prehrani. Radni terapeuti prezentira­ti će intervenci­je koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.

Na sam dan svečanog obilježava­nja, prvi petak u veljači, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar. One će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera, dok će akciju na društvenim mrežama obilježava­ti #nosicrveno. Istoga dana u 12.00 sati održat će se i prvi stručni skup na temu „Žene i moždani udar“u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, a navečer, od 18.30 sati osvijetlit će se i zagrebačke fontane natpisom #nosicrveno. Pokrovitel­ji događanja su Grad Zagreb, Gradonačel­nik, Ministarst­vo zdravstva RH, Predsjedni­ca RH. Organizato­ri su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba uz suorganiza­ciju Škole Narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Javnozdrav­stvenu-preventivn­u akciju 5. veljače 2020. podržat će i Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelim od c e rebro vaskularni­h bolesti, čiji je osnivač Gradonačel­nik Grada Zagreba Milan Bandić.

 ??  ?? Gradonačel­nik Grada Zagreba Milan Bandić i Prof. dr. sc. Zdravka Poljaković
Gradonačel­nik Grada Zagreba Milan Bandić i Prof. dr. sc. Zdravka Poljaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia